Κυριάκος Παρπούνας: Το πλαίσιο ESRS και τα πέντε βήματα εφαρμογής

Η υποβολή εκθέσεων βιωσιμότητας για τις εταιρείες είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Οι εν λόγω εκθέσεις απαιτούν από τις εταιρείες να καταγράφουν λεπτομερώς τις πρακτικές τους σε θέματα βιωσιμότητας, όπως η χρήση των φυσικών πόρων, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η διαχείριση των αποβλήτων και η κοινωνική ευθύνη.

Μια διαδικασία, ιδιαίτερα απαιτητική, καθώς χρειάζεται συλλογή και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τμημάτων και διασφάλιση της ακρίβειας και της συνέπειας των πληροφοριών που δημοσιεύονται.

Επιπλέον, οι εκθέσεις βιωσιμότητας θέτουν τις εταιρείες υπό την προσοχή των ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των πελατών, των εργαζομένων και των ρυθμιστικών αρχών.

Η αυξημένη διαφάνεια μπορεί να ενισχύσει τη φήμη της εταιρείας και να δημιουργήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και τον κίνδυνο κριτικής και αρνητικής δημοσιότητας σε περίπτωση αποκλίσεων ή μη επίτευξης των στόχων βιωσιμότητας.

Για το πιάνω καίριο ζήτημα μίλησε κατά τη διάρκεια της φετινής διοργάνωσης του Συνεδρίου για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα, ο Κυριάκος Παρπούνας, Συνέταιρος και Επικεφαλής Υπηρεσιών Βιωσιμότητας, Grant Thornton Κύπρου.

Ο κ. Παρπούνας προέβη σε παρουσίαση με τίτλο «Sustainability Reporting in the era of CSRD and the ESRS framework» όπου παρέθεσε τα βήματα για τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της CSRD και για τη μελλοντική θωράκιση της επιχείρησής τους. Ο προσδιορισμός του πλαισίου και ο έλεγχος κατά πόσο η επιχείρηση εμπίπτει στο πλαίσιο της CSRD, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος και την κατάσταση εισαγωγής στο χρηματιστήριο, αποτελεί, κατά τον ίδιο, το πρώτο βήμα.

«Αξιολογήστε τόσο την οικονομική επίδραση των ζητημάτων βιωσιμότητας στην επιχείρηση όσο και την επίδραση της επιχείρησης στο περιβάλλον και την κοινωνία» δήλωσε, σημειώνοντας το δεύτερο βήμα που πρέπει να ακολουθήσουν οι οργανισμοί.

«Εντοπίστε τα κενά στις υπάρχουσες πληροφορίες και δεδομένα που απαιτούνται για την αναφορά σύμφωνα με την CSRD. Ακολούθως, συγκεντρώστε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και διοικητικούς παράγοντες (ESG)», είπε, καθοδηγώντας έτσι τις επιχειρήσεις στο πέμπτο βήμα, που αφορά στην εφαρμογή εσωτερικών ελέγχων και στην επαλήθευση των δεδομένων, ώστε εν τέλει να εξασφαλίσουν την ακρίβεια και την πληρότητα των αναφορών.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η εν λόγω διαδικασία απαιτεί σημαντική συμμετοχή οργανωτικών πόρων με βαθιά γνώση των διαδικασιών του οργανισμού. «Η επιτυχής και έγκαιρη παράδοση εξαρτάται άμεσα από την εμπλοκή και τη δέσμευση αυτών των πόρων στη διαδικασία», προειδοποιεί.

Η εμπλοκή των εσωτερικών πόρων θα επηρεάσει όλες τις εταιρείες ενός ομίλου, εάν η υποβολή εκθέσεων θα γίνει σε επίπεδο ομίλου, και, ως εκ τούτου, πρέπει να αξιολογηθούν και να αναφερθούν όλες οι ουσιώδεις επιπτώσεις από όλες τις θυγατρικές εταιρείες, πρόσθεσε αναφερόμενος στο σημείο αυτό, στη διαδικασία ενοποίησης.

Κατά τον κ.Παρπούνα, η διαδικασία υποβολής εκθέσεων απαιτεί την εμπλοκή των βασικών ενδιαφερομένων μερών του οργανισμού από την προετοιμασία μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Τόνισε, τέλος, πως σημαντικός χρόνος απαιτείται για τη συλλογή ανατροφοδότησης, και, επομένως, όλα τα ορόσημα του χρονοδιαγράμματος για την προετοιμασία της εμπλοκής των ενδιαφερόμενων μερών πρέπει να παρακολουθούνται, με αυστηρή τήρηση των προθεσμιών.

Δειτε Επισης

Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας»
Επιτακτική ανάγκη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας-Η διαβεβαίωση Μιχάλη Δαμιανού
Ρίχνουν μαύρο την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο ΡΙΚ-Στον αέρα και η προβολή του τελικού του Euro
Wolt: Χαιρετίζει την συλλογική σύμβαση στον κλάδο διαχείρισης στόλου
ΕΤΕΚ: Νέα εποχή με την έναρξη της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Συλλογική σύμβαση για πρώτη φορά στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Καλύπτει 3.000 εργαζόμενους
Κάνει rebranding o Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας-Γιατί αλλάζει ονομασία
ΚΕΒΕ: «Γε’ νέο Επιχειρείν 2024»-Έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων
Οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν: Η Ευρώπη αλλάζει τις ζωές μας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος