Προοπτικές και προϋποθέσεις ανάπτυξης της Σωτήρας στο νέο Δήμο Αγίας Νάπας

Η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι μια σημαντική τομή και ταυτόχρονα μια πολύ μεγάλη πρόκληση, η οποία απαιτεί συλλογική δουλειά, πνεύμα συναίνεσης και κοινό όραμα. Οι νεοσύστατοι Δήμοι που έχουν δημιουργηθεί είναι πλέον πολυπρόσωποι και παρά τη συμπλεγματοποίηση, κάθε τοπική Αρχή ξεκινά τη θητεία της από διαφορετική αφετηρία και με διαφορετικούς στόχους. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος για να λειτουργήσει η μεταρρύθμιση, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να λειτουργεί ανασταλτικά και να παρεμποδίζει την πρόοδο και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Για παράδειγμα, η Σωτήρα, η οποία έχει ενταχθεί στον διευρυμένο Δήμο Αγίας Νάπας, παρόλο που έχει το προνόμιο και την ευλογία να είναι τοποθετημένη γεωγραφικά σε μια περιοχή με τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης, εντούτοις παραμένει ο «φτωχός συγγενής». Σήμερα, η Σωτήρα και οι κάτοικοι της περιοχής πληρώνουν το τίμημα άδικων και λανθασμένων -όπως αποδεικνύεται στην πράξη- αποφάσεων, που έχουν βάλει ταφόπλακα στην ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει ουσιαστικά καταστεί ο αποδιοπομπαίος τράγος για όλες τις κακές πρακτικές που έγιναν συνολικά, σε όλο το νησί, την περίοδο των «χρυσών διαβατηρίων». Η άνευ όρων απαγόρευση των αναπτύξεων και των κινήτρων σε περιοχές που γειτνιάζουν με περιοχές Natura και δη η εφαρμογή, στην τουριστική περιοχή της Σωτήρας, μελέτης που έγινε σε άλλη περιοχή έχουν καταστείλει το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα πέραν των €750 εκατ. συνολικά, που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ολόχρονα τουρισμό στην περιοχή μας, κάτι που αποτελεί διαχρονικό ζητούμενο.

Με τα δημοτικά του όρια να εκτείνονται από τον Κόννο μέχρι το σημείο που η ελεύθερη Αμμόχωστος συναντά την επαρχία Λάρνακας και το Δασάκι Άχνας, ο νέος Δήμος Αγίας Νάπας μετρά πλέον δεκάδες χιλιάδες κατοίκους και μια διευρυμένη και ενιαία ακτογραμμή που εκτείνεται και πέραν της πόλης της Αγίας Νάπας, στη Σωτήρα και τη δημοφιλή παραλία της Αγίας Θέκλας. Περαιτέρω, έχει πλέον ενισχυμένο πρωτογενή τομέα χάρη στην ένταξη σε αυτόν της μεγαλύτερης ΣΕΔΙΓΕΠ - αυτής της Σωτήρας, καθώς και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης σε τομείς όπως ο αγροτικός, ο θρησκευτικός, ο γαστρονομικός και ο πολιτισμικός τουρισμός, χάρη στις υποδομές και τα αξιοθέατα που του κληροδοτούν η Σωτήρα, το Λιοπέτρι και το Αυγόρου. Η νέα, ενισχυμένη δημοτική Αρχή χρειάζεται να εργαστεί ενωμένη για την ευημερία όλων ανεξαιρέτως των δημοτών και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα του νέου Δήμου προκειμένου να δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις εργασίας, ώστε να κρατηθεί η νεολαία μας στην επαρχία και να μην αναγκάζεται να αναζητά εργασία σε άλλες περιοχές.

Όσον αφορά ειδικότερα τη βαριά βιομηχανία του τόπου, τον τουρισμό, είμαστε πεπεισμένοι, μέσα και από την υπερδεκαετή τριβή με τα του Δήμου Σωτήρας, ότι η ανάπτυξη της περιοχής Αγίας Θέκλας μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του βιότοπου, μέσα από κατάλληλες και σωστές, αμοιβαία επωφελείς για το περιβάλλον και τον ντόπιο πληθυσμό, λύσεις. Αυτό άλλωστε επιδιώκει και ο εν εξελίξει σχεδιασμός του παραλιακού μετώπου της τουριστικής περιοχής Σωτήρας, με τη συμμετοχή όλων των κυβερνητικών τμημάτων, που, παρόλο που εκκρεμεί από το 2015 (!), εντούτοις σύντομα αναμένεται να λάβει τελική έγκριση από την Πολεοδομία, με πρόνοιες όχι μόνο για προστασία, αλλά και ανάδειξη στοιχείων του βιότοπου, που σήμερα δεν υπάρχουν.

Γνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που ο Δήμος της Σωτήρας διαδραμάτισε στη δημιουργία του νέου Δήμου και βλέποντας παράλληλα τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου πουθενά οι οδηγίες της ΕΕ δεν αναφέρουν πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στις περιοχές που γειτνιάζουν με Natura, θεωρώ πρωταρχικής σημασίας για την ευημερία και συνολική ανάπτυξη του νέου, διευρυμένου Δήμου Αγίας Νάπας, την ανατροπή της αδικίας που έγινε με την τουριστική περιοχή Σωτήρας και την ανάπτυξή της. Γνωρίζω πως η παρούσα κυβέρνηση έχει αντιληφθεί την αδικία που έγινε εις βάρος της ανάπτυξης της τουριστικής περιοχής Σωτήρας και είναι πρόθυμη να δώσει λύσεις. Με τη συνεργασία και καλή βούληση όλων των αρμόδιων φορέων για τον καταρτισμό εμπεριστατωμένων και σοβαρών μέτρων που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν τόσο το περιβάλλον, όσο και την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη της περιοχής για ανάπτυξη, είναι εφικτή η ευημερία της Σωτήρας στη νέα εποχή, μετά τη μεταρρύθμιση.

*Τέως Δήμαρχος Σωτήρας (2012-2024)

Δειτε Επισης

Ο εκτεταμένος αντίκτυπος της νέας οδηγίας για την εταιρική δέουσα επιμέλεια όσον αφορά την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη
Υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα και η σημασία του ελέγχου τους
Αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας;
Ρυθμιστικά διλήμματα: Η επίδραση των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τοπική οικονομία
Οι συνέπειες της ποινικοποίησης της αισχροκέρδειας
Ας μιλήσουμε ρεαλιστικά για ESG!
Γεωπολιτικοί κίνδυνοι και τράπεζες
To Μέλλον των τηλεπικοινωνιών: Τάσεις και στρατηγικές
Great Sea Interconnector: Ούτε «πανάκεια», ούτε καταστροφή
To ότι το χαλλούμι είναι πρώτο σε εξαγωγές δεν πρέπει να μας κάνει να επαναπαυόμαστε