Powered by

Έφυγαν και έριξαν μαύρη πέτρα πίσω τους... Μια ανοικτή πληγή στην ξενοδοχειακή βιομηχανία από την πανδημία

Ανοικτές παραμένουν ακόμη οι μεγάλες πληγές που επέφερε ο κορωνοίός στην ξενοδοχειακό βιομηχανία, αφού πολλοί εργαζόμενοι του τομέα δεν επέστρεψαν ποτέ ξανά πίσω στις θέσεις τους, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα μεγάλο κενό, το οποίο ακόμη δεν έχει αναπληρωθεί.

Από αυτό το φαινόμενο δεν έμεινε ανεπηρέαστη ούτε και η Κύπρος, αφού, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη μηνιαία (σ.σ. Ιουνίου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου» ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, συνολικά 5,000 Ευρωπαίοι και κοινοτικοί εργαζόμενοι για τους οποίους άνοιξε η πόρτα της επιστροφής προς στις χώρες τους, αποχώρησαν ανεπιστρεπτί...

Ειδικότερα, και σχολιάζοντας πρόσφατη έρευνα της Σχολής Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού (SHTM) στο Πολυτεχνείο του Χονγκ Κονγκ, η οποία κατέδειξε ότι πολλοί εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο μετά τον κορωνοϊό δεν επέστρεψαν στις θέσεις τους, ο κ. Ρουσουνίδης υπέδειξε πως «ανέκαθεν η τουριστική βιομηχανία επηρεαζόταν και επηρεάζεται διαχρονικά από γεγονότα που έχουν να κάνουν τόσο με τις γεωπολιτικές εξελίξεις όσο και με τη θέση και την ασφάλεια της χώρας».

Αδιαμφισβήτητα, πρόσθεσε, «οι αλλαγές που διαδραματίζονται γενικά τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, όπως ήταν η πανδημία του κορονοϊού και μετέπειτα ο πόλεμος σε Ουκρανία και Ισραήλ, στιγμάτισαν και διαμόρφωσαν την οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα και περισσότερο αυτή του τουρισμού».

Συγκεκριμένα, επεσήμανε, «είναι γνωστό ότι όλα τα μέτρα που εφαρμόστηκαν παγκοσμίως για την προστασία άλλα και την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρής για όλους μας πανδημίας, παρέλυσαν ολόκληρο τον πλανήτη αφήνοντας βαθιές πληγές σε όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως στον τουρισμό, με αποτέλεσμα το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 να θεωρούνται ως μη γενόμενη περίοδος για τον τουρισμό».

Αυτές οι προκλήσεις, τόνισε ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, χτύπησαν απευθείας στην καρδιά του κλάδου με συνέπειες που ταλαιπωρούν ακόμη κα σήμερα την τουριστική βιομηχανία.

«Η αβεβαιότητα που διακατείχε αρκετούς εργαζόμενους του κλάδου, τους οδήγησαν να επανεξετάσουν τις επαγγελματικές τους πορείες με αποτέλεσμα να τους ωθήσει να αναπτύξουν ‘εφεδρικά σχέδια’ και να κατευθυνθούν και να εργοδοτηθούν σε άλλες βιομηχανίες και τομείς οι οποίες κατά την γνώμη τους, δεν είναι και τόσο ευάλωτες», υπογράμμισε αναφέροντας ότι «απτό παράδειγμα αποτελεί το κενό που άφησαν οι 5,000 ευρωπαίοι και κοινοτικοί εργαζόμενοι για τους οποίους άνοιξέ η πόρτα της επιστροφής προς στις χώρες τους ανεπιστρεπτί».

Κληθείς να πει γιατί δεν επιστρέφουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους και τι μπορούν να κάνουν οι ξενοδόχοι της Κύπρου ώστε, είτε να τους επαναφέρουν, είτε να προσελκύσουν νέο προσωπικό, ο κ. Ρουσουνίδης ανέφερε πως «ο επιχειρηματικός χάρτης με τις αλλεπάλληλες αλλαγές των τελευταίων χρόνων, έχει αλλάξει, διαμορφώνοντας ένα νέο περιβάλλον σε όλους τους κλάδους ανά το παγκόσμιο».

Αυτό, επεσήμανε, «δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστη την τουριστική βιομηχανία, με την έλλειψη προσωπικού να αποτελεί αγκάθι ακόμη και σήμερα σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο, ειδικά στον ξενοδοχειακό τομέα».

Σύμφωνα, ακόμη, με τον κ. Ρουσουνίδη, «είναι γνωστό ότι η Κύπρος αποτελούσε πάντοτε πόλο έλξης για αρκετούς εργαζομένους τόσο για τα ωφελήματα, όσο και για τις καλές συνθήκες εργασίας που παρέχουν οι εργοδότες».

«Ο κύριος λόγος της αλλαγής πλεύσης των εργαζόμενων ήταν η ανασφάλεια, η οποία έγινε εντονότερη με την πανδημία κάνοντας τους υπαλλήλους να προβληματιστούν για την αβεβαιότητα που δημιουργεί η εποχικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο», εκτίμησε περαιτέρω.

«Στόχος μας είναι να βρεθούν τρόποι για την αντιμετώπιση της πρόκλησης αυτής, όπως είναι η επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου σε περισσότερο από 8 μήνες και κατ’ επέκταση η ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού», συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, «ο κλάδος της τουριστικής βιομηχανίας απασχολεί σήμερα μεγάλο αριθμό επαγγελματιών με τεχνικές και με ακαδημαϊκές γνώσεις, κάτι που αναμένουμε να αυξηθεί περαιτέρω με την πράσινη μετάβαση και τις αλλαγές που θα υπάρξουν, αφού θα δημιουργηθούν νέες ανάγκες και κατ’ επέκταση νέες θέσεις εργασίας».

«Ο κόσμος της τουριστικής βιομηχανίας συνεχώς εξελίσσεται και μεγαλώνει, αφουγκράζεται τις όποιες προκλήσεις και είναι έτοιμος να τις αντιμετωπίσει παρέχοντας ένα ελκυστικό κλάδο εργοδότησης», τόνισε.

Ερωτηθείς, δε, εάν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει η Πολιτεία από άποψη κινήτρων, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι, «η εκπαίδευση και η σωστή ενημέρωση πάντα αποτελούσε το κλειδί για την ανέλιξη και την εξέλιξη οποιουδήποτε τομέα».

«Η επικέντρωση στην εκπαίδευση των νέων και η καθοδήγηση τους σε επαγγελματικούς δρόμους όπως είναι η τουριστική βιομηχανία και τα ωφελήματα που κρύβει ο κλάδος αυτός, οποίος διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης της Κύπρου, θα διευρύνει τους ορίζοντες και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς», εξήγησε.

«Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου μας σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έγιναν ενέργειες προς το Υπουργείο Παιδείας, όπου διαπιστώθηκε η συναντίληψη γύρω από το θέμα της ένταξης, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, του μάθηματος ‘Φιλοξενία μου’», πρόσθεσε.

«Η ταύτιση των απόψεων σχετικά με την σκοπιμότητα της εφαρμογής του συγκεκριμένου προγράμματος θα οδηγήσει σε μια αγαστή συνεργασία με απώτερο στόχο, αρχικά την επαφή των μαθητών του δημοτικού με τις έννοιες της φιλοξενίας και μετέπειτα στη σταδιακή δημιουργία μιας νέας κουλτούρας γύρω από τον κλάδο αυτό.

Η εφαρμογή του νέου αυτού προγράμματος μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να έχει αφού θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για βιώσιμη ανάπτυξη του τουρισμού και θα διευρύνει σημαντικά τους ορίζοντες και τις ευκαιρίες της νέας γενιάς», εκτίμησε καταληκτικά ο κ. Ρουσουνίδης.

Δειτε Επισης

Κοινή επιθυμία όλων η θεσμοθέτηση του φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Συμμετείχαν πολλές μικρές επιχειρήσεις
Μεγάλη προσέλευση στο φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»-Αναδείχθηκαν οι μικρές επιχειρήσεις των ορεινών (pics)
Στόχος της Κυβέρνησης η στήριξη των επιχειρήσεων της υπαίθρου-Θα περιοδεύσει σε όλες τις επαρχίες ο Πρόεδρος
Τουρισμός: Ποσό ρεκόρ από την ταξιδιωτική βιομηχανία στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2024
Βυθίστηκε στο πένθος η κυπριακή ναυτιλία... Έφυγε από τη ζωή ο πρωτεργάτης της Χαράλαμπος Μυλωνάς
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
Πάμε Τρόοδος…Η πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας, οι μικρές επιχειρήσεις που συμμετέχουν και η ευκαιρία που τους δίνεται
Πώς πήγε το νέο σύστημα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων-Τα «αυστηρά» και τα «γενναιόδωρα» Υπουργεία
Επιδόσεις που επιβεβαιώνουν την σωστή πορεία της κυπριακής οικονομίας...
SKY express: Διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών με την ITA Airways-Περισσότερες επιλογές στους επιβάτες από Ελλάδα και Κύπρο