Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών

Την ετοιμότητα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών Κύπρου (ΟΣΕΟΚ) να υπογράψει ακόμη και αύριο Παρασκευή (19/7) τη συλλογική σύμβαση για την οικοδομική βιομηχανία, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Παναγιώτου, εκφράζει ο πρόεδρος της, Στέλιος Γαβριήλ, καλώντας παράλληλα τις συντεχνίες να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να μην προχωρήσουν σε απεργιακά μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει, θα είναι κρίμα να τιναχθεί στον αέρα η προσπάθεια που γίνεται για επίτευξη συμφωνίας λόγω της μη ικανοποίησης του αιτήματος των συντεχνιών για νομοθετική ρύθμιση των μισθών στις κατασκευές, σημειώνοντας ότι με την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς.

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, και ερωτηθείς για την πρόσθεση του υπουργού Εργασίας να καταθέσει μεσολαβητική πρόταση, είπε ότι «την περασμένη βδομάδα μας παρουσιάστηκε ένα πλαίσιο της πρότασης», προσθέτοντας ότι «ενδεχομένως η μεσολαβητική πρόταση να κατατεθεί στις δύο πλευρές την Παρασκευή».

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση που είχε με την ΟΣΕΟΚ και τις συντεχνίες, «η πρόταση του υπουργείου Εργασίας θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για την επίτευξη συμφωνίας που να διασφαλίζει την ομαλότητα και την σταθερότητα για την υλοποίηση των αναπτυξιακών προοπτικών της οικονομίας και την ενίσχυση της συνοχής της κοινωνίας με ορίζοντα μέχρι το τέλος του 2027».

Η μεσολαβητική πρόταση, πρόσθεσε, «θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων στην οικοδομική βιομηχανία, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων της αδήλωτης και της υποδηλωμένης εργασίας και ιδιαίτερα για την διόρθωση της σημαντικής απόκλισης μεταξύ των μισθών που προνοούνται ήδη από τη νομοθεσία και των μισθών που συμφωνούνται στη συλλογική σύμβαση με τους μισθούς που στην πραγματικότητα καταβάλλονται προς τους εργαζόμενους σύμφωνα με τα στοιχεία του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων».

«Παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών»

Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την αντίδραση των συντεχνιών, οι οποίες προανήγγειλαν 24ωρη προειδοποιητική απεργία, ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ τόνισε πως «θεωρώ πως η αντίδραση ότι είναι λίγο παράλογη, για τον λόγο ότι ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί οτιδήποτε επίσημα από τον υπουργό Εργασίας».

«Η αντίδραση των συντεχνιών έχει να κάνει κυρίως με το γεγονός ότι δεν ικανοποιήθηκε το δικό τους αίτημα για τη νομοθέτηση των μισθών στην οικοδομική βιομηχανία», εκτίμησε, υπογραμμίζοντας ότι «επί αυτού του θέματος η θέση της ΟΣΕΟΚ ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Το λέμε εδώ και δύο χρόνια. Ήμασταν κάθετα εναντίον σε μία τέτοια ρύθμιση».

«Είναι εκτός του πλαισίου διαπραγμάτευσης για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης η νομοθετική ρύθμιση των μισθών», διεμήνυσε, σημειώνοντας πως «μπορούμε, όπως πολλάκις τονίσαμε, να δούμε αυτό θέμα, ξεχωριστά, παρότι διαφωνούμε, οποτεδήποτε μετά την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, εάν κι εφόσον η Κυβέρνηση θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει στην πάταξη της αδήλωτης και παράνομης εργασίας».

«Είναι μοχλός πίεσης, αλλά οι συντεχνίες πρέπει να σκεφτούν τους εργαζομένους. Μπαίνουμε σε περίοδο διακοπών, θα είμαστε σε άδεια για τρεις βδομάδες τον Αύγουστο, ο κάθε εργαζόμενος θέλει το εισόδημά του και εάν η απεργία διαρκέσει μία, δύο ή περισσότερες μέρες, θα ζημιωθεί κι ο εργαζόμενος και η οικογένειά του. Μπορεί να του στερήσει ακόμη και τις διακοπές του», τόνισε περαιτέρω ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ.

«Είναι κρίμα να φθάσουμε σε αυτό το σημείο, ένα βήμα πριν την κατάληξη σε συμφωνία λόγω της επιμονής για νομοθετική ρύθμιση των μισθών», διεμήνυσε, τονίζοντας πως «έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της αδήλωτης και παράνομης εργασίας να το δούμε».

«Θα είναι πραγματικά κρίμα ενώ είμαστε στο παρά ένα της συμφωνίας, να τιναχθούν όλα στον αέρα», υπέδειξε αναφέροντας πως «και εμείς είχαμε αιτήματα και κάναμε υποχωρήσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας».

Αναφορικά με την αδήλωτη και μερικώς αδήλωτη εργασία ο κ. Γαβριήλ τόνισε ότι «είναι ένα θέμα που μας ανησυχεί κι εμάς και σίγουρα θέλουμε την πάταξη αυτού του φαινομένου γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό».

«Θα υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς»

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, πρόσθεσε, «εκτιμούμε ότι αυτές πιθανότατα να είναι μεγαλύτερες και από αυτές που διεκδικούσαν οι συντεχνίες», υπογραμμίζοντας πως «αυτό είναι κάτι που μας ανησυχεί γιατί θα συνεπάγεται με αύξηση του εργατικού κόστους».

«Δεν λέμε να μην δοθούν αυξήσεις, αλλά οι όποιες αυξήσεις θα δοθούν να μην είναι σε τόσο μεγάλη έκταση που να επηρεάσουν και να ανεβάσουν το κόστος σε αυτούς που εφαρμόζουν σήμερα τη συλλογική σύμβαση ή εφαρμόζουν τους μισθούς που καθορίζονται στη συλλογική σύμβαση», ξεκαθάρισε εκφράζοντας την άποψη ότι «πρέπει να γίνει μία ομαλή προς τα πάνω αύξηση ταυτόχρονα με τη μείωση της αδήλωτης εργασίας για να υπάρχει ένα balance μεταξύ των εταιρειών και οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν αυτά που πρέπει να λαμβάνουν».

Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Γαβριήλ, «αν εξαιρέσουμε το αίτημα για νομοθετική ρύθμιση των μισθών, όλα τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τον εργαζόμενο, ο οποίος σήμερα είναι μέλος της συλλογικής σύμβασης, κατά ένα μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί και μεταξύ άλλων θα υπάρξουν κι αυξήσεις στους μισθούς».

«Εμείς θεωρούμε ότι η συλλογική σύμβαση είναι έτοιμη και είμαστε έτοιμοι να την υπογράψουμε ακόμη και την Παρασκευή», τόνισε σημειώνοντας ότι «εάν την Παρασκευή μας ζητηθεί να υπογράψουμε αυτά που θα τεθούν στο τραπέζι, με κάποια διαπραγμάτευση δύο ωρών, αν χρειαστεί».

Αισιοδοξία Υπουργείου Εργασίας για κατάληξη σε συμφωνία

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί πως από πλευράς Υπουργείου Εργασίας υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει κατάληξη μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών και θα αποφευχθούν τα όποια απεργιακά μέτρα στις οικοδομές.

Όπως ανέφερε στο InBusinessNews πηγή του Υπουργείου Εργασίας, «εκτιμούμε πως μέσα από τη συζήτηση που έχει προηγηθεί, η μεσολαβητική πρόταση που θα κατατεθεί θα επενεργήσει καταλυτικά έτσι ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα».

Αναφορικά με το αίτημα των συντεχνιών για νομοθετική ρύθμιση των μισθών, η ίδια πηγή αφού είπε ότι «αποτελεί διαπίστωση πως με βάση και τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων φαίνεται να υπάρχει απόκλιση μεταξύ των μισθών που συμφωνούνται με τους μισθούς που καταβάλλονται στους εργαζομένους», τόνισε πως «συνεπώς χρειάζεται να γίνουν ενέργειες, με διάφορους τρόπους, για να εξαλειφθεί αυτή η απόκλιση».

«Η μεσολαβητική πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία και να υπογράψουν τη συλλογική σύμβαση», εκτίμησε περαιτέρω, εκφράζοντας εκ νέου αισιοδοξία πως θα υπάρξει θετική κατάληξη και θα αποφευχθούν ενδεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Δειτε Επισης

Α. Χριστοδούλου: Τεράστιας σημασίας για ανάπτυξη της περιοχής ο δρόμος Τάφοι των Βασιλέων-Κόλπος των Κοραλλίων
Συνάντηση ΕΤΕΚ-Αλέξη Βαφεάδη για τη βέλτιστη διαχείριση των κρατικών κτηρίων
Καθοριστικός μήνας ο Σεπτέμβρης για τον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς-Ξεκαθαρίζει αν θα προχωρήσει ή όχι
Βελτίωση συνδεσιμότητας ορεινής Λάρνακας με το κέντρο της πόλης-Αίτημα ΕΤΑΠ και ΕΒΕ για αστικές συγκοινωνίες
Επενδυτικές ευκαιρίες από την AstroBank
Εξαιρετική επενδυτική ευκαιρία στην παλιά πόλη της Λευκωσίας από την Gordian (pics)
Εξαγόρασε το Labs Tower και μπαίνει στην κυπριακή αγορά η Trastor-Παραμένει στην Globe Invest η διαχείριση
Μαρίνα-λιμάνι Λάρνακας: Σε αναζήτηση εμπειρογνωμόνων για τις κύριες επενδύσεις-Ετοιμάζονται οι όροι για τις προσφορές
Εκδήλωση Cyfield: Η νέα εποχή του κέντρου της Λευκωσίας
Αυξάνεται το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για αγορά οικοπέδων και οικιστικών χωραφιών