powered by

Καταναλωτικές συνήθειες και σπατάλη τροφίμων στην Κύπρο-Η επιρροή του Waste Wisely Cyprus

Ο οργανισμός IMR/University of Nicosia™ διεξήγαγε δύο έρευνες κοινής γνώμης, με στόχο την αποτύπωση της καταναλωτικής συμπεριφοράς των Κυπρίων σε σχέση με τη σπατάλη τροφίμων.

Από το 1915, η σπατάλη τροφίμων έχει αναγνωριστεί ως ένα πρόβλημα που απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι μόνο το 2020 σπαταλήθηκαν 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο έργο Waste Wisely, έχει εστιάσει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων και τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη μείωσή της.

Πιο συγκεκριμένα, ο οργανισμός IMR/University of Nicosia™ διεξήγαγε μια ποσοτική έρευνα τον Ιανουάριο του 2024 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα χιλίων ατόμων με παγκύπρια κάλυψη, που επιλέχθηκε μέσω της μεθόδου της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας.

Η έρευνα αυτή ήταν υψίστης σημασίας για τη δημιουργία στρατηγικών επικοινωνίας για την προώθηση του ευρωπαϊκού έργου Waste Wisely και του έργου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής γενικότερα.

Η δεύτερη έρευνα διεξήχθη τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2024, σε ίδιο αριθμό ατόμων που επιλέχθηκαν με την ίδια μέθοδο από όλη την Κύπρο.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εξετάστηκε η απήχηση που είχε το έργο Waste Wisely στους πολίτες και η επιτυχία της εκστρατείας προώθησής του, καθώς και ο θετικός αντίκτυπος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, εξετάζοντας αν άλλαξαν οι καταναλωτικές συμπεριφορές σε σχέση με τη σπατάλη τροφίμων.

Επιπρόσθετα, τα αποτελέσματα και των δύο ερευνών σκιαγραφούν τις συνήθειες σε σχέση με τη διαχείριση του φαγητού, το κατά πόσο οι πολίτες προσπαθούν να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων στην καθημερινή τους ζωή και το επίπεδο γνώσης τους για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δύο ερευνών, αρκετοί συμμετέχοντες παρατηρούν πολύ (10%) ή αρκετά συχνά (23%) σπατάλες τροφίμων στο νοικοκυριό τους. Εντούτοις, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι, παρά τις σπατάλες, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων εφαρμόζει ενέργειες προκειμένου να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων, καθώς και το γεγονός ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά συνολικά το 84% των συμμετεχόντων δηλώνουν διατεθειμένοι να εφαρμόσουν περαιτέρω δράσεις για τη μείωσή της.

Αξίζει να σημειωθεί μια αύξηση (από το 66% στην έρευνα του Ιανουαρίου, στο 70% στην έρευνα του Ιουλίου) στο ποσοστό των ατόμων που πετούν μόνο το 10% των τροφίμων που αγοράζουν κάθε μήνα.

Συγκρίνοντας τον βαθμό ενημέρωσης των πολιτών σε σχέση με το έργο Waste Wisely και το έργο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής γενικότερα, παρατηρήθηκε μια αύξηση συγκρίνοντας τα αποτελέσματα των δύο ερευνών.

Το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι έχουν ενημερωθεί για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που στοχεύει στη διασφάλιση δίκαιης, βιώσιμης και ανταγωνιστικής γεωργίας και δασοκομίας στην ΕΕ στην έρευνα του Ιανουαρίου, ενώ το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 21% στην έρευνα του Ιουλίου.

Το 17% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με το έργο Waste Wisely στην πρώτη έρευνα, ενώ το 24% των ερωτηθέντων δήλωσαν ενημερωμένοι τη δεύτερη έρευνα που έλαβε χώρα τον Ιούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έρευνας του Ιουλίου, η συντριπτική πλειοψηφία (79%) των ατόμων που έχουν ενημερωθεί για το έργο Waste Wisely αξιολογούν τις πληροφορίες που έχουν λάβει για το θέμα της σπατάλης τροφίμων μέσα από το έργο ως πολύ ή αρκετά χρήσιμες, ενώ το 63% θεωρεί ότι το έργο έχει συμβάλει σε μεγάλο ή αρκετό βαθμό στον στόχο της μείωσης της σπατάλης τροφίμων και της ενημέρωσης για τον ρόλο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά την πηγή ενημέρωσης για το έργο, η πλειοψηφία (56%) αναφέρει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και μέσω ραδιοφώνου (21%) και εκδηλώσεων (12%).

Στο πλαίσιο της έρευνας του Ιανουαρίου, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών (97%) διαπιστώνει ότι η μείωση της σπατάλης τροφίμων είναι εφικτή, με το 87% των ερωτηθέντων να αναγνωρίζει τα πλεονεκτήματα που θα επιφέρει η μείωση της σπατάλης τροφίμων στην κοινωνία.

Ο οργανισμός IMR/University of Nicosia™ κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους οργανισμούς στον τομέα της έρευνας αγοράς, της κοινωνικής έρευνας, των δημοσκοπήσεων και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στην Κύπρο.

Ο οργανισμός, με στοχοθετημένη και αδιάκοπη εξελικτική πορεία, κατέχει από το 2002 μέχρι και σήμερα ηγετική θέση στην αγορά και είναι αξιόπιστος σύμμαχος και πιστός στρατηγικός εταίρος ενός μεγάλου αριθμού διακεκριμένων επιχειρήσεων, ομίλων εταιρειών, οργανισμών και φορέων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Το έργο Waste Wisely Cyprus συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ' ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χορηγούσα αρχή δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνες για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Δειτε Επισης

Προγράμματα €293 εκ. για ανάπτυξη καινοτομίας από Έφορο Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων
Η PIN-UP Global υποστήριξε το Leadership & HR Management Conference
Mindset Talks 7: Ένα διήμερο συνέδριο προσωπικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης και δικτύωσης στην Πάφο
Η εξέλιξη της S. Kaniklides (Cyprus) Limited από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα
Podcast series: Ο ρόλος των τμημάτων HR στην πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών στους εργαζομένους (video)
Podcast series: Η ενασχόληση με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια αποτελεί ζήτημα δημόσιας υγείας (video)
Podcast series: EAΣ και ΣΠΑΒΟ ενώνουν δυνάμεις για πρόληψη προβληματικών συμπεριφορών (video)
Podcast series ΕΑΣ: Ασφάλεια, ο αληθινός ήρωας σε κάθε παιχνίδι (video)
ΚΕΒΕ: Αδικαιολόγητη και ετσιθελική η απεργία των γιατρών στα δημόσια νοσηλευτήρια
Ανανέωσαν τη συνεργασία τους CMMI και Alexander College