Η πλειοψηφία των Κυπρίων είναι ενημερωμένοι για τη σπατάλη τροφίμων
InBusinessNews 16:00 - 04 Ιουλίου 2024
Σήμερα, στις 4 Ιουλίου 2024, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η δημοσιογραφική διάσκεψη στο Ξενοδοχείο Χίλτον, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας αγοράς του έργου Waste Wisely Cyprus, η οποία διεξήχθη από την εταιρεία ερευνών IMR/University of Nicosia™. Στο επίκεντρο βρέθηκε η σπατάλη τροφίμων και η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).
Η διάσκεψη ξεκίνησε με εισαγωγική ομιλία από τον κ. Σάββα Μαλιώτη, Διευθυντής της Φιλαγροτικής Συμβουλευτικής, ο οποίος ανέδειξε τις προκλήσεις που σχετίζονται με τη σπατάλη τροφίμων και την κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μαλιώτης τόνισε τη σημασία της ΚΑΠ στην αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων, αναφέροντας ότι η ΚΑΠ μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών συστημάτων.
Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση του έργου Waste Wisely Cyprus και των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων του. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις επικοινωνιακές στρατηγικές που εφαρμόστηκαν για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και στα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν σε τοπικό επίπεδο.
Τέλος, η κ. Χριστίνα Κοκκάλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Οργανισμού ΙMR/University of Nicosia™, παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η IMR με θέμα τη σπατάλη τροφίμων και την ΚΑΠ, αλλά και το έργο Waste Wisely Cyprus. Η έρευνα παρείχε πολύτιμες πληροφορίες για τις στάσεις και τις αντιλήψεις του κοινού σχετικά με τη σπατάλη τροφίμων, ενώ παράλληλα ανέδειξε τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών για τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης.
Tα πιο σημαντικά αποτελέσματα της έρευνας κοινής γνώμης, που βασίστηκε σε δείγμα 2.000 ατόμων, έδειξαν ότι οι ερωτώμενοι διαπιστώνουν συχνά σπατάλη τροφίμων στο νοικοκυριό τους, με κάποιους να αναφέρουν πολύ μεγάλη συχνότητα σπατάλης. Η πλειοψηφία προβαίνει σε ενέργειες για τη μείωση της σπατάλης, κυρίως μέσω της προσαρμογής των καταναλωτικών τους συνηθειών και της ετοιμασίας σχετικής λίστας αγορών. H αύξηση του προϋπολογισμού των νοικοκυριών και η μείωση των αποβλήτων θεωρούνται τα κυριότερα οφέλη από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, ενώ σχεδόν όλοι οι καταναλωτές πιστεύουν πως η μείωση της σπατάλης είναι εφικτή και ωφέλιμη για την κοινωνία.
Η έρευνα σε εκπροσώπους επιχειρήσεων HORECA, που βασίστηκε σε δείγμα 200 επιχειρήσεων, έδειξε ότι οι επιχειρήσεις είναι αρκετά ενημερωμένες για τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων, με την κυριότερη ανησυχία τους να είναι το οικονομικό κόστος. Αναγνωρίζουν τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος ως όφελος από τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, και γνωρίζουν τα υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν στον κάδο κομποστοποίησης.
Η έρευνα σε εκπροσώπους επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, με δείγμα 50 εκπροσώπους, αποκάλυψε ότι οι υπεραγορές είναι αρκετά έως πολύ ενημερωμένες για τη διαχείριση της σπατάλης τροφίμων. Αναγνωρίζουν τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος ως βασικό όφελος, ενώ πιστεύουν ότι ο αυτόματος έλεγχος της ημερομηνίας λήξης των προϊόντων μπορεί να μειώσει τη σπατάλη τροφίμων.
Η έρευνα σχετικά με το έργο Waste Wisely Cyprus, είχε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καθώς φαίνεται πως το έργο και οι δράσεις του αύξησαν την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικα με τη σπατάλη τροφίμων αλλά και τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής σε αυτό.
Η δημοσιογραφική διάσκεψη έκλεισε με συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων, δημοσιογράφων και ιθύνοντων φορέων αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας και της συλλογικής δράσης για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανταπόκριση που υπάρχει στις προσπάθειες του έργου Waste Wisely Cyprus. Το έργο Waste Wisely Cyprus, το οποίο υλοποείται από την IMH, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του έργου έχει επιτύχει πολλά μέχρι στιγμής, μέσα διαγωνισμούς, δημόσιες εκδηλώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και τη διεξαγωγή συνεδρίου με στόχο τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την ενημέρωση με την ΚΑΠ. Παράλληλα ανέφερε πως υπάρχουν πολλά θετικά αποτελέσματα και μεγάλη συμμετοχή από την τοπική κοινότητα. Συγκεκριμένα, «έχουμε προσεγγίσει περισσότερα από 10,000 άτομα μέσα από τις δημόσιες εκδηλώσεις μας σε υπεραγορές και φεστιβάλ φαγητού, αλλά και μέσω του 7ου Παγκύπριου Συνεδρίου Γάλακτος, Γεωργίας και κτηνοτροφίας και πάνω από 100,000 άτομα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πώς σκοπεύει το έργο να ευαισθητοποιήσει περισσότερους πολίτες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), οι εκπρόσωποι απάντησαν ότι στόχος είναι η συνέχεια του έργου.
Η δημοσιογραφική διάσκεψη ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή απόψεων και ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες. Η συνεργασία και η συλλογική δράση είναι απαραίτητες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε σήμερα.
To έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ'ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις