Συμφωνία ΗΠΑ-Βουλγαρίας για μελέτη βιωσιμότητας ενεργειακού διαδρόμου Ανατολής-Δύσης
InBusinessNews 16:57 - 22 Ιουλίου 2024
Ο Οργανισμός Εμπορίου και Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USTDA) υπέγραψε συμφωνία με τον Διαχειριστή Ηλεκτρικού Συστήματος (ESO) της Βουλγαρίας στη Σόφια τη Δευτέρα, για χορηγία ύψους $1,5 δισ. που θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη βιωσιμότητας για τη δημιουργία ενός ενεργειακού διαδρόμου Ανατολής-Δύσης.
Η συμφωνία υπογράφτηκε παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας, Ντιμιτάρ Γκλάβτσεφ, του υπουργού Ενέργειας, Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, και του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Βουλγαρία, Κένεθ Μέρτεν.
Το έργο, πρωτοβουλία του ESO, στοχεύει να συνδέσει τα συστήματα μετάδοσης ηλεκτρισμού της Τουρκίας, της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Κοσσόβου, της Αλβανίας και του Μαυροβουνίου, με την επιλογή να ενωθεί αργότερα και η Ιταλία.
Η επέκταση των διασυνοριακών δυνατοτήτων ηλεκτρικής μετάδοσης και η δυνατότητα ανταλλαγής σε πραγματικό χρόνο ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ στην περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την αποτελεσματική αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας και για την επίτευξη των στόχων της απανθρακοποίησης και της πράσινης μετάβασης, είπε η βουλγαρική Κυβέρνηση.
Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ESO, Αντζελίν Τσάτσεφ και ο Διευθυντής του USTDA Ίνοχ Ίμπονγκ υπέγραψαν τη συμφωνία στα γραφεία του Υπουργικού Συμβουλίου στη Σόφια.
Αν η μελέτη επιβεβαιώσει τη βιωσιμότητα του έργου, αυτό μπορεί να αυξήσει τη διασυνοριακή δυνατότητα μετάδοσης ηλεκτρικής ενέργειας της Βουλγαρίας κατά πάνω από 2.000 MW.
Μετά την τελετή υπογραφής, ο Υπουργός Ενέργειας Μαλίνοφ, είπε στο Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η ανέγερση των υδροηλεκτρικών σταθμών άντλησης και αποθήκευσης στα φράγματα Ντοσπάτ και Μπατάκ μπορεί να διαρκέσει τέσσερα με πέντε χρόνια, δεδομένου ότι τα έργα θα κατασκευαστούν κατάλληλα και θα καταβληθούν οι απαραίτητες προσπάθειες.
Ο Μαλίνοφ είπε ότι "εργαζόμαστε με την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και με τον USTDA για την εφαρμογή των νέων έργων αποθήκευσης ηλεκτρισμού. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάπτυξη των φραγμάτων του Ντοσπάτ και Μπατάκ και την επανέναρξη του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου άντλησης-αποθήκευσης στη Chaira".
Ήταν ξεκάθαρος ότι η αποθήκευση ηλεκτρισμού είναι απαραίτητη για να κάνει τους καταναλωτές να νιώσουν τα οφέλη της χαμηλού κόστους πράσινης ενέργειας από την ηλιακή και αιολική ενέργεια.
"Με την αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών χωρών, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια γρήγορη ανάπτυξη της υποδομής ηλεκτρισμού για να επιτρέψουμε στην πράσινη ενέργεια που παράγεται στις χώρες της περιοχής να μοιράζεται και να χρησιμοποιείται αποτελεσματικά", είπε ο Αντζελίν Τσάτσεφ στην εκδήλωση.
"Συναντήσεις με τους διαχειριστές συστημάτων της Τουρκίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Μαυροβουνίου, του Κοσσόβου, της Σερβίας και της Ρουμανίας επιβεβαίωσαν την συναντίληψή μας ότι υπάρχει ανάγκη να χτιστεί ένας τέτοιος διάδρομος", πρόσθεσε.
Ο διάδρομος Ανατολής-Δύσης ξεκινά από την Τουρκία, περνά μέσα από τη Βουλγαρία και προχωρά, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας, του Κοσόβου, του Μαυροβουνίου, στην Ιταλία.
Η μελέτη βιωσιμότητας, που θα διεξαχθεί από τον συμβουλευτικό οίκο Black and Veatch, αναμένεται να δείξει τη βιωσιμότητα και την αναγκαιότητα ανέγερσης των τεσσάρων νέων γραμμών μετάδοσης για αύξηση της δυνατότητας μετάδοσης προς τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία. Ως αποτέλεσμα, περισσότερες ΑΠΕ θα μπορούν να συνδεθούν με το δίκτυο, σημείωσε ο Ίνοχ Ίμπογκ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του USTDA, η μετάδοση ενέργειας της Βουλγαρίας σημαίνει την ανέγερση των απαραίτητων υποδομών και την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής συνεργασίας μέσω της διευρυμένης δυνατότητας μετάδοσης πράσινης ενέργειας.
Ο USTDA είναι ακόμη πρόθυμος να υποστηρίξει την ανακαίνιση του θερμοηλεκτρικού εργοστασίου ενέργειας της Σόφιας και βρίσκεται ήδη σε επαφή με το Δημαρχείο, πρόσθεσε.
Μέχρι τώρα, ο Οργανισμός έχει χρηματοδοτήσει πάνω από 50 δραστηριότητες ανακαίνισης στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών στη Βουλγαρία.
Ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Κένεθ Μέρτεν είπε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο έργο, που περιλαμβάνει την αναβάθμιση του συστήματος μετάδοσης ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας. Ο στόχος είναι να έχουμε όλο και περισσότερες ΑΠΕ, ένα πιο σύγχρονο και ασφαλές δίκτυο ενέργειας, πρόσθεσε. Η μελέτη βιωσιμότητας θα στρώσει, επίσης, το έδαφος για να ανοίξουν περισσότερες ευκαιρίες εξαγωγής ενέργειας στην Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία, την Ελλάδα, το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και ίσως την Ιταλία.
Ο Υπουργός Ενέργειας Βλαντιμίρ Μαλίνοφ περιέγραψε την υπογραφή της συμφωνίας ως "ακόμα ένα στάδιο στην παραγωγική συνεργασία και ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ Βουλγαρίας και ΗΠΑ".
"Στον USTDA βρήκαμε έναν αξιόπιστο εταίρο, του οποίου η εξειδίκευση και ο επαγγελματισμός είναι αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη των σχέσεών μας, για την ανάπτυξη έργων και για την ανάπτυξη του βουλγαρικού τομέα ενέργειας", είπε ο Υπουργός Μαλίνοφ.
"Όταν εφαρμοστεί αυτό το έργο, θα πετύχουμε αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, όχι μόνο στη Βουλγαρία, αλλά σε όλη την περιοχή. Είναι ένα ακόμα βασικό βήμα στη διαδικασία μετάβασης του βουλγαρικού τομέα ενέργειας. Θα επιτρέψει την σε πραγματικό χρόνο ανταλλαγή ηλεκτρισμού μεταξύ χωρών της περιοχής, επιτρέποντας τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας. Τέλος, θα επιτρέψει τη μετάδοση πράσινης ενέργειας από μεγάλες εγκαταστάσεις παραγωγής και την ασφαλή κατανάλωση ηλεκτρισμού στην περιοχή", πρόσθεσε.