Έρευνα: Ποιες επαγγελματικές ειδικότητες αναζητούν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα

Πωλητές, λογιστές, υπάλληλοι γενικών καθηκόντων, μηχανικοί, σερβιτόροι, οδηγοί είναι τα επαγγέλματα που αναζητούν περισσότερο οι επιχειρήσεις σύμφωνα με την σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος σε συνεργασία με την εταιρεία Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς Palmos Analysis, το χρονικό διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου.

Στην έρευνα πεδίου συμμετείχαν 5.076 επιχειρήσεις και τα αποτελέσματα σταθμίστηκαν ως προς την Περιφέρεια και τον Τομέα Δραστηριότητας, ώστε να προκύψουν αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα για το σύνολο της χώρας.

Τα δεδομένα της έρευνας αναλύθηκαν ως προς το μέγεθος (αριθμός εργαζομένων), την Περιφέρεια, τον Τομέα κύριας δραστηριότητας, το μονοψήφιο ΚΑΔ, τη νομική μορφή, τον κύκλο εργασιών και τον εάν η επιχείρηση έχει ή όχι εξαγωγικό χαρακτήρα.

Προκύπτει, με τον τρόπο αυτό, η πλήρης εικόνα των αναγκών εργασίας των επιχειρήσεων της χώρας, με βάση όλες τις βασικές παραμέτρους και τα χαρακτηριστικά των επιχειρήσεων.

Όπως δήλωσε, αναφορικά με την έρευνα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Ι. Μασούτης: «Η νέα μεγάλη έρευνα του Ινστιτούτου Ερευνών της ΚΕΕΕ προσδιορίζει με ακρίβεια και συνέπεια τις ανάγκες της επιχειρηματικής κοινότητας και αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την αγορά εργασίας.

Τα ερευνητικά δεδομένα μας παρέχουν στοιχεία, τα οποία δυνάμεθα να αξιοποιήσουμε και – σε αγαστή συνεργασία με την πολιτεία – να συσχετίσουμε την προσφορά με τη ζήτηση και να σχεδιάσουμε στρατηγικά το μέλλον του επιχειρείν στη χώρα».

Η ανάλυση επαγγελματικών κατηγοριών έχει πραγματοποιηθεί ανά Περιφέρεια και είναι διαθέσιμη και για τις μεγαλύτερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας και σε τοπικό, γεωγραφικό επίπεδο. Παράλληλα, είναι διαθέσιμη και με βάση τον κύριο τομέα δραστηριότητας και το πρωτοβάθμιο ΚΑΔ των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και με βάση τα βασικά μεγέθη απασχόλησης και κύκλου εργασιών.

Παρέχεται, τονίζει η Ένωση, με τον τρόπο αυτό ένα πλήρες σετ δεδομένων, προκειμένου η Διοίκηση και οι αρμόδιοι Φορείς να είναι σε θέση να σχεδιάσουν κατάλληλα προγράμματα απασχόλησης και εκπαίδευσης/κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την αντιστοίχιση προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Δειτε Επισης

DBRS: Αναβάθμισε το outlook και έστειλε ένα ακόμα θετικό σήμα για την ελληνική οικονομία
Ανάβει πράσινο φως για την 4η δόση του Ταμείου Ανάκαμψης στην Ελλάδα
Ελλάδα: Επιβραδύνεται η στροφή επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις προθεσμιακές καταθέσεις
Σε τέσσερις άξονες οι ανακοινώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης
Εντυπωσιακές οι επιδόσεις των ελληνικών αεροδρομίων-Έρχεται ρεκόρ το 2024
Νέος γύρος αξιολογήσεων για την ελληνική οικονομία-Στις 13 Σεπτεμβρίου η κρίσιμη ετυμηγορία του Moody’s
Ελλάδα: Προς ρεκόρ στον τουρισμό-Άγγιξαν τα 21 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις στο 7μηνο του 2024
Α. Σιάμισιης: «Κληρώνει» σε ένα εξάμηνο η τύχη των ερευνητικών γεωτρήσεων σε Ιόνιο-Κρήτη
Προς αναβάθμιση τον Σεπτέμβριο και από τον Moody’s η ελληνική οικονομία
Η ακτινογραφία της ελληνικής ακτοπλοΐας