Powered by

Θάνος Μιχαηλίδης: Χαμηλότερη η κερδοφορία των ξενοδοχείων, η Κύπρος έχει μείνει στάσιμη στον τομέα του τουρισμού

Τη θέση ότι με βάση της κερδοφορία των ξενοδοχείων το 2023 δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχημένη χρονιά, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου.

Όπως εξήγησε, παρά τις καλές επιδόσεις από πλευράς εσόδων, υπήρξε χαμηλότερη κερδοφορία εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους, λόγω των τιμών της ενέργειας, του εργατικού δυναμικού και της τροφοδοσίας.

Επεσήμανε παράλληλα, πως η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει υψηλούς δανεισμούς, με αποτέλεσμα τα αυξημένα επιτόκια να έχουν επίσης σοβαρή επίπτωση στη μείωση της κερδοφορίας.

Πρόσθεσε ότι, το 2023 δεν πρέπει να αντικρίζεται ως μεμονωμένη χρονιά, αλλά να γίνεται σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και να μελετούνται οι προοπτικές των επόμενων τουριστικών σεζόν.

Όπως είπε, ο μέσος όρος των αφίξεων από το 2020 ως το 2023 πλησίασε τα 2,4 εκατ. ευρώ αριθμός που αντιστοιχεί στον αριθμό αφίξεων του 2014, ενώ ο μέσος όρος των εσόδων κατά τις χρονιές αυτές ήταν λίγο πιο πάνω από τα 1,8 δισ. ευρώ, αριθμός που αντιστοιχεί στα έσοδα του 2008.

ΓΣ ΠΑΣΥΞΕ

Ανέφερε ακόμα ότι η ακαθάριστη ετήσια πληρότητα των ξενοδοχείων έφτασε το 50%, ενώ 34% του συνόλου των ξένων επισκεπτών επέλεξε να διαμένει στα κατεχόμενα ή τουριστικά καταλύματα που είναι διαθέσιμα για μακροπρόθεσμη ενοικίαση.

Σημείωσε προκλήσεις για το 2024 και τις εκτιμήσεις ότι οι ετήσιες πληρότητες θα είναι μειωμένες συγκριτικά με το 2023.

Μεταξύ αυτών η κρίση στη Μέση Ανατολή, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επιβράδυνσης της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου και η μείωση των πτήσεων προς την Κύπρο.

Αναφέρθηκε ακόμα στη πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου διοργανωτή ταξιδιών στην Γερμανία με υπολογιζόμενη ζημιά 25 εκατ. ευρώ για τον τουρισμό.

Έκανε επίσης λόγο για περιορισμένη πρόσβαση της Κύπρου στις πλείστες δυνητικές τουριστικές αγορές, ανάγκη για ευελιξία στην αγορά εργασίας, ανάγκη αύξησης των ξενοδοχειακών μονάδων που λειτουργούν ολόχρονα και ανάγκη παροχής κινήτρων για την πράσινη μετάβαση. Σημείωσε επίσης την ανάγκη να δοθεί έμφαση στον τομέα του μάρκετινγκ.

ΡΟΥΣΟΥΝΙΔΗΣ

Συνοψίζοντας εξέφρασε την άποψη ότι, η Κύπρος έχει μείνει στάσιμη στον τομέα του τουρισμού.

«Έχουμε φτάσει σε ένα κομβικό σημείο και εάν δεν εκσυγχρονίσουμε και αναβαθμίσουμε άμεσα την τουριστική μας βιομηχανία, θα κινδυνεύσουμε να βρεθούμε εκτός αγοράς και το κόστος να επανέλθουμε θα είναι πολλαπλάσιο και πέραν των δυνατοτήτων μας», είπε.

Τόνισε ως αδήριτη ανάγκη την δημιουργία ενός οδικού χάρτη για την εφαρμογή δράσεων που θα εκσυγχρονίσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ

Συνέδριο HORTEC στην Κύπρο ενόψει Κυπριακής Προεδρίας

Στο δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων, Εστιατορίων, Μπαρ και Καφέ στην Ευρώπη (HORTEC) και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, αναφέρθηκε στις ζωτικής σημασίας συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον του τουρισμού και στη σημασία της ένταξης του ΠΑΣΥΞΕ στην HORTEC, όταν και ενώσεις από τα κατεχόμενα διεκδικούσαν συμμετοχή.

Σημείωσε επίσης ότι ενόψει ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου η HORTEC θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο τη Γενική της Συνέλευση τον Οκτώβριο του 2025, με όλες τις εθνικές οργανώσεις και φέρνοντας στην Κύπρο και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ανέφερε ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ευκαιρία να τεθούν οι βάσεις για την τουριστική πολιτική επί προεδρίας της Κύπρου.

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ανέφερε ότι η συμμετοχή του ΠΑΣΥΞΕ στην HORTEC είναι πολύ μεγάλης τουριστικής αλλά και εθνικής σημασίας και θα πρέπει να διαφυλαχθεί με την αρωγή της πολιτείας.

ΛΟΙΖΙΔΗΣ

Τιμητική διάκριση Χάρη Λοϊζίδη

Αξίζει να αναφερθεί πως, κατά την γενική συνέλευσης απονεμήθηκε τιμητική διάκριση στον επίτιμο πρόεδρο του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρη Λοϊζίδη, για την προσφορά του στον Σύνδεσμο και τον τουρισμό.

Ο κ. Λοϊζίδης που για 20 χρόνια βρισκόταν στην ηγεσία του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετώπισε η βιομηχανία από το 2011 και μετά, ενώ είπε ότι η αναβάθμιση του τουρισμού και η αύξηση των αφίξεων από 2 εκατομμύρια σε 4 εκατομμύρια αφίξεις ετησίως δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Δειτε Επισης

Π.Σ.Ε.Π.Σ: Προχωρά στη δημιουργία Παγκύπριας Συνεργατικής Τράπεζας
Great Sea Interconnector: Στον αέρα τα €657 εκατ. από την Κομισιόν, σε αναμμένα κάρβουνα ο Παπαναστασίου
Επιπρόσθετες κυρώσεις από ΗΠΑ σε... μαυροπινακισμένους Κύπριους-Δείτε τον κατάλογο
ΕΝΙμέρωση που τερματίζει τον συναγερμό… Διαψεύδει τα περί αποχώρησης από την κυπριακή ΑΟΖ
Δύο επιχειρηματικά case studies που χρησιμοποιούν βέλτιστες πρακτικές ESG δίνουν το παράδειγμα
Leonardo Hotels & Resorts Mediterranean: Άνοιξε τις πόρτες του το πεντάστερο SEAFOS Luxury Resort & Spa στο Ναύπλιο
Bean Bar: Και σε κάψουλες η ποικιλία καφέ από τη Νικαράγουα
ESG: Πώς να μεταβούν οι επιχειρήσεις από τη θεωρία στην πράξη
Air France: Οικονομικό πλήγμα Є180 εκ. λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι
Wizz Air: Απέσπασε για 4η συνεχόμενη χρονιά το βραβρείο της πιο βιώσιμης χαμηλού κόστους αεροπορικής εταιρείας