Νέος διαγωνισμός για το Κέντρο Τύπου της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε.-Τα έργα και το κόστος

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη δημιουργία Κέντρου Τύπου ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κύπρο το πρώτο εξάμηνο του 2026, προχώρησε το Τμήμα Δημοσίων Έργων, αυξάνοντας τόσο την εκτιμώμενη αξία του συνολικού έργου όσο και τον αριθμό των επιμέρους έργων που θα γίνουν στον χώρο του πρώην Ανώτερου Ξενοδοχιακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στην Αγλαντζιά.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που αναρτήθηκαν στο eprocurement, το εκτιμώμενο κόστος για τη δημιουργία του Κέντρου Τύπου αναμένεται να ανέλθει στα 9,8 εκατομμύρια ευρώ συν ΦΠΑ (11,66 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ), ενώ τα έργα θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Μάλιστα, και προκειμένου τα έργα να ολοκληρωθούν εντός 12 μηνών, στον διαγωνισμό περιλήφθηκε πρόνοια σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση που ο ανάδοχος που θα αναλάβει την εκτέλεση του έργου το ολοκληρώσει ενωρίτερα θα λάβει ως επιβράβευση ποσό έως και 195.000 ευρώ συν ΦΠΑ.

Επίσης, η περίοδος συντήρησης του κτιρίου θα είναι διάρκειας πέντε ετών. Κατά την περίοδο αυτή, ο εργολάβος που θα αναλάβει το έργο θα έχει την ευθύνη της επιδιόρθωσης των ελαττωμάτων που τυχόν θα προκύψουν σε σχέση με τις εργασίες που εκτέλεσε στα πλαίσια του συμβολαίου, καθώς και την ευθύνη να συντηρεί το έργο.

Τα χρονοδιαγράμματα

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη, προσφορές θα γίνονται δεκτές μέχρι και τις 11.00 π.μ. της 9ης Αυγούστου, ενώ μέχρι και τις 26 Ιουλίου θα γίνονται αποδεκτά ερωτήματα, σχόλια και εισηγήσεις από ενδιαφερόμενους προσφοροδότες.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να γίνουν γνωστά στις 30 Αυγούστου, ενώ η σύμβαση εκτιμάται πως θα υπογραφεί μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Συνεπώς, εάν δεν υπάρξουν οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, το Κέντρο Τύπου θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου 2025, δύο μήνες πριν την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το έργο

Με βάση, ακόμη, την προκήρυξη, το έργο αφορά τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση κτιρίου, ελάχιστου συνολικού εμβαδού της τάξης των 2.895 τετραγωνικών μέτρων (εξαιρουμένου 1.240 τ.μ. υπαίθριων χώρων), το οποίο αναλύεται στα εξής επίπεδα:

  • Ισόγειο, ελάχιστου συνολικού εμβαδού της τάξης των 1.755 τ.μ. (εξαιρουμένου 1.210 τ.μ. υπαίθριων χώρων) ,
  • 1ος όροφος, ελάχιστου συνολικού εμβαδού της τάξης των 570 τ.μ. (εξαιρουμένου 30 τ.μ. υπαίθριων χώρων),
  • 2ος όροφος, ελάχιστου συνολικού εμβαδού της τάξης των 570 τ.μ.

Με βάση την προκήρυξη, πέραν της ανακαίνισης/κατασκευής του κυρίως κτιρίου (κτιρίου ΑΞΙΚ), το έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:

  • την εκ θεμελίων κατεδάφιση τυχόν κατασκευών που βρίσκονται εντός του τεμαχίου, καθώς και τον πλήρη καθαρισμό του (εκρίζωση δέντρων, αφαίρεση βλάστησης κλπ.)
  • όλες τις απαραίτητες ηλεκτρολογικές, ηλεκτρονικές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις, που αφορούν τόσο το κυρίως κτίριο όσο και τους εξωτερικούς χώρους,
  • όλες τις απαραίτητες στατικές μελέτες που αφορούν το κυρίως κτίριο, και νέες κατασκευές,
  • την προμήθεια και τοποθέτηση της κινητής και ακίνητης επίπλωσης,
  • όλες τις απαιτούμενες εργασίες του περιβάλλοντος χώρου για την εύρυθμη, απρόσκοπτη και άμεση λειτουργία του έργου, ευθύς μετά το πέρας των εργασιών και εντός της συμβατικής προθεσμίας αποπεράτωσης αυτών. Σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες εργασίες:
    -την επιβεβαίωση και συμπλήρωση όπου απαιτείται της αποτύπωσης των κτιρίων και των εξωτερικών χώρων,
    -τοπιοτέχνηση, φύτευση, άρδευση, και συντήρηση κήπων,
    -εξωτερικές εργασίες, κατασκευή πεζοδρομίων, εσωτερικών δρόμων, χώρων διακίνησης και στάθμευσης,
    -περίφραξη που καθορίζεται εντός και από τα όρια του περιγράμματος του τεμαχίου, ως φαίνεται στη συνημμένη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης.

Το Κέντρο Τύπου

Σε ό,τι αφορά το Κέντρο Τύπου, ο σχεδιασμός θα στοχεύει στη δημιουργία ενός άρτιου λειτουργικά κτιρίου, υψηλών αισθητικών και ποιοτικών απαιτήσεων, που θα αποδίδει το συμβολικό χαρακτήρα και τη σημασία της διοργάνωσης την οποία προορίζεται να φιλοξενήσει.

Ο σχεδιασμός, επίσης, θα λαμβάνει υπόψη τη σημασία του λειτουργικού προορισμού του, ιδιαίτερα του γεγονότος ότι αυτό θα φιλοξενήσει τους λειτουργούς του Τύπου που θα μεταφέρουν στις χώρες τους τις εντυπώσεις που θα αποκομίσουν.

Θα στεγαστούν σε αυτό οι χώροι εργασίας των δημοσιογράφων, οι χώροι για τις ραδιοτηλεοπτικές εγκαταστάσεις, αίθουσες διασκέψεων/συνεντεύξεων και χώροι εστίασης.

Ο εσωτερικός σχεδιασμός, η ανάπτυξη, η δομή, η διάρθρωση, η σύνδεση και η κατανομή των χώρων ανά επίπεδο και των επιπέδων μεταξύ τους, θα διασφαλίζουν τη μέγιστη λειτουργικότητα, την εύκολη πρόσβαση ανεξαρτήτως φυσικής κατάστασης, την αίσθηση άνεσης και τη φιλική χρήση τους από το προσωπικό και το κοινό.

Τονίζεται ακόμη ότι, η σπουδαιότητα της εξωτερικής διαμόρφωσης, των χώρων στάθμευσης, του εσωτερικού οδικού δικτύου, των πεζοδρομίων, του περιβάλλοντα χώρου, των προσβάσεων των πεζών από και προς τους υπαίθριους και υπόγειους χώρους στάθμευσης και της ορθής και ασφαλούς διακίνησης τροχοφόρων εντός του τεμαχίου.

Άλλα έργα

Αξίζει να αναφερθεί πως, εκτός των αιθουσών τύπου, στο κτίριο θα διαμορφωθούν αίθουσες tv booths, αίθουσα ενημέρωσης, χώροι υγιεινής, καντίνα, δωμάτιο πρώτων βοηθειών, δωμάτιο κεντρικού σέρβερ, κ.ά.

Στους πιο κάτω πίνακες, φαίνονται αναλυτικά οι χώροι που θα διαμορφωθούν και η έκταση που θα καταλαμβάνουν:

  • Ισόγειο:
ΙΣΟΓΕΙΙΟ
  • 1ος όροφος:
1ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ
  • 2ος όροφος:
2ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Θλίψη Χριστοδουλίδη για θάνατο Χαράλαμπου Μυλωνά-«Εκ των θεμελιωτών της κυπριακής ναυτιλίας»
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει πρωτοβουλίες για προώθηση της κυπριακής γαστρονομίας
Ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού και επιχειρηματικού προορισμού στην Ινδία ο Δαμιανού
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
Κέρδη στο ΧΑΚ την Παρασκευή, στο 1,23% τα κέρδη της βδομάδας