Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου

Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που να οδηγεί στην υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον κατασκευαστικό τομέα μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και αποτροπή των όποιων προαναγγελθείσων από πλευράς συντεχνιών αποφάσεων που θα διασαλεύουν την εργασιακή ειρήνη, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου καταθέτει σήμερα την μεσολαβητική του πρόταση ενώπιον της εργοδοτικής και της συνδικαλιστικής πλευράς.

Όπως είχε δηλώσει ο κ. Παναγιώτου, η πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας που να διασφαλίζει την ομαλότητα και την σταθερότητα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας και την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2027.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η μεσολαβητική πρόταση θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και ιδιαίτερα για την διόρθωση της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μισθών που προνοούνται ήδη από τη νομοθεσία και των μισθών που συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση με τους μισθούς που στην πραγματικότητα καταβάλλονται προς τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Έτοιμη να υπογράψει ακόμη και σήμερα η ΟΣΕΟΚ

Αξίζει να αναφερθεί ότι, η εργοδοτική πλευρά, η ΟΣΕΟΚ, προσέρχεται στη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας με καλή διάθεση και εμφανίζεται έτοιμη να υπογράψει ακόμη και σήμερα τη συλλογική σύμβαση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο InBusinessNews ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Στέλιος Γαβριήλ, «εμείς θεωρούμε ότι η συλλογική σύμβαση είναι έτοιμη και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε ακόμη και την Παρασκευή».

«Εάν την Παρασκευή μας ζητηθεί να υπογράψουμε αυτά που θα τεθούν στο τραπέζι, με κάποια διαπραγμάτευση δύο ωρών, αν χρειαστεί», πρόσθεσε.

Αισιόδοξος για θετική κατάληξη ο υπουργός

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και θα αποφευχθούν τα όποια απεργιακά μέτρα στις οικοδομές.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews αρμόδια πηγή του Υπουργείου, «εκτιμούμε πως μέσα από τη συζήτηση που έχει προηγηθεί, η μεσολαβητική πρόταση που θα κατατεθεί θα επενεργήσει καταλυτικά έτσι ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι σε προ ημερών κοινή ανακοίνωση τους, οι συντεχνίες των οικοδόμων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ, προανήγγελλαν την πραγματοποίηση 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, εμφανιζόμενες να μην μένουν ικανοποιημένες από το πλαίσιο της μεσολαβητικής πρότασης που τους παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας.

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών