Έργα για να μπει ξανά σε τροχιά υλοποίησης η ανάπτυξη της μαρίνας και του λιμανιού-«Δεν θα είναι πατσιαρίσματα»

Άμεσα έργα που να επαναφέρουν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας σε τροχιά υλοποίησης, μέχρι και τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το μέλλον του έργου, συζήτησε σήμερα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξης Βαφεάδης με την Ad hoc επιτροπή πόλης και επαρχίας Λάρνακας, επιτροπή που συστάθηκε μετά την κατάρρευση της σύμβασης με τη κοινοπραξία Kition για την κοινή ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Βαφεάδης είπε πως κατά τη συζήτηση ακούστηκαν «πολύ καλές εισηγήσεις», οι οποίες θα καταγραφούν σε σημείωμα που θα παρουσιαστεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με στόχο να ληφθούν αποφάσεις.

Επαναφορά σε πορεία ποιοτικής υλοποίησης

«Έχουν κατά την άποψή μου ακουστεί πολύ καλές εισηγήσεις, οι οποίες θωρούμε ότι προσεγγίζουν το θέμα της άμεσης επαναφοράς του έργου σε πορεία υλοποίησης, σε ποιοτική υλοποίηση, σε υλοποίηση η οποία θα ωφελήσει την πόλη της Λάρνακας», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Βαφεάδης.

Όπως είπε, «αναλάβαμε να καταγράψουμε όλες αυτές τις εισηγήσεις σε ένα σημείωμα, τις οποίες θα παρουσιάσουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σκοπό να ληφθούν κάποιες αποφάσεις και σύντομα να γίνουν οι ανάλογες ανακοινώσεις προς το κοινό, ούτως ώστε να γνωρίζει πώς προχωρούμε, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα, τι θα προτείνουμε για να υλοποιηθεί πρώτα και τι θα υλοποιηθεί στη συνέχεια».

Αυτό που θέλουμε να πετύχουμε, είπε, είναι «να προσθέσουμε ένα χώρο μια περιοχή στη Λάρνακα, μια ανάπτυξη στη Λάρνακα, η οποία θα ωφελήσει όχι μόνο τους κατοίκους, όχι μόνο θα αναβαθμίσει την ποιότητα των ζωής των κατοίκων, αλλά και θα βοηθήσει και την οικονομία της Λάρνακας, ούτως ώστε να μπορέσουμε παραδώσουμε ένα έργο στα παιδιά μας, το οποίο θα είναι ευεργέτημα στο τέλος της ημέρας».

Έργα το συντομότερο

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ εποικοδομητική, σημειώνοντας κατέθεσαν τις δικές μας προτάσεις σε ένα αρχικό τρόπο σκέψης και φιλοσοφίας, που βασίζεται στο ότι θα πρέπει ο δημότης της Λάρνακας, αλλά και της Κύπρου - γιατί το έργο του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας, δεν είναι μόνο ένα έργο που αφορά τη Λάρνακα είναι ένα έργο σημαντικό για όλο τον τόπο – το συντομότερο πρέπει να δει έργα το συντομότερο-

Πρέπει, πρόσθεσε, να μην μιλούμε και να υποσχόμαστε, αλλά ο πολίτης να δει συγκεκριμένες αναπτύξεις και έργα, τα οποία δεν επηρεάζουν την μελλοντική πορεία της όλης ανάπτυξης.

«Άρα είναι δύο τα πράγματα, ποια έργα μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα… αλλά και πώς προχωράμε μετά για να καταλήξουμε, όταν έχουμε και κάποια δεδομένα στην κατοχή μας με συγκεκριμένα αριθμητικά δεδομένα, δεδομένα που αφορούν την οικονομία και το μέλλον και την προοπτική, που έχουν τα λιμάνια της Κύπρου κάτω έτσι ώστε να πάρουμε κάποιες τελικές αποφάσεις».

Σε ερώτηση αν η ιδέα της διπλής ανάπτυξης ή αυτή παραμένει στο τραπέζι, ο Υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει προκαθοριστεί και «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

«Η ουσία είναι να βρεθεί ποιος είναι ο σωστός και ο ευέλικτος τρόπος και ο τρόπος ο οποίος θα εξασφαλίσει τη επιτυχία», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Βύρας εξήγησε ότι επειδή σήμερα και το λιμάνι και η μαρίνα λειτουργούν πρέπει τα έργα να ξεκινήσουν άμεσα με τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας μέχρι να αποφασίσουμε και να φανεί στην πράξη ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε.

Ερωτηθείς αν τα έργα αφορούν βελτιώσεις στη μαρίνα και στο λιμάνι της Λάρνακας ή τον περιβάλλοντα χώρο, ο κ. Βύρας είπε τα έργα «είναι σε αυτή τη φιλοσοφία».

Με τη σειρά του ο κ. Βαφεάδης είπε πως είναι μέρος της συζήτησης. Αναγνώρισε ότι τόσο το λιμάνι όσο και η μαρίνα «δεν έτυχαν της δέουσας συντήρησης τόσα χρόνια εν αναμονή του έργου».

«Υπάρχουν κάποια πράγματα, που πρέπει να γίνουν και είναι μέρος της συζήτησης αν πρέπει να γίνουν, ποια πρέπει να γίνουν, πόσα θα στοιχίσουν, αντιλαμβάνεστε ότι κάτι το οποίο συζητούμε», πρόσθεσε.

Α. Βύρας: «Τα έργα δεν θα είναι πατσιαρίσματα»

Σε νέα παρέμβασή του ο Δήμαρχος Λάρνακας πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά «δεν θα είναι πατσιαρίσματα».

«Τα έργα που συζητάμε είναι σημαντικά έργα, τα οποία θα κάνουν διαφορά στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας και ο πολίτης θα έλθει πολύ πιο κοντά στο λιμάνι και στη μαρίνα της Λάρνακας όχι στο μακρινό μέλλον, το συντομότερο με μια αισθητή διαφορά μια αισθητή επίδραση αυτών των έργων», είπε.

Απαντώντας τέλος σε ερώτηση αν αυτό θα βοηθήσει τον ευρύτερο στόχο της προώθησης του έργου, ο κ. Βύρας είπε πως αν γίνουν κάποια σημαντικά έργα θα δοθεί το μήνυμα ότι ξεκίνησε μια σοβαρή επένδυση, η οποία δείχνει ακριβώς τη βούληση για την περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του χώρου.

«Και πέραν τούτου», είπε με τη σειρά του ο Υπουργός Μεταφορών, «αντιλαμβάνεστε ότι όταν αναβαθμίσουμε την περιοχή θα είναι και πιο ελκυστικό το έργο».

Δειτε Επισης

«Να μην χρειαστεί να διακόψουμε την σύμβαση...»Ψάχνουν φως στο τούνελ του δρόμου Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Το σκληρό μέτρο που αποφεύγεται και πώς θα παρακολουθούνται οι μισθοί στην οικοδομική βιομηχανία
Τι προνοεί η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία-Αναμένει απαντήσεις μέχρι την Τετάρτη
Στα χέρια των κοινωνικών εταίρων η μεσολαβητική πρόταση Παναγιώτου για την οικοδομική βιομηχανία
Ask Wire: Σταθερές οι τιμές αγοράς και ενοικίασης ακινήτων το β’ τρίμηνο-Έπονται μειώσεις
Επενδυτικές ευκαιρίες προσφέρει η AstroBank
Κρίσιμη μέρα για την οικοδομική βιομηχανία.. Ανοίγει τα χαρτιά του για την συλλογική σύμβαση ο Παναγιώτου
Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές