Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμη περισσότερα στοιχεία προτού μειώσει τα επιτόκια για να διασφαλίσει ότι οι πρόσφατες ασθενέστερες μετρήσεις του πληθωρισμού δίνουν μια πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει με τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Τα στοιχεία για τον Μάιο έδειξαν ότι το προτιμώμενο από τη Fed ποσοστό του πληθωρισμού δεν αυξήθηκε καθόλου εκείνο τον μήνα, ενώ ο 12μηνος ρυθμός αύξησης των τιμών υποχώρησε στο 2,6%, που εξακολουθεί να είναι πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας, αλλά βρίσκεται σε καθοδική πορεία.

«Θέλουμε απλώς να καταλάβουμε ότι τα επίπεδα που βλέπουμε είναι μια πραγματική ανάγνωση για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον υποκείμενο πληθωρισμό», δήλωσε ο Πάουελ σε συνέδριο νομισματικής πολιτικής στην Πορτογαλία, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Θέλουμε να είμαστε πιο σίγουροι, και ειλικρινά επειδή η αμερικανική οικονομία είναι ισχυρή... έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε το χρόνο μας».

Η Fed έχει διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο αναφοράς σταθερό στο εύρος 5,25%-5,5% από τον περασμένο Ιούλιο, αλλά οι αξιωματούχοι συζητούν για το πότε θα χαλαρώσουν τη νομισματική πολιτική, καθώς ο πληθωρισμός επιστρέφει στο στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα.

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από μισή και πλέον ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο αυτό, σύμφωνα με τον προτιμώμενο από τη Fed δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, και περιγράφηκε ως "αυξημένος" στην ανακοίνωση πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στις 12 Ιουνίου.

Ωστόσο, τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη συνολική οικονομική δραστηριότητα υποδηλώνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές ενδέχεται να χαλαρώσουν περαιτέρω και οι επενδυτές αναμένουν μια πρώτη μείωση του επιτοκίου κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση της Fed στις 17-18 Σεπτεμβρίου.

Το αν η Fed θα καταλήξει σε αυτό το χρονοδιάγραμμα ή σε ένα πιο καθυστερημένο θα εξαρτηθεί από τις επερχόμενες εκθέσεις για την απασχόληση και τον πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένης της δημοσίευσης την Παρασκευή της μηνιαίας έκθεσης για την απασχόληση τον Ιούνιο και της δημοσίευσης στις 11 Ιουλίου του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Ιούνιο.

Ενώ ο χρόνος μιας αρχικής μείωσης των επιτοκίων μπορεί να έχει μικρή σημασία για τα ευρύτερα οικονομικά αποτελέσματα που επιδιώκει η Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι συντονισμένοι με τον κίνδυνο να διατηρήσουν την αυστηρή νομισματική πολιτική για πολύ καιρό - και να θέσουν σε κίνδυνο το σημερινό χαμηλό ποσοστό ανεργίας εάν η οικονομία επιβραδυνθεί πολύ ή πολύ γρήγορα - και είναι επίσης ευαίσθητοι στο μήνυμα που θα στείλουν με τη μείωση των επιτοκίων.

Θέλουν ιδίως να είναι σίγουροι ότι η πρώτη μείωση του κόστους δανεισμού θα αποτελέσει την αρχή ενός πλήρους κύκλου νομισματικής χαλάρωσης που θα μειώσει σταθερά τα επιτόκια σε ένα επίπεδο όπου η Fed θα αισθάνεται ότι δεν ενθαρρύνει ούτε αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να επενδύσουν και να ξοδέψουν.

Για πολλούς αξιωματούχους αυτό ήταν ένα επιχείρημα υπέρ της υπομονής και της μεγαλύτερης αναμονής για την πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Δειτε Επισης

Fed: Καμία μείωση επιτοκίων αν ο πληθωρισμός δεν κινηθεί σταθερά προς το 2%
Λονδίνο: Αποκλιμάκωση στα ενοίκια μετά το υψηλό 18%
Η «γραμμή άμυνας» της ΕΚΤ αν υπάρξει αναταραχή στις αγορές λόγω γαλλικών εκλογών
Σε τροχιά εκτόξευσης το Bitcoin-Πιθανόν να σπάσει το ιστορικό υψηλό των $73.700
Απότομη επιβράδυνση στην επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης
Fed: Αναμένει πιο πολλά στοιχεία για πτώση πληθωρισμού πριν τις μειώσεις επιτοκίων
ΗΠΑ: Αυξήθηξκαν στα 8,1 εκατ. οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Μάιο παρά τα υψηλά επιτόκια
Κολλημένος στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 2,5% στην ευρωζώνη
UBS: Τι σημαίνει η ψήφος του πρώτου γύρου για τη Γαλλία-Οι επιπτώσεις για αγορές και επενδύσεις
Γερμανία: Στο 2,5% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Ιούνιο