Together Cyprus: 250 και πλέον συνέργειες για το περιβάλλον και την κοινωνία
Sponsored Article 10:22 - 12 Ιουλίου 2024
Με στόχο την προώθηση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και της αειφορίας μέσω διάφορων εκστρατειών και προγραμμάτων που προωθούν δράσεις διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και κοινωνικής προσφοράς και εθελοντισμού, πορεύεται από το 2017 απ’ όταν και ιδρύθηκε το Περιβαλλοντικό και Κοινωνικό Δίκτυο Together Cyprus.
Η φιλοσοφία του Together Cyprus, που αποτελεί μη κυβερνητικό οργανισμό, έγκειται στην ενεργή συνεργασία των πολιτών τόσο σε περιβαλλοντικά όσο και σε κοινωνικά ζητήματα καθώς και στην συμπεριληπτική συμμετοχή ανθρώπων που προέρχονται από ευάλωτες ομάδες.
Ο οργανισμός ακολουθεί μια οριζόντια στρατηγική οικονομικής ευημερίας και κυκλικής οικονομίας.
Σε στενή συνεργασία με τοπικούς φορείς όπως το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Υπουργεία, Δημόσιους Φορείς, ΜΚΟ και Εταιρίες που προωθούν την ΕΚΕ, καθώς και μια πληθώρα με Ευρωπαϊκούς Συνεργάτες, το Together Cyprus μετρά ήδη πέραν των 250 συνεργειών από την ημέρα ίδρυσής του.
Οι δράσεις
Οι σημαντικότερες ενέργειες του οργανισμού είναι οι εξής:
- Η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω διάφορων δράσεων και εκστρατειών παγκύπριας εμβέλειας με σκοπό την υπεύθυνη διαχείρηση του περιβάλλοντος και τους φυσικούς πόρους του νησιού.
Παράδειγμα: Διοργάνωση, προώθηση και διεκπεραίωση του Let’s Do It! Cyprus, της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής εκστρατείας και ταυτόχρονης εθελοντικής δράσης στη Κύπρο.
Ένα παγκόσμιο κίνημα καθαρισμού και μέρος των Παγκόσμιων Δράσεων του Ημερολόγιου του O.Η.Ε που περιλαμβάνει 211 χώρες και 91 εκατομμύρια εθελοντές και που στοχεύει να απαλλάξει τις φυσικές περιοχές του κόσμου από τα σκουπίδια.
Στη Κύπρο τρέχει πλέον ολόχρονα με μια μεγάλη περιβαλλοντική εβδομάδα καθαρισμού κάθε Οκτώβρη και ένα δικοινοτικό καθαρισμό με Διπλωματικά Σώματα την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού.
- H περιβαλλοντική εκπαίδευση των πολιτών του αύριο, σε νηπιαγωγεία, γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια μέσω διαλέξεων, πράσινων δράσεων αλλά και δωρεών για την κατάκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων όσο αφορά την αειφορία και προστασία του περιβάλλοντος.
Παράδειγμα: Το τρέχον Πρόγραμμα «Σπόροι Ελπίδας-Φυτεύω και Γράφω» χαρίζοντας 4,000 μολύβια-σπόρους σε σχολεία ΔΡΑ.ΣΕ και Πολυδύναμα Κέντρα της Κύπρου.
Πρωταρχικός στόχος η λειτουργία ενός σχολικού κήπου και η ευαισθητοποίηση των παιδιών στις σύγχρονες καλλιέργειες φυτικών ειδών μέσα από δραστηριότητες με πρακτικό/βιωματικό αντίκρισμα και σε ένα περιβάλλον όπου τα ίδια θα έχουν τη χαρά της δημιουργίας και διαμόρφωσής του.
- Η δημιουργία και καλλιέργεια συνεργειών με παγκόσμιους και τοπικούς φορείς καθώς και με άτομα που έχουν θέσεις κλειδιά στην πολιτική και διεθνή σκηνή για μια συνεχούς επικοινωνία και ευαισθητοποίηση περί των αναγκών μεταξύ των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Παράδειγμα: Ο Οργανισμός έχει βραβευθεί πολλές φορές από το πρόγραμμα BEMED του Prince Albert II of Monaco Foundation που στοχεύει στην προστασία της θαλάσσιας ζωής και στην καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης είτε αυτό έχει να κάνει με την δημιουργία «παραλίων χωρίς πλαστικά», με την ανάπτυξη στρατηγικών για τη μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων για οργανισμούς ή με την εκπαίδευση των καταναλωτών στην εγχώρια αγορά.
Άμεσοι στόχοι
Οι άμεσοι στόχοι του Οργανισμού για το 2024-2025 είναι:
- Η διοχέτευση ευρωπαϊκών πόρων όσον αφορά τοπικά προγράμματα παγκύπριας εμβέλειας και η καλλιέργεια συνεργειών με επιχειρήσεις και εταιρείες που συνάδουν με την φιλοσοφία του.
- Η συμμετοχή περισσότερου κόσμου και σχολείων στην Εκστρατεία Let’s Do It! Cyprus και η εμπλοκή περισσότερων εταίρων στα πλαίσια της ΕΚΕ τους.
Όπως επισημαίνεται, η ευρύτερη ΕΚΕ στρατηγική του Οργανισμού, διαμορφώνει και διαμορφώνεται από την δέσμευση υποστήριξης και προώθησης διάφορων κοινωνικών συνόλων και ευάλωτων ομάδων που συμπληρώνει την ηθική και διαφάνεια στην διακυβέρνησή του.
Το τελευταίο, προστίθεται, περιλαμβάνει την ενίσχυση της λογοδοσίας και της διαφάνειας εντός του Οργανισμού και την διατήρηση υψηλών ηθικών προτύπων με σεβασμό και αλληλεγγύη σε όλα τα μέλη. Ο τελικός στόχος είναι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ενίσχυση της θετικής επίδρασης που έχουμε στην κοινωνία και το περιβάλλον.
Για το ευρύτερο καλό
Σύμφωνα με το Together Cyprus, η πιο μεγάλη δυσκολία όλων των ΜΚΟ στην Κύπρο έγκειται στην έλλειψη βασικών κρατικών πόρων ειδικά όσο αφορά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την εκπαίδευση πολιτών και παιδιά καθώς και την αειφορία γενικότερα. «Βλέπουμε πολλές εταιρείες που ενώ επιζητούν την ΕΚΕ, η στρατηγική τους γίνεται με κύριο γνώμονα το κομμάτι της προώθησης ή της διαφήμισης, αντί το κομμάτι του αντίκτυπου στο ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο».
Οι κυπριακές επιχειρήσεις είτε είναι μικρομεσαίες είτε είναι μεγάλες, τονίζει ο Οργανισμός, έχουν κοινωνική ευθύνη να κατανέμουν τους πόρους τους όχι μόνο ωφελιστικά αλλά και για το ευρύτερο καλό του νησιού. Για να μπορεί να υπάρξει το βέλτιστο, αυτό πρέπει να γίνεται στοχευμένα και μεθοδικά σε σχολεία, κοινότητες, ευάλωτες ομάδες ή περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Παραδείγματα προς αποφυγήν είναι οι δενδροφυτεύσεις που γίνονται αυθόρμητα σε καμένες περιοχές ή σε περιοχές όπου δεν έχει συμφωνηθεί σύστημα άρδευσης αλλά και οι δωρεές παγουριών σε σχολεία στα οποία έχουν ήδη δοθεί ανάλογα αντικείμενα και έτσι είναι μη χρηστικά.
Η εαισθητοποιήση εργοδότησης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες είναι επίσης κάτι που οφείλουν οι κυπριακές επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν και αν δεν μπορούν να εφαρμόσουν τότε να ενισχύσουν ΜΚΟ τα οποία μπορούν. Όπως τονίζεται μάλιστα, το Together Cyprus είναι από τα ελάχιστα ΜΚΟ που στηρίζει ενεργά άτομα τα οποία είτε συγκαταλέγονται σε ευάλωτες ομάδες είτε είναι νέοι άνεργοι οι οποίοι θέλουν να δουλέψουν αλλά δεν τους έχει δοθεί ακόμα η ευκαιρία.
Υπεύθυνος ΕΚΕ Together Cyprus: Πάνος Δημητρίου
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση: Α. Αδαμάντιου,, 4152 Λεμεσός
Τηλέφωνο: 70005022
Ιστοσελίδα: www.togethercyprus.org
Social media: