Η ιατρική στη μάχη του ‘74: Μαρτυρίες 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή (video)

Το Τμήμα Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή, διοργάνωσε την εκδήλωση με τίτλο «Η Ιατρική στη Μάχη του ‘74: Μαρτυρίες 50 Χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024, στο Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Κλινικής Ιατρικής (ΣΕΚΚΙ) στη Λευκωσία. Ξεκίνησε με την εισαγωγή από τη συντονίστρια της εκδήλωσης, Μαρία Μιχαηλίδου, Διοικητική Λειτουργό Α’ Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας.

Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Δαμιανό, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της αναγνώρισης των προσπαθειών και της προσφοράς των ιατρών κατά τη διάρκεια της εισβολής.

Η εισαγωγή του δημοσιογράφου Χρύσανθου Χρυσάνθου, έθεσε το πλαίσιο της συζήτησης, τονίζοντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ιατροί εκείνη την περίοδο. Ακολούθησαν συζητήσεις με ιατρούς οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από την εισβολή, προσφέροντας μια συγκινητική και αναλυτική εικόνα των γεγονότων.

Στην πρώτη συζήτηση συμμετείχαν οι: Δρ. Διόφαντος Χρυσοστόμου, ακτινολόγος και Δρ. Νίκος Γ. Ιωάννου, ορθοπεδικός και πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και πρώτος πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μια ευρύτερη συζήτηση με ιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι εξέφρασαν τις αναμνήσεις και τις απόψεις τους.

Συμμετείχαν οι: Δρ. Χρίστος Ελισσαίος, γενικός χειρούργος, Δρ. Σπύρος Σπύρου, ειδικός ορθοπεδικός, Δρ. Ελένη Ηρακλέους, MD, DMRD, FRCR, PhD, ESSR, ακτινολόγος, Μαρούλλα Παπαμιχαήλ Ιωάννου, μαία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας προς όλους τους ιατρούς που υπηρέτησαν κατά την τουρκική εισβολή, την οποία παρέλαβε ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος ως αναγνώριση της συνεισφοράς τους.

Η απονομή αυτή ήταν ένα συγκινητικό σημείο της εκδήλωσης, αναγνωρίζοντας την αυταπάρνηση και τον επαγγελματισμό των ιατρών που υπηρέτησαν την πατρίδα τους σε μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.

Η εκδήλωση «Η Ιατρική στη Μάχη του ‘74: Μαρτυρίες 50 Χρόνια μετά την Τουρκική Εισβολή» αντανακλά τη δέσμευση του Τμήματος Ιατρικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, να τιμήσει και να αναγνωρίσει τις θυσίες και την προσφορά των ιατρών και του υγειονομικού προσωπικού της χώρας.

Με τις μαρτυρίες και τις αφηγήσεις τους, οι ιατροί που συμμετείχαν, ανέδειξαν το ανθρώπινο πρόσωπο της ιατρικής κατά τη διάρκεια μιας από τις πιο κρίσιμες περιόδους της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, προσφέροντας πολύτιμα διδάγματα και παραδείγματα ηρωισμού και αφοσίωσης.

Δειτε Επισης

Κλειστό μέχρι 25 Σεπτεμβρίου λόγω αναβάθμισης το Tax For All
Πρόσκληση προς εμπειρογνώμονες για τον εθνικό διαγωνισμό δεξιοτήτων SkillsCyprus 2024
Invest Cyprus: Ενισχύει τους οικονομικούς δεσμούς με την Ινδία-Στρατηγική επιχειρηματική συνεργασία
Συνεχείς οι δράσεις Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για χρηματοοικονομική επιμόρφωση του κοινού
City of Dreams Mediterranean: Εγκαινιάστηκε η ακαδημία τένις «Μάρκος Παγδατής»-Ένα ακόμα ορόσημο για το θέρετρο
Πώς οι κρίσιμες υποδομές μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ΤΝ ως σύμμαχό τους
Η PwC Κύπρου τίμησε τους εκπαιδευομένους της που ξεχώρισαν στις εξετάσεις ACA
Τον Οκτώβριο η 3η ετήσια εκδήλωση του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την Κύπρο
Πώς μια παλιά αποθήκη χαρουπιών μετατράπηκε σε κόμβο πολιτισμού στην καλλιτεχνική σκηνή της Λεμεσού
Αλέξης Βαφεάδης: Ερευνώνται οι λόγοι για τη μεγάλη έλλειψη επαγγελματιών οδηγών