Αυξήθηκε η ζήτηση για καταναλωτικά δάνεια στην Ευρώζωνη το δεύτερο τρίμηνο

Την πρώτη αύξηση της ζήτησης για καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια κατέγραψαν οι τράπεζες στην Ευρωζώνη από το 2022, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ για τον τραπεζικό δανεισμό έδειξε επίσης ότι η ζήτηση από τις επιχειρήσεις συνέχισε να μειώνεται τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, αν και υπήρχαν σημαντικές αποκλίσεις σε ολόκληρη την περιοχή. Ενώ αυξήθηκε στη Γερμανία και την Ισπανία, συνέχισε να μειώνεται στη Γαλλία και την Ιταλία.

«Τα υψηλότερα επιτόκια και οι χαμηλότερες επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου συνέχισαν να ασκούν ανασχετικές πιέσεις στη ζήτηση δανείων από τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ την Τρίτη. «Ταυτόχρονα, η βελτίωση των προοπτικών της αγοράς κατοικίας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη και οι δαπάνες για διαρκή αγαθά στήριξαν θετικά τη ζήτηση από τα νοικοκυριά».

Τα στοιχεία δανεισμού αποτελούν βασικό στοιχείο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς καθορίζουν πόσο γρήγορα μπορούν να μειώσουν το κόστος δανεισμού μετά την πρώτη μείωση τον Ιούνιο. Οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να παραμείνουν σε στάση αναμονής κατά τη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα, με τους αναλυτές να αναμένουν άλλη μια κίνηση μόνο τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πληθωρισμός προβλέπεται ότι θα υποχωρήσει αργά τους επόμενους μήνες, καθώς η οικονομική ανάκαμψη στο μπλοκ των 20 χωρών αρχίζει σιγά-σιγά να εδραιώνεται. Ωστόσο, οι πρόσφατοι δείκτες εγείρουν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη, καθώς οι έρευνες για τις επιχειρήσεις από την S&P Global έδειξαν επιβράδυνση της δυναμικής.

Σε μια ένδειξη πιθανής βελτίωσης, οι τράπεζες αναμένουν ότι η καθαρή ζήτηση για δάνεια θα αυξηθεί σε όλες τις κατηγορίες το τρίτο τρίμηνο, ανέφερε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα πιστωτικά πρότυπα – οι εσωτερικές κατευθυντήριες γραμμές των τραπεζών ή τα κριτήρια έγκρισης δανείων – ήταν «σε γενικές γραμμές αμετάβλητα σε αυστηρά επίπεδα». Ενώ έγιναν μέτρια αυστηρότερα για τις επιχειρήσεις, χαλάρωσαν ελαφρώς για τη στέγαση.

«Η ανοχή των τραπεζών στον κίνδυνο ήταν η κύρια κινητήρια δύναμη πίσω από την καθαρή σύσφιξη των δανείων προς τις επιχειρήσεις», ανέφερε η ΕΚΤ.

«Ο ανταγωνισμός συνέβαλε στη χαλάρωση των πιστωτικών προτύπων για τα στεγαστικά δάνεια».

Για το τρίτο τρίμηνο, οι τράπεζες βλέπουν μια μέτρια καθαρή σύσφιξη για τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις και αμετάβλητα πιστωτικά πρότυπα για τα δάνεια προς τα νοικοκυριά.

Δειτε Επισης

Ο ρόλος-κλειδί των κρίσιμων μακροοικονομικών στη μάχη για τα επιτόκια της ΕΚΤ
5ος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών BoC Fintech Hackathon 5.0 από την Τράπεζα Κύπρου
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς-Θετικές οι προοπτικές
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και διεκδικεί παρουσία στο νέο Δ.Σ. της Ελληνικής με Άθω Χανδριώτη η Δήμητρα
Κόβει τους δεσμούς με την Commerzbank το γερμανικό δημόσιο-Πωλεί το μερίδιο έναντι €2,5 δις
Σε ποιους διακριτούς τομείς θα εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες
Οι αυξομειώσεις στα επιτόκια των τραπεζών τον Ιούλιο-Αυξήθηκε στο 6,67% το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια
EKT: Γιατί θα είναι πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο πέσει στο 3%
Οι τράπεζες συνδράμουν το έργο για κλιματιστικά στα σχολεία-Χορηγία ύψους €1.000.000