ESG: Πώς να μεταβούν οι επιχειρήσεις από τη θεωρία στην πράξη

Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον, η ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του κάθε Οργανισμού. Η πραγματική πρόκληση είναι η πρακτική εφαρμογή αυτών των αρχών.

Οι εταιρείες πρέπει να ενσωματώσουν τη βιωσιμότητα στον πυρήνα των στρατηγικών τους, διασφαλίζοντας ότι η περιβαλλοντική διαχείριση, η κοινωνική ισότητα και η ισχυρή διακυβέρνηση είναι θεμελιώδεις πυλώνες των δραστηριοτήτων τους.

Επιπλέον, πρέπει να πλοηγηθούν στο ρυθμιστικό τοπίο με προληπτική στάση, παρακολουθώντας τους κανονισμούς και διασφαλίζοντας τη διαφανή επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Το πώς μπορεί να υλοποιήσει μια επιχείρηση την στρατηγική ESG και να κάνει.. τα λόγια, πράξεις, ανέλυσε κατά τη διάρκεια του 16ου Συνεδρίου για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα η Ειρήνη Λουκαΐδου, Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος, Grow Sustainability Consulting.

Χαρτογραφώντας τα ρυθμιστικά νερά προς βιώσιμη δράση η ομιλήτρια επεσήμανε αρχικά την επιτακτική ανάγκη του φιλόδοξου στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος μέχρι το 2050. Αυτό το όραμα, ενσωματωμένο στην Πράσινη Συμφωνία της Ευρώπης, θέτει τις βάσεις για κανονιστικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες καλούνται να πλοηγηθούν οι επιχειρήσεις.

Το Επενδυτικό Σχέδιο για τη Βιώσιμη Ευρώπη στοχεύει να διοχετεύσει τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία, δημιουργώντας τόσο προκλήσεις όσο και ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις.

Κεντρικό ρόλο διαδραματίζει η Οδηγία για την Αναφορά Εταιρικής Βιωσιμότητας (CSRD), ένα πλαίσιο σχεδιασμένο να τυποποιήσει τις αναφορές βιωσιμότητας σε όλη την Ευρώπη.

Η κ. Λουκαΐδου τόνισε ότι, παρά την αύξηση του αριθμού των εταιρειών που παράγουν εκθέσεις βιωσιμότητας τα τελευταία είκοσι χρόνια, οι πραγματικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις υφίστανται ακόμη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για πιο αυστηρούς και διαφανείς μηχανισμούς αναφοράς.

Επιπλέον, παρά την σημαντική αύξηση των πράσινων επενδύσεων, οι παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και οι κοινωνικές ανισότητες.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στο συμπέρσμα ότι οι αναφορές από μόνες τους δεν είναι επαρκείς· ο πραγματικός αντίκτυπος προέρχεται από εφαρμόσιμες στρατηγικές ESG (Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης).

Η CSRD εισάγει μια πιο αυστηρή προσέγγιση, στοχεύοντας να εξαλείψει την «πράσινη παραπλάνηση» - την πρακτική της παραπλανητικής παρουσίασης ενός θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου. Με την επιβολή ολοκληρωμένων, τυποποιημένων αναφορών, η CSRD επιδιώκει να διασφαλίσει ότι οι ισχυρισμοί βιωσιμότητας υποστηρίζονται από επαληθεύσιμα δεδομένα, προάγοντας τη μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ειδικά αναφορά έγινε από την ομιλήτρια "διπλή ουσιαστικότητα", μια θεμελιώδη αρχή της CSRD. Αυτή η αρχή απαιτεί από τις εταιρείες να αξιολογούν τόσο το πώς οι δραστηριότητές τους επηρεάζουν την κοινωνία και το περιβάλλον (ουσιαστικότητα αντικτύπου), όσο και πώς οι αλλαγές σε αυτούς τους τομείς επηρεάζουν την οικονομική τους απόδοση (οικονομική ουσιαστικότητα).

«Η διπλή προοπτική διασφαλίζει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση των θεμάτων βιωσιμότητας, ευθυγραμμίζοντας τις εταιρικές στρατηγικές με ευρύτερους κοινωνικούς στόχους», εξηγεί.

Τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της συμμετοχής των ενδιαφερομένων μερών στις αναφορές βιωσιμότητας καλώντας τις εταιρείες να ενσωματώσουν τις απόψεις διαφόρων ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών, των πελατών, των εργαζομένων και των κοινοτήτων, στον στρατηγικό τους σχεδιασμό. Κατά την ίδια, «αυτή η περιεκτική προσέγγιση όχι μόνο ενισχύει τη διαφάνεια αλλά και χτίζει την εμπιστοσύνη και οδηγεί σε ουσιαστική αλλαγή σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας».

Αντιμέτωπες με την κλιματική αλλαγή, οι επιχειρήσεις πρέπει να αναπτύξουν ισχυρά σχέδια ανθεκτικότητας. Η Ιδρύτρια & Διευθύνουσα Σύμβουλος, GROW SUSTAINABILITY CONSULTING μίλησε για σημαντικότητα της αντιμετώπισης τόσο των φυσικών κινδύνων, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όσο και των κινδύνων μετάβασης, όπως οι κανονιστικές αλλαγές και οι μετατοπίσεις της αγοράς.

Οι εταιρείες πρέπει επίσης να εντοπίζουν ευκαιρίες που προκύπτουν από αυτές τις προκλήσεις, όπως η ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων ή πρωτοβουλιών εξοικονόμησης κόστους.

Η επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας απαιτεί σαφή και δομημένα σχέδια δράσης, ανέφερε εξάλλου, ενώ στις πολύτιμες συμβουλές της και η αναγκαιότητα ύπαρξης ακριβών και μετρήσιμων δεικτών για την παρακολούθηση της προόδου και της διασφάλισης της υπευθυνότητας. Επιπλέον, η απαίτηση της CSRD για περιορισμένη διασφάλιση των αναφερόμενων πληροφοριών υπογραμμίζει την ανάγκη για αξιόπιστα δεδομένα, ενισχύοντας την ακεραιότητα των αναφορών βιωσιμότητας.

Παρά τις βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, η ειδικός διαβεβαίωσε ότι τα μακροπρόθεσμα οφέλη της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών είναι σημαντικά. Η αυξημένη διαφάνεια μέσω ολοκληρωμένων αναφορών αποδεικνύει τη δέσμευση μιας εταιρείας στην υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.

Μπορεί, ακόμη, να οδηγήσει σε καλύτερη κατανομή πόρων, σε βελτιωμένη διαχείριση κινδύνων, αυξημένη ανταγωνιστικότητα και ενισχυμένη αφοσίωση των εργαζομένων. Επιπλέον, ενισχύει τη φήμη μιας εταιρείας και την ικανότητά της να προσελκύει και να διατηρεί κορυφαία ταλέντα.

Η Ειρήνη Λουκαΐδου ολοκλήρωσε την παρουσίασή της με μια πρόσκληση προς τις επιχειρήσεις για άμεση δράση: Οι επιχειρηματίες πρέπει, πλέον, να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη της βιώσιμης ανάπτυξης, μεταβαίνοντας ομαλά από τη θεωρία στην πράξη.

Δειτε Επισης

Η Κωτσόβολος παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ με τίτλο «ΔΥΝΑΤΟΣ. Ένας άνθρωπος απέναντι σε 250 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας»
Επιτακτική ανάγκη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στον χώρο της υγείας-Η διαβεβαίωση Μιχάλη Δαμιανού
Ρίχνουν μαύρο την ώρα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων στο ΡΙΚ-Στον αέρα και η προβολή του τελικού του Euro
Wolt: Χαιρετίζει την συλλογική σύμβαση στον κλάδο διαχείρισης στόλου
ΕΤΕΚ: Νέα εποχή με την έναρξη της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Συλλογική σύμβαση για πρώτη φορά στον κλάδο διανομής και ταχυμεταφορών-Καλύπτει 3.000 εργαζόμενους
Κάνει rebranding o Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Εξοικονόμησης Ενέργειας-Γιατί αλλάζει ονομασία
ΚΕΒΕ: «Γε’ νέο Επιχειρείν 2024»-Έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων
Οι αρμόδιοι φορείς ενημέρωσαν και ενημερώθηκαν: Η Ευρώπη αλλάζει τις ζωές μας
Μέλος της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πανεπιστημίων EMERGE το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφος