Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι

Αλήθεια... ποιος άνθρωπος στις μέρες μας θα έλεγε όχι στο καλό φαγητό και στην εκλεπτυσμένη γεύση; Ουδείς, είναι η απάντηση και ομολογουμένως, εσφαλμένα έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι ένα γευστικό και πλούσιο πιάτο σημαίνει πολυτέλεια, ακόμη και σπατάλη.

Είναι αυτή την αντίληψη που έρχεται να καταρρίψει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, αλλάζοντας ολοκληρωτικά ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, η βιώσιμη γαστρονομία, η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18 Ιουνίου και είναι αφιερωμένη στην προώθηση πρακτικών γαστρονομίας που είναι φιλικές προς το περιβάλλον.

Στην ουσία, με τον όρο αυτό να κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, μαζί και οπαδούς, ο σκοπός είναι να αναδειχθεί η τέχνη του καλού φαγητού, που δεν αφορά μόνο το γευστικό αποτέλεσμα στο πιάτο μας αλλά και το περιβαλλοντικό - κοινωνικό αντίκτυπο.

lidlviosimi2

Οι βιώσιμες πρακτικές στη γαστρονομία
Εκείνο που αξίζει να διαδοθεί, ώστε όλος ο κόσμος να κατανοήσει την αξία της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών στη γαστρονομία, πέρα από τα οφέλη, είναι πως ο στόχος αυτός δεν είναι κάτι άπιαστο. Τουναντίον, αφορά στις καθημερινές μας συνήθειες που δεν θα μας βγάλουν ούτε από την άνεσή μας, ούτε και θα μας περιορίσουν. Και το σημαντικότερο, θα καταστούν πιο φιλικές για την υγεία και το πορτοφόλι μας, ενώ θα συμβάλουν και στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

lidlviosimi4

Τι πρέπει να κάνουμε:

  • Επιλογή τοπικών και εποχιακών προϊόντων:

Αναζητήστε προϊόντα που καλλιεργούνται τοπικά και είναι στην εποχή τους για να μειώσετε τις εκπομπές από τη μεταφορά και την αποθήκευση.

  • Μείωση αποβλήτων:

Χρησιμοποιήστε όλα τα μέρη των τροφίμων και ανακυκλώστε τα οργανικά απόβλητα με κομποστοποίηση.

  • Υποστήριξη τοπικών παραγωγών:

Αγοράστε από τοπικούς παραγωγούς και αγρότες, για να ενισχύσετε την τοπική οικονομία και να μειώσετε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

lidlviosimi3

Τα βραβεία που ενθαρρύνουν
Πρόκειται για πρακτικές, οι οποίες ενθαρρύνονται όλο και περισσότερο από οργανωμένα σύνολα και τα αποτελέσματα είναι εκπληκτικά.

Από τις πρώτες επιχειρήσεις - που ασχολήθηκαν ουσιωδώς με το κεφάλαιο αυτό στον τόπο μας, ήταν η Lidl Κύπρου, η οποία φέτος πραγματοποίησε με επιτυχία τον 4ο κατά σειρά Διαγωνισμό Βιώσιμης Γαστρονομίας, ο οποίος έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης.

Ο θεσμός των ομώνυμων βραβείων, τα οποία απονεμήθηκαν την Τρίτη, 18 Ιουνίου 2024, την ίδια μέρα που γιορτάζεται διεθνώς η ημέρα της Βιώσιμης Γαστρονομίας, κρίνεται από κάθε άποψη επιτυχής. Και αυτό καθώς, κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερες συμμετοχές με πιάτα που συνδυάζουν την υψηλή γαστρονομία και τη βιωσιμότητα.

Η φετινή εκδήλωση ανέδειξε για ακόμα μία φορά το αρμονικό μείγμα της γαστρονομικής καινοτομίας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης, υπογραμμίζοντας, έτσι, τα ταλέντα και τις δεσμεύσεις των νέων επαγγελματιών της γαστρονομίας σε όλη την Κύπρο.

lidlviosimi7

Άλλωστε, εκείνο που υπογραμμίζει η Lidl Κύπρου, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στο κεφάλαιο βιωσιμότητα στον τόπο μας, είναι πως ο απώτερος στόχος της, μέσα από τη βιώσιμη γαστρονομία, είναι η μείωση της απώλειας τροφίμων και η μείωση των απορριμμάτων. Με τη σειρά τους αυτά, όπως εξηγεί, θα φέρουν μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και μικρότερη πίεση στους πόρους νερού και γης ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα και η οικονομική ανάπτυξη.

Ο διαγωνισμός και οι νικητές
Στον φετινό διαγωνισμό συμμετείχαν αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το American College, το City Unity College, το KES College και τα Μεταλυκιακά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ).

lidlviosimi9

Οι διαγωνιζόμενοι κλήθηκαν να επινοήσουν δημιουργικά μενού που κρίθηκαν, όχι μόνο με βάση τη γεύση, αλλά και με την τήρηση των αρχών της αειφορίας, όπως η χρήση τοπικών και εποχιακών υλικών και η ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας.

Νικητής του φετινού διαγωνισμού αναδείχθηκε το American College με την ομάδα να απαρτίζεται από τους Μαρία Δημητρίου, Μιχάλης Μιχαήλ και Yara Al Ayyas.

Η τελετή απονομής των βραβείων γιόρτασε τις καινοτόμες προσπάθειες όλων των συμμετεχόντων, με τους νικητές να επιδεικνύουν εξαιρετική ικανότητα και αφοσίωση στις βιώσιμες γαστρονομικές πρακτικές.

lidlviosimi8

Και ο φετινός διαγωνισμός της Lidl Κύπρου, διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και του Συνδέσμου Αρχιμαγείρων Κύπρου.

Κατά την διάρκεια της τελετής βράβευσης, εκπρόσωποι των Υπουργείων και του Συνδέσμου συγχάρηκαν την εταιρεία για αυτή της την πρωτοβουλία μέσα από τον δικό τους χαιρετισμό.

lidlviosimi5

Η δέσμευση
Εκείνο που υπογραμμίζεται από τους ανθρώπους της Lidl Κύπρου, είναι ότι ως μία περιβαλλοντικά υπεύθυνη εταιρεία δεσμεύεται στη διαρκή βελτίωση της βιωσιμότητας σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων της. Και αυτό καθώς αποτελεί πεποίθηση ότι η βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι απλώς μία επιλογή, αλλά μία ανάγκη για το μέλλον του πλανήτη μας και των επόμενων γενεών.

lidlviosimi

Μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό, η Lidl Κύπρου θέλει να αναδείξει και να επιβραβεύσει τους μελλοντικούς επαγγελματίες στον χώρο της μαγειρικής που μοιράζονται το ίδιο όραμα. Διότι, εκδηλώσεις όπως ο Διαγωνισμός Βιώσιμης Γαστρονομίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αξιών, ενθαρρύνοντας ένα μέλλον όπου οι γαστρονομικές τέχνες θα συμβάλλουν θετικά στην περιβαλλοντική διαχείριση.

Δειτε Επισης

Τα πολυτελή μοντέλα και supercars από το στόλο της E-Cars Group που θα δείτε στο Limassol Motion Event 2024
Αντίστροφη μέτρηση για το «opening» του νέου Jumbo στη Λευκωσία-Η εξέλιξη των έργων και πότε ανοίγει
Jumbo: Μικρή αύξηση των πωλήσεων στην Κύπρο το οκτάμηνο-Πώς κινήθηκε ο Αύγουστος
Γιώργος Φωτίου-Bean Bar: Τα μυστικά για την επιλογή του καλύτερου και ποιοτικότερου καφέ
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αιτήσεις μέχρι 6 Οκτωβρίου για την δεύτερη άτυπη ομάδα εργασίας για το χαλλούμι
Λ. Καρακατσάνης: Η DUST+CREAM που ήρθε εν μέσω πανδημίας στην Κύπρο και αλλάζει τους κανόνες της ομορφιάς
O επαναπροσδιορισμός του εμπορίου ξεκινά από το E-Commerce Conference
Αυξήθηκε σε αξία και σε όγκο το λιανικό εμπόριο τον Ιούλιο
Αυτοκίνητα από €500 μέχρι €25.000 στον πλειστηριασμό της Τρ. Κύπρου
Σε ποια φάση βρίσκεται το Neo Plaza-H πιο πρόσφατη εξέλιξη και η δικαστική μάχη που συνεχίζεται