Μ. Δημοπούλου: Οι στόχοι ESG της Philip Morris και οι στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας στην κυπριακή αγορά

Σε σημαντικά βήματα όσον αφορά τα θέματα βιωσιμότητας έχει προχωρήσει η Philip Morris Cyprus, με παρουσία μόλις τριών χρόνων στην Κυπριακή αγορά, θέτοντας στέρεες βάσεις.

Η Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Philip Morris International (PMI) στην Ευρώπη, Μαρία Δημοπούλου, σε συνέντευξή της στο InBusinessNews περιγράφει τους στόχους ESG που έχουν θέσει ως εταιρεία, καθώς και την στρατηγική που έχουν υιοθετήσει για ένα καλύτερο αύριο.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η κα. Δημοπούλου, η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς τσιγάρο δεν αποτελεί απλώς μια προτεραιότητα, αλλά τον απόλυτο στρατηγικό στόχο της PMI, με τις επιδόσεις στον τομέα της βιωσιμότητας το 2023 να έχουν αναγνωριστεί παγκοσμίως από παρόχους αξιολογήσεων ESG και οργανισμούς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα.

Μπορείτε να μας περιγράψετε πως η Philip Morris International (PMI) προσεγγίζει τα θέματα βιωσιμότητας και ευρύτερα θέματα που άπτονται του ESG (Environmental, Social, Governance – Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά, Διακυβέρνηση);

Καταρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη και την ευκαιρία που μου δίνετε να αναπτύξω τον τρόπο προσέγγισης και δράσης της Philip Morris International (PMI) αναφορικά με τα θέματα που άπτονται του ESG. Η 5η Ενιαία Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης παρουσίασε την πρόοδο που κάναμε μέσα στο 2023, αναφορικά με τον μετασχηματισμό μας και το όραμά μας για το τέλος του τσιγάρου.

Συνολικά, βελτιώσαμε το αποτύπωμα των προϊόντων μας, αλλά και των λειτουργιών μας, πλησιάζοντας ακόμη περισσότερο στην υλοποίηση των φιλόδοξων στόχων βιωσιμότητας, οι οποίοι είναι βασισμένοι στα Περιβαλλοντικά-Κοινωνικά Κριτήρια Ορθής Διακυβέρνησης (ESG). Συνοπτικά, σε ό,τι αφορά το εμπορικό αποτύπωμά μας, μέσα στο 2023 οι χρήστες εναλλακτικών προϊόντων καπνού αυξήθηκαν σε περίπου 33 εκατομμύρια.

Η συνολική επένδυση από το 2008 για τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού έφτασε στα 12,5 δισ. δολάρια (το 2022 ήταν 10,7 δισ.), την ίδια στιγμή που περίπου το 98% του συνολικού όγκου πωλήσεων καλύπτεται από προγράμματα πρόληψης της πρόσβασης των νέων σε καπνικά προϊόντα, στα κανάλια λιανικής πώλησης (αντί 91% το 2022).

Συνεχίσαμε να επενδύουμε στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός μας αφού:

  • Διπλασιάσαμε μέσα σε ένα έτος τον αριθμό των ηλεκτρονικών συσκευών που ανανεώθηκαν ή επισκευάστηκαν (320.000, αντί 157.000 το 2022).
  • το 17,6% του συνολικού όγκου πωλήσεων των εναλλακτικών προϊόντων καπνού καλύφθηκε από προγράμματα επιστροφής αναλώσιμων (το 2022 ήταν στο 8,5%),
  • το 76% του συνολικού όγκου πωλήσεων καλύφθηκε από προγράμματα κατά της ρύπανσης από τις γόπες των τσιγάρων (2022: 68%).
  • 94% (από 55% το 2022) έφτασε το ποσοστό του καπνού που αγοράζεται χωρίς κίνδυνο αποψίλωσης των διαχειριζόμενων φυσικών δασών και χωρίς μετατροπή των φυσικών οικοσυστημάτων.
  • στα 8,14 εκατομμύρια έφτασαν τα κυβικά μέτρα νερού που έχουν εξοικονομηθεί στις περιοχές καλλιέργειας καπνού σωρευτικά από το 2019, όταν το 2022 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 4,94 εκατομμύρια κ.μ.

Στρατηγικός στόχος ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο

Από τα λεγόμενά σας αντιλαμβάνομαι ότι η έρευνα, μέτρηση και αξιολόγηση των δράσεών σας αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής σας. Πώς όμως αποδεικνύεται ότι ο μετασχηματισμός αυτός γίνεται με γοργούς ρυθμούς;

Μέσα από την παρουσίαση της 5η Ενιαίας Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης για το 2023, θέλουμε να τονίσουμε ότι η επίτευξη ενός μέλλοντος χωρίς τσιγάρο δεν αποτελεί απλώς μια προτεραιότητα, αλλά τον απόλυτο στρατηγικό μας στόχο.

Ο δρόμος που βαδίζουμε σηματοδοτείται από τη φιλοδοξία μας να ηγηθούμε, τη δέσμευσή μας να λειτουργούμε με διαφάνεια και την αφοσίωσή μας να διασφαλίσουμε ότι το τσιγάρο θα γίνει παρελθόν.

Οι επιδόσεις μας στον τομέα της βιωσιμότητας το 2023 αναγνωρίστηκαν παγκοσμίως από παρόχους αξιολογήσεων ESG και οργανισμούς που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα: To CDP τη βαθμολόγησε με Triple A για τέταρτη συνεχή χρονιά, τοποθετώντας την PMI μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως σε θέματα περιβαλλοντικής διαφάνειας και δράσης.

Ο Dow Jones τη συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στον παγκόσμιο δείκτη Sustainability World Index και για τέταρτη φορά στον σύνθετο δείκτη Dow Jones Sustainability North America Composite Index (η συμπερίληψη στους δείκτες ισχύει από τις 18 Δεκεμβρίου 2023), ενώ της απένειμε τη θέση Prime στην εταιρική αξιολόγηση ISS ESG (ISS ESG Rating από τις 21 Νοεμβρίου 2023)*.

Πώς η Κύπρος θα γίνει η πρώτη smoke-free χώρα στην Ευρώπη


Ποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η PMI για την προώθηση της βιωσιμότητας στην Κυπριακή αγορά;
Η Philip Morris Cyprus, με παρουσία μόλις τριών χρόνων στην Κυπριακή αγορά, έχει κάνει σημαντικά βήματα, θέτοντας στέρεες βάσεις σε θέματα βιωσιμότητας. Πρόσφατα έχουμε ολοκληρώσει μία έρευνα στη βάση κάποιων θεματικών επικέντρωσης της μητρικής εταιρείας προκειμένου να αναγνωρίσουμε την επίπτωση των δραστηριοτήτων μας στην κυπριακή αγορά και να σχεδιάσουμε προγράμματα δράσης που θα βελτιώνουν το αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία.

Η επίπτωση των προϊόντων μας στην υγεία και η αποτροπή της πρόσβασης των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού και νικοτίνης αναδείχθηκαν ως κάποια από τα σημαντικά πεδία που πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση, οριστικοποιήσαμε την τοπική μας στρατηγική, την οποία και θα παρουσιάσουμε εντός του τρίτου τριμήνου του 2024 μαζί με τις πρώτες ενέργειες που πρόκειται να υλοποιήσουμε.

Ωστόσο, θα ήταν παράλειψή μου να μην αναφέρω τις επιτυχίες της τοπικής εταιρείας, όσον αφορά την επίπτωση των προϊόντων μας, αφού 55,000 Κύπριοι άφησαν πίσω τους το τσιγάρο κάνοντας την αλλαγή σε δυνητικά καλύτερες εναλλακτικές.

Ταυτόχρονα, πέραν του 70% των εσόδων της PMI στην Κυπριακή αγορά προέρχονται από αυτές τις δυνητικά καλύτερες εναλλακτικές έναντι του τσιγάρου, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει την πρώτη smoke-free χώρα στην Ευρώπη.

*Πηγή: Protagon.gr

Δειτε Επισης

Λιμάνι-Μαρίνα Λάρνακας: Διαμαρτύρονται για τα τέλη ελλιμενισμού οι ιδιοκτήτες σκαφών-Τι ζητούν από κράτος και Δήμο
ΤΕΠΑΚ: Υποτροφίες για μεταπτυχιακό στη διεθνή διοίκηση τουρισμού και επιχειρήσεων φιλοξενίας
Στην Ελλάδα η Μαρίνα Χατζημανώλη-Συμμετοχή σε εκδηλώσεις και συνάντηση με στελέχη της Royal Caribbean
H Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή του Αμερικανικού Πανεπιστημίου Βηρυτού-Ο ρόλος και τα ιδρυτικά μέλη
Εκστρατεία Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις διαδικτυακές απάτες
Logistics: Πώς μπορεί η λανθασμένη επιλογή συνεργάτη να πλήξει ανεπανόρθωτα μια εταιρεία
Πλούταρχος Γεωργιάδης: Η ανοχή μας έχει εξαντληθεί και αναμένουμε λύσεις από το κράτος-Τι ζητούν οι φαρμακοποιοί
Δηλώστε συμμετοχή: Το 15ο Συνταξιοδοτικό Φόρουμ έρχεται την 1η Νοεμβρίου
Κινήθηκε σε ανοδική πορεία ο κύκλος εργασιών στην βιομηχανία
Lobbying στην Κύπρο: Εκπαιδευτικό σεμινάριο για το νέο νομοθετικό πλαίσιο