Αιφνιδίασαν την Λευκωσία για το τερματικό οι Κινέζοι...«Άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά»

Αφνιδίασε την κυπριακή πλευρά η κινεζική κοινοπραξία CPP-METRON Consortium Ltd (CMC), η οποία προχώρησε στην καταγγελία της σύμβασης, εξαπολύοντας πυρά κατά της ΕΤΥΦΑ.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή της ΕΤΥΦΑ με την οποία συνομίλησε το InBusinessNews, οι εντατικές συζητήσεις των τελευταίων ημερών δεν προμήνυαν μια τέτοια εξέλιξη, αφού οι Κινέζοι παρουσιάζονταν έτοιμοι να καταλήξουν σε συμφωνία για τη λύση της συνεργασίας.

Εκ του αποτελέσματος, τόνισε η ίδια πηγή, «άλλα μας έδειχναν και άλλα έπραξαν τελικά».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς και καταγγελίες στις οποίες προβαίνει η CMC, η ίδια πηγή τις απέρριψε, διαμηνύοντας πως «δεν ισχύουν οι ισχυρισμοί που προβάλλει η κοινοπραξία».

Όπως εξήγησε, «αυτούς τους ισχυρισμούς η κοινοπραξία τους προβάλλει από τον Ιανουάριο», επαναλαμβάνοντας ότι «δεν ισχύουν όσα ισχυρίζονται».

«Λάβαμε πριν από λίγο την ενημέρωση από την εταιρεία, τη μελετάμε διεξοδικά και θα απαντήσουμε πιθανότατα μέσω ανακοίνωσης», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα ως προς τον χρόνο έκδοσης της ανακοίνωσης, η πηγή της ΕΤΥΦΑ δεν ήταν σε θέση να πει πότε αυτή θα εκδοθεί, υπογραμμίζοντας πως «προσπαθούμε να κατανοήσουμε τη νομική πτυχή αυτής της εξέλιξης».

Δεν ξεκαθάρισε η τύχη του «Προμηθέα»

Σε ό,τι αφορά το πλοίο «Προμηθέας» η ίδια πηγή είπε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η τύχη του και «θα δείξει τις επόμενες μέρες τι θα γίνει, εάν θα παραδοθεί στην ΕΤΥΦΑ ή όχι».

«Θα επιδιώξουμε νέες επαφές με την κοινοπραξία προκειμένου να παραλάβουμε το πλοίο», συμπλήρωσε σημειώνοντας καταληκτικά ότι «αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε να αναλύσουμε τη νομική πτυχή της ανακοίνωσης και θα ακολουθήσει ανακοίνωση από την ΕΤΥΦΑ».

Οι ισχυρισμοί της CMC

Σημειώνεται ότι η CMC υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να τερματίσει τη σύμβασή της με την ΕΤΥΦΑ για το έργο του τερματικού σταθμού παραλαβής και επαναεριοποίησης LNG.

«Μετά από χρόνια εργασίας χωρίς κατάλληλες ή έγκαιρες πληρωμές από την ΕΤΥΦΑ και έχοντας κάνει εξαιρετικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στην ΕΤΥΦΑ στα μισά του δρόμου, συμπεριλαμβανομένων επανειλημμένων προσπαθειών από την ανώτερη διοίκηση και μέσω διπλωματικών οδών για την εξεύρεση αμοιβαίως αποδεκτού συμβιβασμού, η CMC δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να τερματίσει τη σύμβασή της με την ΕΤΥΦΑ για το έργο του τερματικού σταθμού παραλαβής και επαναεριοποίησης LNG στο Βασιλικό και το έκανε σήμερα, 18 Ιουλίου», αναφέρει σχετικά.

Δειτε Επισης

Τρέχουν οι διαδικασίες για λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου-Οι ανάγκες της ΡΑΕΚ και γιατί βγήκε σε προσφορές
IEA: Η υπερπροσφορά πετρελαίου συνεχίζεται παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
Σε χαμηλό δύο εβδομάδων παραμένει το πετρέλαιο
Η αδήριτη ανάγκη για φυσικό αέριο στην Κύπρο και το τερματικό ως η πιο σύντομη και ρεαλιστική πρόταση
ΔΟΕ: Περισσότερος από τον μισό ηλεκτρισμό θα προέρχεται από πηγές χαμηλού άνθρακα πριν από το 2030
Η ζήτηση για LNG ωθεί τις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου προς τα πάνω
Κάντρι Σίμσον: Η Ευρώπη μπορεί να ζήσει χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο
Γ. Παπαναστασίου: Χαμηλότερο ενεργειακό κόστος και προσιτές τιμές θα ωφελήσουν την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε.
Gazprom: Πουλάει ξενοδοχεία και θέρετρα για να καλύψει ζημιές 7 δις δολαρίων
Πτώση πέραν του 4% στην τιμή του πετρελαίου