Σε λεπτές ισορροπίες η συλλογική σύμβαση στις οικοδομές-Οι τάσεις στους εργολάβους και η στάση των συντεχνιών

Διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στους εργολάβους φαίνεται να δημιούργησε η μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην οικοδομική βιομηχανία, την ίδια ώρα που από την πλευρά τους οι συντεχνίες εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το κατά πόσο θα την αποδεχθούν ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, κατά την συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΟΣΕΟΚ την περασμένη Δευτέρα (22/7), υπήρξαν αντιδράσεις από μέλη της Ομοσπονδίας για το γεγονός ότι στη μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται κάποια από τα αιτήματα που υπέβαλαν οι εργολάβοι.

Μάλιστα, και ένεκα του γεγονότος ότι οι φωνές για απόρριψη της πρότασης ήταν έντονες, αποφασίστηκε όπως συνέλθουν ξεχωριστά οι πέντε επαρχιακοί σύνδεσμοι της οργάνωσης για να αξιολογήσουν την πρόταση και να καταθέσουν τις θέσεις τους.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΟΣΕΟΚ θα συνέλθει εκ νέου αύριο Παρασκευή (26/7) μέχρι το μεσημέρι, ώστε πριν από το τέλος της μέρας η Ομοσπονδία να απαντήσει στον υπουργό Εργασίας εάν αποδέχεται ή όχι την μεσολαβητική του πρόταση.

Πάντως, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, η ηγεσία της Ομοσπονδίας φαίνεται να κλείνει προς την κατεύθυνση αποδοχής της πρότασης, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που αυτή απορριφθεί θα ξεκινήσει νέος κύκλος ατέρμονων συζητήσεων και αντιπαραθέσεων, που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε απεργιακές κινητοποιήσεις από πλευράς εργαζομένων.

Σύμφωνα, εξάλλου, με πηγή της ΟΣΕΟΚ με την οποία συνομίλησε το InBusinessNews «στόχος μας είναι η απόφαση που θα ληφθεί να είναι συλλογική και να ληφθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

«Στόχος είναι την Παρασκευή να δώσουμε απάντηση στον υπουργό Εργασίας, η οποία θα ήταν καλό να είναι θετική, προκειμένου να κλείσει το θέμα που εκκρεμεί για αρκετό καιρό, για το καλό και της βιομηχανίας αλλά και της ίδιας της Ομοσπονδίας», πρόσθεσε.

Στην αναμονή και οι συντεχνίες

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως πέραν του υπουργού Εργασίας σε αναμονή φαίνεται να βρίσκονται και οι συντεχνίες, οι οποίες για την ώρα δεν έχουν λάβει τις τελικές τους αποφάσεις για το εάν αποδέχονται ή όχι τη μεσολαβητική πρόταση.

Συνδικαλιστικές πηγές τόνισαν στο InBusinessNews ότι «ακόμη μελετάμε την πρόταση του υπουργού», καθώς και ότι «υπάρχουν κάποια θέματα που μας αναγκάζουν να αναμένουμε μέχρι τη τελευταία στιγμή πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση».

«Πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι και ήρεμοι. Είναι πολύ λεπτές οι γραμμές και οι ισορροπίες αυτή τη στιγμή και πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί», διεμήνυσαν.

Η πρόταση Παναγιώτου

Υπενθυμίζεται ότι, η μεσολαβητική πρόταση του υπουργού Εργασίας προνοεί, μεταξύ άλλων:

  • Ανανέωση της συλλογικής σύμβασης από 01/06/2022 μέχρι την 31/12/2027.
  • Επαναφορά του υπολοίπου των αποκοπών, της 13/06/2013 (€9 εβδομαδιαίως από 01/08/2024)
  • Αύξηση των μισθών κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2025, κατά 7€ εβδομαδιαίως από την 01/01/2026 και κατά 7€ από την 01/01/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού καταβολής επί του μισθού για σκοπούς καταβολής φιλοδωρήματος από το 8% στο 9% από 01/07/2024, από το 9% στο 10% από 01/01/2026 και από 10% σε 11% 01/09/2027.
  • Αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς των εργοδοτών στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού κατά 0,5%, ώστε να ανέλθει στο 4% από 01/01/2026.
  • Επανακαθορισμό του ποσοστού της συνεισφοράς των εργοδοτουμένων στο Ταμείο Προνοίας σε ποσοστό επί του μισθού. Για τους νεοεισερχόμενους στην βιομηχανία, το ποσοστό ορίζεται στο 3% και ακολούθως αυξάνεται για υπηρεσία στην βιομηχανία πέραν των δύο ετών στο 4%, για υπηρεσία πέραν των τριών ετών στο 5% και για υπηρεσία πέραν των τεσσάρων ετών στο 6%.

Επιπρόσθετα, και σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinesNews, επειδή διαπιστώνεται μία σημαντική απόκλιση μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται και καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση και των μισθών που καταβάλλονται σε ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων, η πρόταση περιλαμβάνει και μία σειρά από μέτρα για αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των μισθών που καταβάλλονται.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται, τα νομοσχέδια που έχουν ήδη κατατεθεί στη Βουλή για την ηλεκτρονική απογραφή των εργαζομένων και την αύξηση των ποινών για την αδήλωτη απασχόληση, καθώς και άλλα μέτρα που αξιοποιούν την τεχνολογία και ενισχύουν υφιστάμενες διαδικασίες που φαίνεται ότι διαχρονικά είχαν ατονήσει.

Ουσιαστικά θα υπάρχει ένας μηχανισμός συστηματικής παρακολούθησης των μισθών και εάν στην πορεία διαπιστωθεί ότι δεν διαφοροποιείται η κατάσταση και συνεχιστεί το φαινόμενο που παρατηρείται αυτή τη στιγμή, το υπουργείο Εργασίας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση των κατώτατων μισθών.

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών