Η Κύπρος φιλοξενεί μια ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση για την ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών και τη διαμόρφωση βιώσιμων ευρωπαϊκών πολιτικών. Το CARDET, σε συνεργασία με τον Επίτροπο του Πολίτη, διοργάνωσε την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2026, στο Προεδρικό Μέγαρο, την επίσημη έναρξη του Έργου της Ευρωπαϊκής Προεδρίας EU Presidency Project 5 (EUPP5). Η εκδήλωση σηματοδοτεί ένα ουσιαστικό βήμα για την προώθηση της δημοκρατικής συμμετοχής, της αλληλεγγύης και της βιώσιμης ανάπτυξης ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το EUPP5 υλοποιείται στο πλαίσιο της Προεδρίας των Τριών Χωρών, Πολωνίας, Δανίας και Κύπρου και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Κύπρο, το CARDET αναλαμβάνει τον ρόλο του Εθνικού Συντονιστή, ενισχύοντας τη σύνδεση της κυπριακής κοινωνίας των πολιτών με τις ευρωπαϊκές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Στόχος του έργου είναι η ενδυνάμωση της φωνής της κοινωνίας των πολιτών, η προώθηση συμμετοχικών διαδικασιών και η διαμόρφωση στρατηγικών πολιτικών που προάγουν την αλληλεγγύη, τη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Η εκδήλωση συγκέντρωσε εκπροσώπους οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, θεσμικούς φορείς και επαγγελματίες του τομέα της ανάπτυξης, δημιουργώντας έναν ανοικτό διάλογο γύρω από τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της Κύπρου ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας.
Το έργο υποστηρίζεται από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών, μεταξύ των οποίων το accept LGBTI Cyprus, AIPFE Cyprus, BirdLife Cyprus, Cyprus Red Cross Society, Civil Society Advocates, Cyprus Youth Council, Cyprus Youth Diplomacy, CRoLEV, University of Central Lancashire, European Parliament Office in Cyprus, Foundation for Parliamentarism and Participatory Democracy Cyprus, Friends of the Earth, Herpetological Society of Cyprus, Institute for Mass Media, Institute for Studies of Politics & Democracy, NGO Support Center, Oxygen for Democracy, Pancyprian Volunteerism Coordinative Council, Mental Health Protection Association, University of Nicosia και Youth Board of Cyprus. Χορηγοί επικοινωνίας ήταν οι Policypress, IN Business και Gold. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πολιτιστικών Σχέσεων (ΟΕΠΠΣ).
Μέσα από το EUPP5, η Κύπρος αναδεικνύει τον ρόλο της ως αξιόπιστος εταίρος στον ευρωπαϊκό και διεθνή αναπτυξιακό διάλογο, προωθώντας πιο συμμετοχικές, τεκμηριωμένες και βιώσιμες πολιτικές για το μέλλον της Ευρώπης. Το έργο αποτελεί μέρος του προγράμματος «Προς μια ανοιχτή, δίκαιη και βιώσιμη Ευρώπη στον κόσμο – Πρόγραμμα Προεδρίας της ΕΕ 2024–2026», που υλοποιείται από τους Global Focus, Grupa Zagranica, CARDET και CONCORD και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο EUPP5, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του CARDET: https://cardet.org/eupp5/
Δείτε το σχετικό βίντεο:







