Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία Κύπρου-Ιαπωνίας σε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική-Η συμβολή του ΙδΕΚ

Το Ιδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και ο Οργανισμός Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (JST), είχαν συνάντηση στη Λευκωσία, η οποία άνοιξε το δρόμο για μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες, ιδίως σε τομείς αιχμής όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η ενέργεια, η διαστημική έρευνα και η βιοτεχνολογία.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου του ΙδΕΚ, ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Σκουρίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας, Θεόδωρος Λουκαΐδης, φιλοξένησαν αντιπροσωπεία από την Ιαπωνία στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένων του Πρέσβη της Ιαπωνίας κ. Yamawaki και του Δρ. Kazuhito Hashimoto, Προέδρου του Οργανισμού Επιστήμης και Τεχνολογίας της Ιαπωνίας (JST).

Κατά τη συνάντηση, ο Επικεφαλής Επιστήμονας παρουσίασε το στρατηγικό όραμα της Κύπρου και τα σημαντικά βήματα στην καινοτομία που αποδεικνύονται από τις επιδόσεις στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας. Απέδωσε αυτή την επιτυχία σε στρατηγικές πολιτικές, ισχυρά προγράμματα χρηματοδότησης του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και υποστηρικτικά κυβερνητικά κίνητρα.

Αυτές οι συλλογικές προσπάθειες έχουν ενισχύσει την ερευνητική υποδομή της Κύπρου, οδηγώντας σε σημαντική αύξηση των καινοτόμων δραστηριοτήτων μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι η Κύπρος διαπρέπει επίσης σε ερευνητικές δημοσιεύσεις, ιδιαίτερα εκείνες που προκύπτουν από συνεργασίες μεταξύ δημόσιων ερευνητικών οργανισμών και ιδιωτικού τομέα, καθώς και στην προώθηση συνεργασιών μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Λουκαΐδης παρουσίασε ορισμένα από τα προγράμματα Καινοτομίας και Ανάπτυξης που προσφέρει το Ιδρυμα τα οποία προωθούν ένα ακμάζον οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας.

Όπως αναφέρεται, ο Δρ. Hashimoto και η ομάδα του επέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον τους για τις προσπάθειες της Κύπρου που έχουν προσελκύσει την προσοχή από την Ιαπωνία.

Η συνάντηση, σημειώνει η ανακοίνωση, ήταν καθοριστική για τον εντοπισμό συγκεκριμένων τομέων συνεργασίας για την έρευνα και την καινοτομία.

Η πρόσφατη συνάντηση, προστίθεται, αποτελεί απόδειξη της ισχυρής δέσμευσης και των δύο κρατών για την προώθηση ενός περιβάλλοντος συνεργασίας στην έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Αναφέρεται ακόμη ότι οι συζητήσεις άνοιξαν το δρόμο για μελλοντικές κοινές πρωτοβουλίες που υπόσχονται να αξιοποιήσουν το δυναμικό τόσο της Κύπρου όσο και της Ιαπωνίας, ιδιαίτερα σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική, η ενέργεια, η διαστημική έρευνα και η βιοτεχνολογία.

Μια πιθανή συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ιαπωνίας είναι ένα κρίσιμο βήμα στο στρατηγικό όραμα της Κύπρου να γίνει κόμβος έρευνας και καινοτομίας και ευθυγραμμίζεται με τις προσπάθειες της χώρας να ενισχύσει τη γεωστρατηγική της θέση, τις ψηφιακές δεξιότητες και την ενεργειακή της υποδομή, αναφέρεται.

Το δελτίο Τύπου σημειώνει ακόμη ότι το επιτυχημένο Επιχειρηματικό Φόρουμ Κύπρου-Ιαπωνίας που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα φέτος καταδεικνύει επίσης την αυξανόμενη οικονομική συνεργασία και τις ευκαιρίες για ένα πιο καινοτόμο και βιώσιμο μέλλον και για τις δύο χώρες.

Δειτε Επισης

Μνημόνια-ορόσημο και σημαντικό βήμα για να καταστεί η Κύπρος κορυφαίος παγκόσμιος κόμβος στον διαστημικό τομέα
Η μαγεία του Fintech σε επίδειξη στη Λεμεσό, καθώς το CFS 2024 κλέβει την παράσταση
Βαλεντίνος Πολυκάρπου: Σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του τομέα της τεχνολογίας τα διατάγματα Παναγιώτου
H Cyta έτοιμη για την ψηφιακή ταυτότητα από τις 23 Δεκεμβρίου
Ε.Ε.: Εντείνει τις πιέσεις στην Apple να ανοίξει το λειτουργικό σύστημα iPhone σε ανταγωνιστές
Σε λειτουργία ο «Ψηφιακός Βοηθός»-Η πρώτη εφαρμογή παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στο κυπριακό δημόσιο
Συγχωνεύονται Entersoft και Softone...Ο ενιαίος οργανισμός που δημιουργείται και η διοικητική ομάδα του νέου ομίλου
Πώς η πρόβλεψη ζήτησης λύνεται με το ERP
Συμφωνία ΑΔΜΗΕ-Serverfarm για ανάπτυξη και λειτουργία υπερσύγχρονων Data Centers στην Ελλάδα
Παρουσιάστηκε ο ψηφιακός πολίτης-Η πρώτη ψηφιακή λύση στο δημόσιο με τεχνολογίες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης