Νικόλας Χατζηνικολάου: Ευκαιρίες και προκλήσεις για τις τράπεζες με εφαρμογή ESG

Βιώσιμη χρηματοδότηση, επενδύσεις και ευκαιρίες για τραπεζικούς οργανισμούς αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Νικόλα Χατζηνικολάου, Manager, Strategy & ESG της Ελληνικής Τράπεζας, κατά το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα.

Ο κ. Χατζηνικολάου επικεντρώθηκε στον ρόλο των τραπεζικών οργανισμών στη δημιουργία ενός δίκαιου και βιώσιμου κόσμου, μέσω της ενσωμάτωσης των αρχών ESG στις λειτουργίες τους με εξαιρουμένων και των προκλήσεων που προκύπτουν.

“Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία προσφέρει ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα αλλά και προκλήσεις που πρέπει οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν έτσι ώστε να συμβάλουν στην δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου”, ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά μηνύματα που έστειλε.

Εξέφρασε τη θέση ότι ο τραπεζικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, μέσα από τη χρηματοδότηση της λειτουργείας της οικονομίας.

«Οι τράπεζες αποφασίζουν ποιον να χρηματοδοτήσουν και ποιον όχι. Η κατεύθυνση της χρηματοδότησης εκεί που έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κοινωνία είναι πολύ σημαντική για τη δημιουργία ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου», δήλωσε.

Επίσης, ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να βοηθήσει ο τραπεζικός τομέας σε αυτή τη μετάβαση είναι να γίνει καταλύτης για την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της πληροφόρησης για το ESG στους άλλους κλάδους της οικονομίας και τα νοικοκυριά. Κατά τον κ. Χατζηνικολάου το relationship banking είναι ένα βασικό εργαλείο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες.

Η εγγύτητά με τους πελάτες τοποθετεί τις τράπεζες σε στρατηγική θέση για να κάνουν τη διαφορά. «Άρα, εκτός από την χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, οι τράπεζες μπορούν να έχουν παράλληλα συμβουλευτικό και εκπαιδευτικό ρόλο, στην πορεία προς την επίτευξη του στόχου», είπε.

Στη συνέχεια, εξήγησε τη σημαντικότητα της ενθάρρυνσης των πελατών να κάνουν επιλογές ζωής που στηρίζουν τη βιωσιμότητα, τόσο στο προσωπικό τους επίπεδο όσο και στις επιχειρήσεις τους.

Η μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία προσφέρει ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα για να αναφερθεί συγκεκρκιμένα στη βελτίωση της εταιρικής εικόνας, την οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων με πελάτες, εργαζόμενους, και κοινωνία και την πιο εύκολη πρόσβαση σε επενδυτές και με χαμηλότερο κόστος κεφαλαίου.

Στις προκλήσεις συγκαταλέγεται το ΕSG integration στις λειτουργείες της τράπεζας, το αυξημένο κόστος, το greenwashing και ζητήματα συμμόρφωσης. Οι ισορροπημένες αποφάσεις χρηματοδότησης είναι επίσης κάτι που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όπως και τα ESG δεδομένα.

Κλείνοντας, παρομοίασε την ESG, μία μετάβαση και μακροπρόθεσμη δέσμευση, με ένα ταξίδι, που«θα κάνουμε όλοι μαζί»: «Η κυβέρνηση, οι τράπεζές και άλλοι οργανισμοί πρέπει να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα πιο υποστηρικτικό και διαφανές οικοσύστημα για την πράσινη και κοινωνική χρηματοδότηση, για να διευκολύνουν τη μετάβαση σε μια πιο βιώσιμη και υπεύθυνη οικονομία», διεμήνυσε.

«Όσο πιο πολύ οι stakeholders αγκαλιάζουν το ESG, οι τράπεζες θα είναι σε καλύτερη θέση να κατευθύνουν τα κεφάλαια τους και να βοηθήσουν για ουσιαστική αλλαγή στην κοινωνία. Υπάρχον προκλήσεις, αλλά οι τράπεζες μπορούν, θέλουν αλλά και έχουν υποχρέωση να συνεισφέρουν για ένα καλύτερο κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Νέα προσπάθεια από Σύνδεσμο Τυροκόμων για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και διαφύλαξη των εξαγωγών
POW! The Shop: Επέκταση στην Πάφο-Άνοιξε στο Kings Avenue Mall (photos)
Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων
Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για λύσεις σε προβλήματα του επιχειρείν-Τα τρία ζητήματα προς θετική κατάληξη
Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας»
Ο σχεδιασμός του 5oυ ορόφου στο Neocleous Tower επαναπροσδιορίζει την ευεξία στον εργασιακό χώρο
Επιτακτική ανάγκη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας-Η διαβεβαίωση Μιχάλη Δαμιανού
Ρίχνουν μαύρο την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο ΡΙΚ-Στον αέρα και η προβολή του τελικού του Euro
Wolt: Χαιρετίζει την συλλογική σύμβαση στον κλάδο διαχείρισης στόλου
Miniso: Κάθοδος του brand στην Κύπρο και άνοιγμα στο My Mall Limassol