Οι μισθοί ευρωβουλευτών, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και ο λογαριασμός των εκλογών

Σε ρυθμούς εκλογών για ανάδειξη των νέων τοπικών αρχών, καθώς και των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χορεύει σήμερα η Κύπρος, με τους αριθμούς να... παίζουν τον δικό τους ρόλο.

Με αφορμή την σημερινή εκλογική αναμέτρηση, το InBusiness συγκέντρωσε και παρουσιάζει στοιχεία για τον αριθμό των υποψηφίων και τις θέσεις που διεκδικούν, τον αριθμό των ψηφοφόρων, τους μισθούς που λαμβάνουν όσοι εκλεγούν, καθώς και το κόστος των εκλογών.

Ψηφοφόροι, εκλογικά κέντρα και εργαζόμενοι

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, ο συνολικός αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου ανέρχεται σε 698.896, ενώ για θα λειτουργήσουν συνολικά 1.864 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων 17 στο εξωτερικό. Το μικρότερο εκλογικό κέντρο αριθμεί 34 εκλογείς, ενώ το μεγαλύτερο 683.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, θα εργαστούν 12.435 υπάλληλοι, Αστυνομικοί και άνεργοι πτυχιούχοι.

Οι υποψήφιοι και οι θέσεις

Σε ό,τι αφορά τους υποψηφίους και τις θέσεις που διεκδικούν, για τις σημερινές διπλές εκλογές υποβλήθηκαν 7.280 υποψηφιότητες για 3.227 θέσεις.

Ειδικότερα, οι υποψήφιοι ανά αξίωμα έχουν ως εξής:

  • Μέλος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: 63
  • Πρόεδρος Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης: 13
  • Δήμαρχος: 82
  • Αντιδήμαρχος: 258
  • Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου: 2.190
  • Μέλη Σχολικών Εφορειών: 686
  • Πρόεδρος Κοινοτικού Συμβουλίου: 745
  • Μέλη Κοινοτικού Συμβουλίου: 3.243

Αξίζει να σημειωθεί πως, για κάθε υποψηφιότητα κατατέθηκε ως παράβολο το ποσό των:

  • €1.000 για το αξίωμα του Ευρωβουλευτή, του Προέδρου Επαρχιακού Συμβουλίου και Δημάρχου.
  • €500 για το αξίωμα του Αντιδημάρχου.
  • €200 για το αξίωμα του Κοινοτάρχη.
  • €100 για το αξίωμα του Δημοτικού Συμβούλου.
  • €100 για το αξίωμα του Κοινοτικού Συμβούλου.

Σημειώνεται, ακόμη, ότι οι υποψήφιοι για μέλη Σχολικής Εφορείας δεν καταβάλλουν παράβολο.

Με βάση τα πιο πάνω στοιχεία, από τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, το κράτος έβαλε στα ταμεία του συνολικά €979.300.

Οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων

Όσον αφορά τους μισθούς για τους Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους και τους Δημοτικούς Συμβούλους, σύμφωνα με τη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή, αυτοί υπολογίζονται βάσει ειδικής φόρμουλας.

Ειδικότερα, ο μισθός των Δημάρχων στους μεγάλους Δήμους ισούται με την αντιμισθία των Βουλευτών, ενώ σε μικρότερους κυμαίνεται μεταξύ 60% με 80% της αντιμισθίας των Βουλευτών.

Ο μισθός των Αντιδημάρχων αναλόγως του αριθμού των εκλογέων κάθε δημοτικού διαμερίσματος κυμαίνεται από 20% έως και 50% της αντιμισθίας των Δημάρχων, ενώ οι μισθοί των Δημοτικών Συμβούλιων αγγίζουν το 10% της αντιμισθίας των Δημάρχων.

Για παράδειγμα, ο μισθός των Δημάρχων Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας και Πάφου συμφωνήθηκε στις €77.656,61 τον χρόνο (€5.973,59 τον μήνα), ενώ των Αντιδημάρχων στους εν λόγω Δήμους στις €38.828,31 τον χρόνο, με εξαίρεση τον Αντιδήμαρχο της Κοινότητας Τσερκέζων, του οποίου ο μισθός καθορίστηκε στις €15.531,32 τον χρόνο.

Αναλυτικά οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων στον πιο κάτω πίνακα:

ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

ΜΙΣΘΟΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ2

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς των Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχες), μέχρι στιγμής αυτοί δεν έχουν αποφασιστεί, αφού έχει γίνει μία εισήγηση από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εξετάζεται από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μισθοί κι επιδόματα ευρωβουλευτών

Αναφορικά με τους μισθούς των Ευρωβουλευτών, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δυνάμει του ενιαίου καθεστώτος των βουλευτών σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2009, όλοι οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνουν τον ίδιο μισθό, ο οποίος ανέρχεται στο 38,5% του βασικού μισθού δικαστή του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο μηνιαίος ακαθάριστος μισθός των ευρωβουλευτών ανέρχεται, σύμφωνα με το ενιαίο καθεστώς, σε €10.075,18.

Ο μισθός αυτός πληρώνεται από τον προϋπολογισμό του Κοινοβουλίου.

Όλοι οι ευρωβουλευτές πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές της ΕΕ. Μετά την παρακράτηση αυτών, ο μισθός ανέρχεται σε €7.853,89.

Επιπλέον, τα περισσότερα κράτη μέλη υποχρεώνουν τους ευρωβουλευτές τους να πληρώνουν πρόσθετο εθνικό φόρο.

Ως εκ τούτου, ο τελικός μισθός των μελών του ΕΚ εξαρτάται από τους φορολογικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα εκλογής τους.

Πέραν του μισθού, οι Ευρωβουλευτές λαμβάνουν και διάφορα επιδόματα, όπως αποζημίωση ειδικών εξόδων ύψους €4 950, έξοδα ταξιδίου και κατ’ αποκοπή αποζημίωση €350 ανά ημέρα κάλυψη άλλων εξόδων των Ευρωβουλευτών κατά τις περιόδους κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων, με την προϋπόθεση ότι βεβαιώνουν την παρουσία τους υπογράφοντας έναν από τους επίσημους καταλόγους που έχουν ανοιχτεί για το σκοπό αυτό.

Το κόστος των εκλογών...

Σε ό,τι αφορά το κόστος των διπλών εκλογών, όπως δήλωσε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που παρέθεσε την περασμένη Παρασκευή ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ελίκκος Ηλία, αυτό ανέρχεται γύρω στα €7 εκ.

«Έχουμε αγοράσει και νέο εξοπλισμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί και στις επόμενες εκλογές», διευκρίνισε, επισημαίνοντας πως το τελικό ποσό θα ξεκαθαριστεί πλήρως μετά το πέρας των εκλογών και τις τελετές ανακήρυξης όλων των εκλεγέντων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΙΠΛΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ REPORTER ΕΔΩ

Δειτε Επισης

Έξαλλοι οι αγελαδοτρόφοι για το χαλλούμι-«Μαγειρεμένοι αριθμοί και μεθοδολογίες»
ΕΒΕ Πάφου: Συμμετέχει στο πρόγραμμα Green Synergy με επίκεντρο τη βιωσιμότητα
PwC Κύπρου: Ξεκινά και φέτος η τετραήμερη εργασία
Α. Τσουλόφτας: Πιο ελκυστικό για τους επενδυτές και σύντομα καλά νέα για το Τεχνολογικό Πάρκο στο Πεντάκωμο
Ηλεκτρική διασύνδεση: Το νέο πισωγύρισμα, η μεγαλύτερη ανησυχία και ποια τα επόμενα βήματα
Χρειάζεται έξτρα €8,4 εκ. η Αρχή Λιμένων-Αύξησε τις ανάγκες ο τερματισμός της σύμβασης με την Kition
Τρέχει η ένταξη της Κύπρου στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ- Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών
Πρεμιέρα στον θεσμοθετημένο διάλογο με το επιχειρείν-«Η επιχειρηματική κοινότητα είναι πρωταγωνιστής...»(pics)
Με αμελητέες ζημιές έκλεισε το ΧΑΚ την Πέμπτη
Έτοιμο για απεργιακά μέτρα το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό