Στον…αστερισμό των ESG και το Υπουργείο Γεωργίας
InBusinessNews 09:59 - 04 Ιουλίου 2024
Τον Σεπτέμβριο του 2015, η 70ή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε την «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», η οποία περιλαμβάνει 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και 169 υπο-στόχους, που αποσκοπεί στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, παγκοσμίως.
Η Ατζέντα 2030 ισορροπεί τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις της ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας τη διεθνή συναίνεση και κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια, δικαιοσύνη και κοινωνική ένταξη.
Η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει δύο εκθέσεις προόδου παρουσιάζοντας τα διορθωτικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της απόδοσης στην υλοποίηση των ΣΒΑ με ενθαρρυντικά μηνύματα.
Μεταξύ άλλων, σημαντικά βήματα καταγράφει προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) η χώρα στον τομέα της γεωργίας. Οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί σε βιώσιμες πρακτικές, ενισχύοντας την παραγωγικότητα και μειώνοντας παράλληλα τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τις προόδους, τις προοπτικές και τα περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση ως προς την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) των Ηνωμένων Εθνών, κατέγραψε η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Μαρία Παναγιώτου η οποία διαμηνύει πως «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα στον τομέα της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας είναι μεγάλες, αλλά η δέσμευσή μας για ένα βιώσιμο μέλλον, είναι ακόμα μεγαλύτερη.»
Προβαίνοντας σε ομιλία κατά το 16ο Συνέδριο για την Εταιρική Βιωσιμότητα & Υπευθυνότητα και εκ μέρους της Δρ. Παναγιώτου, ο Διευθυντής του Γραφείου της, Θεόδουλος Μακρυγιάννης, κατέγραψε σειρά από οφέλη που προκύπτουν μέσα από την κυκλική οικονομία κάνοντας λόγο για θετικές κοινωνίες και απόκτηση προβαδίσματος σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη.
Περαιτέρω, ενισχύεται η βιωσιμότητα, η παραγωγικότητα, και η απασχολησιμότητα, με μείωση ταυτόχρονα του αποτυπώματος άνθρακα.
Άλλωστε, όπως είπε, η κυκλική οικονομία είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης που προωθείται από Ευρώπη και παγκόσμια.
Εστιάζοντας στη ΣΒΑ, ο κ. Μακρυγιάννης διεμήνυσε πως αυτή συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας με θετική επιρροή και πως φέρνει σημαντικές αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες.
«Η εφαρμογή των δράσεων εκτιμάται ότι θα δώσει ώθηση στην οικονομία», δηλώνει χαρακτηριστικά, για να πει ακολούθως ότι οι ποσοτικοποιημένοι στόχοι θα συνεισφέρουν στη μείωση εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα
Η πλαστική ρύπανση απειλεί τους ωκεανούς, ακόμη και την ανθρώπους μέσω της διατροφικής αλυσίδας, θέμα το οποίο έθιξε κατά τον χαιρετισμό του. Αναφορά έκανε, ακόμη, στην αλόγιστη σπατάλη τροφίμων, ένα πρόβλημα και στην Ευρώπη όπου αποτελεί προτεραιότητα, με στόχομ δε, τη μείωση της σπατάλης τροφίμων κατά 50% ανά άτομο.
"Το Υπουργείο μας επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέτρα και δράσεις για προώθηση της μείωσης δημιουργίας αποβλήτων", είπε. Συγκεκριμένα, η προώθηση αυτή γίνεται μέσα από την έγκριση των Κανονισμών για τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης για υποχρεωτική εφαρμογή διαλογής στην πηγή/ χωριστής συλλογής και ΠΟΠ, έγκριση του Προγράμματος Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, έλεγχο των υφιστάμενων συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού, καθώς και στην επέκταση και λειτουργία νέων συστημάτων σε ρεύματα αποβλήτων όπως τα φάρμακα, τα προϊόντα καπνού, οι Κανονισμοί των οποίων έχουν ψηφιστεί, καθώς και άλλες κατηγορίες όπως τα πλαστικά απόβλητα γεωργικής χρήσης, τα αλιευτικά εργαλεία και τα έπιπλα.
Προειδοποίησε ότι αρκετές τροποποιήσεις και νέα νομοθετήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένονται άμεσα, με σκοπό την επίτευξη των στόχων της πράσινης συμφωνίας και την ομαλή μετάβαση, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή περιβαλλοντικών ισχυρισμών (Green Claims) στα προϊόντα με σκοπό την πάταξη της ψευδούς αναφοράς και παραπλάνησης των καταναλωτών.
Εν αναμονή και για την τροποποίηση του Κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό, όπου καθορίζονται νέες απαιτήσεις για να καταστούν τα προϊόντα πιο ανθεκτικά, αξιόπιστα, επαναχρησιμοποιήσιμα, αναβαθμίσιμα, επισκευάσιμα, ευκολότερα στη συντήρηση, την ανακατασκευή και την ανακύκλωση, καθώς και αποδοτικότερα ως προς την ενέργεια και τους πόρους.
Αλλαγές έπονται και σχετικλα με την ενσωμάτωση στόχων μείωσης των αποβλήτων τροφίμων στα πλαίσια της τροποποίησης της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Απόβλητα, καθώς και σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική ένταξη των προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας στην Διευρυμένη Ευθύνη του Παραγωγού.
Ολοκληρώνοντας ανλέφερε ότι επιδίωξη του Υπουργείου είναι η συνεχής ενίσχυση της δυναμικής για προληπτική προστασία του περιβάλλοντος με όλα τα διαθέσιμα μέσα, "ώστε η αναπτυξιακή πορεία της κοινωνίας μας να ενσωματώσει τις περιβαλλοντικές παραμέτρους σε μια προσπάθεια να καταστεί πραγματικά αειφόρος και αποτελεσματική".