Ανησυχία ΚΕΒΕ για τη διόγκωση του κρατικού μισθολογίου-Κίνδυνος να καταστεί μη βιώσιμο

Για τον κίνδυνο το κρατικό μισθολόγιο να καταστεί μη βιώσιμο, με αποτέλεσμα την επιστροφή του σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία, προειδοποιεί το ΚΕΒΕ με αφορμή τη χθεσινή (18/7) συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συντεχνιών για παραχώρηση αυξήσεων στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ειδικότερα, το ΚΕΒΕ με ανακοίνωσή του «εκφράζει την ανησυχία του στη συμφωνία που επήλθε μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συντεχνιών του Δημόσιου και Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα για παραχώρηση γενικών μισθολογικών αυξήσεων ύψους 1.5% από τον Οκτώβριο του 2024».

Στο δημόσιο τομέα, προσθέτει, η αύξηση αυτή που συμφωνήθηκε είναι επιπρόσθετη αύξηση αφού κάθε χρόνο παραχωρείται αύξηση στη βάση των κλιμάκων των μισθών και Α.Τ.Α.

«Το κρατικό μισθολόγιο της Κύπρου είναι από τα ψηλότερα από πάρα πολλές χώρες και πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθότι τα τελευταία χρόνια το Κρατικό Μισθολόγιο διογκώνεται συνεχώς», υποδεικνύει.

Σύμφωνα με το ΚΕΒΕ, «οι συνεχείς αυτές αυξήσεις οδηγούν στον κίνδυνο να καταστεί μη βιώσιμο με αποτέλεσμα την επιστροφή του σε μη διαχειρίσιμα επίπεδα με όλα τα αρνητικά επακόλουθα για τα δημόσια οικονομικά και την οικονομία».

Η αύξηση αυτή, τονίζει το Επιμελητήριο, «παραχωρείται μετά από την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο έχει καλέσει την Κυβέρνηση να βρει τρόπους συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου και προσαρμογή των μισθών στη βάση μακροοικονομικών εξελίξεων και παραγωγικότητας».

«Σε μια εποχή όπου διεθνώς υπάρχουν προκλήσεις και αβεβαιότητες, επιβάλλεται όπως η αύξηση του Κρατικού μισθολογίου (προσαυξήσεις, γενικές αυξήσεις, ΑΤΑ, προσλήψεις και προαγωγές,) περιορίζεται μέχρι το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ, που θα λαμβάνει υπόψη και την παραγωγικότητα», επισημαίνει.

Ταυτόχρονα, καταλήγει το ΚΕΒΕ, «θα πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ψηφιοποίηση της κρατικής μηχανής που θα επιφέρει σταδιακή μείωση στο κόστος λειτουργίας της κρατικής μηχανής και αύξηση της αποδοτικότητας της».

Δειτε Επισης

Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας