Νέα αύξηση στις τιμές πετρελαίου-Αναπτερώνονται οι ελπίδες για μείωση επιτοκίων στις ΗΠΑ

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για δεύτερη συνεχή συνεδρίαση την Πέμπτη (11/7), με το Brent να κλείνει πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, καθώς αυξήθηκαν οι ελπίδες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων μετά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, το Brent κέρδισε 32 cents ή 0,4% στα 85,40 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI ενισχύθηκε κατά 52 cents ή 0,6% στα 82,62 δολάρια το βαρέλι.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ μειώθηκαν τον Ιούνιο, τροφοδοτώντας τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια.

Μετά τα στοιχεία, οι traders τιμλογούν στο 89% την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, από 73% την Τετάρτη.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού και οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανότατα θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα, ανέφεραν οι αναλυτές της Growmark Energy.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ αναγνώρισε την πρόσφατη τάση βελτίωσης των πιέσεων στις τιμές, αλλά δήλωσε χθες ότι χρειάζονται περισσότερα στοιχεία για να ενισχυθεί η προοπτική της μείωσης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία έφεραν τον δείκτη δολαρίου των ΗΠΑ χαμηλότερα και αυτό στήριξε τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Gary Cunningham, διευθυντής έρευνας αγοράς στην Tradition Energy. Ένα πιο αδύναμο δολάριο μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για πετρέλαιο σε δολάρια από αγοραστές που χρησιμοποιούν άλλα νομίσματα.

Οι τιμές αυξήθηκαν επίσης και την Τετάρτη, διακόπτοντας ένα τριήμερο σερί απωλειών, αφού τα αμερικανικά στοιχεία έδειξαν μείωση των αποθεμάτων αργού στην κορυφαία αγορά πετρελαίου στον κόσμο και ισχυρή ζήτηση για βενζίνη και καύσιμα αεροσκαφών.

Ασταθείς οι προοπτικές ζήτησης πετρελαίου

Ορισμένοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου είναι ασταθείς.

Στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) βλέπει την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης να επιβραδύνεται σε λιγότερο από ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα φέτος και του χρόνου, αντανακλώντας κυρίως τη συρρίκνωση της κατανάλωσης της Κίνας.

Παρόλα αυτά, η ομάδα παραγωγών του OPEC στη μηνιαία έκθεσή της την Τετάρτη διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης, στα 2,25 εκατομμύρια για φέτος και στα 1,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος.

«Οι προβλέψεις του OPEC και του ΙΕΑ για τη ζήτηση απέχουν περισσότερο από ό,τι συνήθως, εν μέρει λόγω των διαφορών απόψεων σχετικά με τον ρυθμό μετάβασης του κόσμου στην πράσινη ενέργεια», δήλωσε ο αναλυτής της StoneX Alex Hodes.

Δειτε Επισης

GSI: Ενημέρωσε το Δ.Σ. της ΑΗΚ για την πρόταση Παπαναστασίου ο Γ. Πέτρου-Τα επόμενα βήματα
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές άνω του 3% με φόντο Μέση Ανατολή και τυφώνα Μίλτον-Στα $79 το Brent
Διάλεξη του διακεκριμένου επιχειρηματία John Christodoulou στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο
Πού αποσκοπεί η πρόταση Παπαναστασίου για συμμετοχή της ΑΗΚ στον GSI-Πώς τοποθετείται ο πρόεδρος της Αρχής
Δυσοίωνες προβλέψεις για το πετρέλαιο-Πού θα φτάσει η τιμή του σε περίπτωση αποκλεισμού των Στενών του Ορμούζ
Πρωταθλήτρια στη χρήση βενζίνης κίνησης στην Ε.Ε. η Κύπρος-Τα μερίδια
Goldman Sachs: Υποχωρούν τα ασφάλιστρα γεωπολιτικού κινδύνου στην αγορά πετρελαίου
Πετρέλαιο: Επαναφορά στις ανησυχίες για τη ζήτηση της Κίνας και πτώση πέραν του 4% στις τιμές
Πετρέλαιο: Στα 100 δολάρια στοιχηματίζουν οι αγορές πως θα φτάσει η τιμή
Ο Νίκος Βαρδουνιώτης νέος Marketing Manager της Intergaz