Οι μέτοχοι της Ελληνικής, η δημόσια πρόταση της Eurobank και το πραγματικό διακύβευμα

Έχει λεχθεί κατά κόρων και αποτελεί αναντίλεκτη πραγματικότητα πως η απόφαση της Eurobank Α.Ε. να επεκτείνει την δραστηριοποίησή της στην Κύπρο μέσω της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετόχων της Ελληνικής Τράπεζας, συνιστά μια πράξη ηχηρής ψήφου εμπιστοσύνης, όχι μόνο προς το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μας και την ίδια την Ελληνική Τράπεζα, αλλά βεβαίως και προς την κυπριακή οικονομία στο σύνολό της.

Προχωρώντας σε ίσως την μεγαλύτερη επένδυση σε μετρητά που έγινε ποτέ στο νησί από μη κυπριακό όμιλο-με σημαντικό μέρος του τιμήματος να μένει μάλιστα στην Κύπρο και δη σε ιδιώτες μετόχους-, μια πανευρωπαϊκής εμβέλειας τράπεζα όπως είναι ακριβώς η Eurobank Α.Ε. και οι θυγατρικές της, επέλεξε να επενδύσει περαιτέρω στην χώρα μας διαβλέποντας τις τεράστιες προοπτικές της οικονομίας της, όπως και τις ευκαιρίες που ως χρηματοοικονομικό κέντρο προσφέρει για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της.

H εξωστρεφής φιλοσοφία

Η κίνηση της Eurobank να ενισχύσει την παρουσία της στο νησί μας, όπου ως γνωστό ήδη δραστηριοποιείται από το 2007 μέσω της Eurobank Κύπρου, αποτελεί-αξίζει να σημειωθεί-μέρος του ευρύτερου εξωστρεφούς και αναπτυξιακού οράματος του ομίλου για ενδυνάμωση του βαθμού διεθνοποίησής του, με την επιτυχία της στρατηγικής επέκτασής της στο εξωτερικό(σ.σ. εκτός Ελλάδας) να πιστοποιείται και στα οικονομικά της αποτελέσματα.

Ειδικότερα, διατηρώντας ισχυρό διεθνή χαρακτήρα που του επιτρέπει από ανταγωνιστική θέση την αξιοποίηση ευκαιριών και την αναπτυξιακή προοπτική, η περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας του στις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί ενδιαφέρον, και συγκεκριμένα σε Βουλγαρία και Κύπρο, αποτελεί για τον όμιλο της Eurobank στρατηγική επιλογή.

Με ενδεικτικό τούτου, το γεγονός πως πέραν της αύξησης της συμμετοχής της στην Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank προχώρησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο σε ενδυνάμωση της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, Postbank, με την εξαγορά της BNP Paribas Personal Finance Bulgaria.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται άλλωστε πως η Eurobank ήταν η μόνη συστημική ελληνική τράπεζα που εν μέσω της πολυετούς οικονομικής/τραπεζικής κρίσης που έπληξε (και) την Ελλάδα, κατάφερε να διατηρήσει αξιόλογη διεθνή παρουσία.

Μια σε εξαιρετικά δύσκολους καιρούς ουδόλως τυχαία επιτυχία, την οποία σήμερα μπορεί να... εξαργυρώνει μέσα από την δυνατότητά της-ως μια τράπεζα με ισχυρή παρουσία στην ευρύτερη περιοχή και διαφοροποιημένες πηγές εσόδων-να θέτει ως στόχο την αύξηση των κερδών σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, όπου οι εργασίες εκτός Ελλάδος θα συνεισφέρουν περίπου 50% στα οργανικά λειτουργικά κέρδη του ομίλου.

H επιλογή της Ελληνικής Τράπεζας…

Eρχόμενοι στο διά ταύτα, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή και ας δούμε πρώτα ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους η Eurobank Α.Ε. επέλεξε και εξέτασε την Ελληνική Τράπεζα για να επενδύσει πρόσθετα στην χώρα μας, σε συνέχεια δηλαδή της ήδη επιτυχούς παρουσίας της Eurobank Κύπρου στο νησί.

Το ισχυρό αποτύπωμα της Ελληνικής στην λιανική τραπεζική, τα ισχυρά κεφάλαια και η πολύ καλή της ρευστότητα, όπως και το απολύτως συμπληρωματικό προς αυτό της Eurobank Κύπρου-η οποία ως γνωστό δραστηριοποιείται στον χώρο της εταιρικής τραπεζικής (private banking)-, επιχειρηματικό της μοντέλο, αποτέλεσε το τρίπτυχο που συνοψίζει εν πολλοίς του λόγους που ώθησαν τον όμιλο να…ποντάρει στην Ελληνική Τράπεζα.

Με επίσης σημαντικό παράγοντα που συνέβαλε προς αυτή την απόφαση, τα αξιόλογα στελέχη που η τράπεζα διαθέτει στο δυναμικό της, και τα οποία σαφώς η Eurobank προσδοκά να αξιοποιήσει στο πλαίσιο του ομίλου της.

Είναι σημαντικό εδώ να λεχθεί, πως οι θετικές προεκτάσεις της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου μετόχων της Ελληνικής από την Eurobank Α.Ε. φάνηκαν με το «καλημέρα» για την τράπεζα(σ.σ. την Ελληνική), αφού πέραν της επιβεβαίωσης της ορθότητας του επιχειρηματικού μοντέλου που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να καταστεί στόχος εξαγοράς από ένα τραπεζικό κολοσσό όπως είναι η Eurobank Α.Ε., είδε-μεταξύ άλλων-την χρηματιστηριακή της αξία να ωθείται προς τα πάνω.

…Και το όραμα για την Κύπρο

Την ίδια ώρα, είναι ζωτικής σημασίας να ειπωθεί-ή να υπενθυμιστεί καλύτερα-το όραμα και το πλάνο επί του οποίου η Eurobank Α.Ε. εδράζει την στρατηγική της κίνηση για επέκταση των δραστηριοτήτων της στο νησί μας.

Απώτερος στόχος, αξιοποιώντας μια σειρά πλεονεκτημάτων τα οποία η Κύπρος διαθέτει και τα οποία η Eurobank Α.Ε. διέβλεψε και διαβλέπει, να καταστεί η χώρα μας βάση εγκατάστασης επιχειρήσεων από Ινδία και Μέση Ανατολή που επιθυμούν να αναπτύξουν εργασίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με απλά λόγια, να γίνει η Κύπρος η πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση για εταιρείες από την Ινδία και την Μέση Ανατολή, οι οποίες επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ευρωπαϊκό χώρο.

Με τα οφέλη που θα προκύψουν για την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία της, να είναι προφανή και να γίνονται ευκόλως αντιληπτά…

Η δημόσια πρόταση και ο προσανατολισμός

Υπό το πρίσμα των πιο πάνω, και συμμετέχοντας αυτή την στιγμή στην Ελληνική Τράπεζα με 55,48% ως ο πλέον μεγαλομέτοχος και ο έχοντας τον έλεγχο, η Eurobank Α.Ε. προχώρησε-ως άλλωστε υποχρεούτο να πράξει- στην υποβολή δημόσιας πρότασης προς απόκτηση του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής.

Με την περίοδο αποδοχής της δημόσιας πρότασης από τους μετόχους της τράπεζας να αρχίζει την 1η και να ολοκληρώνεται την 30η του τρέχοντος μήνα, και με την αντιπαροχή που προσφέρεται στους μετόχους της Ελληνικής που θα την αποδεχθούν να ανέρχεται στα €2,56, ανά μετοχή.

Στην δημόσια πρόταση-μεταξύ άλλων-, αποτυπώνεται με πάσα ευκρίνεια ο στρατηγικός προσανατολισμός της Eurobank για την Ελληνική Τράπεζα, καθώς ξεκαθαρίζοντας ότι δεν προτίθεται να επιφέρει αλλαγές στο αντικείμενο δραστηριοποίησής της, προβαίνει στην εκτίμηση ότι υπάρχουν δυνατότητες επέκτασης των εργασιών της σε συγκεκριμένους τομείς.

Και κατονομάζοντας στο πλαίσιο αυτό την εταιρική τραπεζική και κατ’ επέκταση άλλους συναφείς τομείς όπως υπηρεσίες treasury, συναλλακτικής τραπεζικής κ.α., προβαίνει ταυτόχρονα στην διαπίστωση ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αύξησης στις υπηρεσίες τραπεζικής ιδιωτών.

«H Eurobank», τονίζεται στην δημόσια πρόταση, «ενδέχεται να εξετάσει σε μελλοντικό χρόνο μια πιθανή ανασυγκρότηση των δραστηριοτήτων της Ελληνικής για την πιο ομαλή, αποτελεσματική και αποδοτική λειτουργία της, χωρίς να επηρεαστεί η φύση των δραστηριοτήτων της».

Η αναπτυξιακή στόχευση και το διακύβευμα

Γίνεται βάσει των πιο πάνω σαφής η αναπτυξιακή στόχευση που η Eurobank θέτει για την Ελληνική Τράπεζα, επιβεβαιώνεται το προφανές. Ότι εντασσόμενη η Ελληνική σε ένα τεράστιο τραπεζικό όμιλο, όπως είναι αυτός της Eurobank, μόνο θετικά για την τράπεζα και κατ’ επέκταση οφέλη για την οικονομία της Κύπρου δύναται να προκύψουν.

Είναι γι’ αυτό ακριβώς που οι υπόλοιποι μέτοχοι της Ελληνικής, τους οποίους αξίζει να σημειωθεί πως εξ’ αρχής η Eurobank αντιμετώπισε με πλήρη σεβασμό και χωρίς καμία πρόθεση επιβολής, μάλλον καλό θα είναι να αναλογιστούν πως το κοινό συμφέρον προστάζει την απρόσκοπτη υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου της Eurobank για την τράπεζα, πως σε τίποτα δεν ωφελούν προσκόμματα που επιχειρείται να τεθούν, είτε εν είδη επίδειξης ισχύος είτε για οποιουσδήποτε άλλους λόγους, για την επόμενη μέρα.

Μια επόμενη μέρα, που πολύ φυσιολογικά θα πρέπει να οδηγήσει στη συγχώνευση με την Eurobank Κύπρου, που θα δημιουργήσει ένα τραπεζικό οργανισμό διεθνούς εκτοπίσματος ενδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο την θέση της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Αυτό είναι κατ’ εμάς και το πραγματικό διακύβευμα, το διακύβευμα που πρέπει να σταθμιστεί και εν τέλει να καθορίσει την στάση τους έναντι της δημόσιας πρότασης…

Δειτε Επισης

Ο ρόλος-κλειδί των κρίσιμων μακροοικονομικών στη μάχη για τα επιτόκια της ΕΚΤ
5ος μαραθώνιος ανάπτυξης εφαρμογών BoC Fintech Hackathon 5.0 από την Τράπεζα Κύπρου
Το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου βάσει της εξέλιξης του προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών
Fitch: Αναβάθμισε Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς-Θετικές οι προοπτικές
Παρακολουθεί τις εξελίξεις και διεκδικεί παρουσία στο νέο Δ.Σ. της Ελληνικής με Άθω Χανδριώτη η Δήμητρα
Κόβει τους δεσμούς με την Commerzbank το γερμανικό δημόσιο-Πωλεί το μερίδιο έναντι €2,5 δις
Σε ποιους διακριτούς τομείς θα εστιάσουν οι ελληνικές τράπεζες
Οι αυξομειώσεις στα επιτόκια των τραπεζών τον Ιούλιο-Αυξήθηκε στο 6,67% το επιτόκιο για καταναλωτικά δάνεια
EKT: Γιατί θα είναι πιο δύσκολες οι μειώσεις όταν το βασικό επιτόκιο πέσει στο 3%
Οι τράπεζες συνδράμουν το έργο για κλιματιστικά στα σχολεία-Χορηγία ύψους €1.000.000