Νέο στεγαστικό σχέδιο, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων, αναμένεται να εξαγγείλει η Κυβέρνηση μέσα στις επόμενες λίγες μέρες, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
Μιλώντας στην εκδήλωση επιβράβευσης αριστούχων αποφοίτων των ορεινών κοινοτήτων, στην Προεδρική Κατοικία Τροόδους, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι το νέο σχέδιο ετοιμάστηκε από τον Επίτροπο Ορεινών Κοινοτήτων σε συνεργασία με τον Υπουργό Εσωτερικών, αφού προηγουμένως καταγράφηκαν οι ανάγκες και οι προσδοκίες των κατοίκων.
Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το στεγαστικό μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Κύπρος, η Ελλάδα και ευρύτερα η Ευρώπη, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους νέους και τις νεαρές οικογένειες.
Όπως ανέφερε, από την ανάληψη της διακυβέρνησης έχουν προκηρυχθεί περισσότερα από δέκα στεγαστικά σχέδια, με συνολικές επενδύσεις άνω των €300 εκατ., ενώ περισσότερες από 5.500 νέες οικιστικές μονάδες βρίσκονται σε πορεία υλοποίησης και αναμένεται να προστεθούν στην αγορά.
Υπενθύμισε, παράλληλα, ότι μόλις την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο ακόμη στεγαστικά σχέδια. Το πρώτο αφορά την παραχώρηση 570 κρατικών οικοπέδων σε τιμή μειωμένη κατά 75% της αξίας τους, ενώ το δεύτερο προβλέπει κίνητρα προς οικογένειες για αξιοποίηση υφιστάμενης κατοικίας ή οικοπέδου, με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών μελών της ίδιας οικογένειας, ακόμη και στις περιπτώσεις όπου έχει ξεπεραστεί ο συντελεστής δόμησης.
Στόχος ο διπλασιασμός του πληθυσμού
Ο Πρόεδρος έθεσε, την ίδια ώρα, ως στόχο τον διπλασιασμό μέσα στην επόμενη δεκαετία του πληθυσμού των ορεινών περιοχών και των κοινοτήτων της Τηλλυρίας. Όπως ανέφερε, στις 160 κοινότητες της περιοχής διαμένουν σήμερα περίπου 32.000 άνθρωποι, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τις 64.000.
Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η πολιτική της Κυβέρνησης για τις ορεινές περιοχές αντιμετωπίζει τις σχετικές δαπάνες ως επένδυση στο μέλλον της χώρας και όχι ως απλή λογιστική πράξη.
Αναφερόμενος στις πολιτικές που εφαρμόζονται, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει, μεταξύ άλλων, στη λειτουργία ολοήμερων σχολείων στις ορεινές περιοχές, στη διατήρηση δημοτικών σχολείων σε απομακρυσμένες κοινότητες ακόμη και με πολύ μικρό αριθμό μαθητών, καθώς και στη λειτουργία ολιγομελών τμημάτων κατεύθυνσης στα Λύκεια, ώστε οι νέοι των ορεινών περιοχών να έχουν αντίστοιχες εκπαιδευτικές επιλογές με τους υπόλοιπους μαθητές.
- Διαβάστε επίσης: Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Η ανάπτυξη πρέπει να μετακυλίεται στην κοινωνία - Έργα €3,5 δισ. την επόμενη επταετία
Νέο τριετές πρόγραμμα άνω των €3 εκατ.
Στην ίδια εκδήλωση, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στη νέα τριετή δράση της HELLENiQ ENERGY και της ΕΚΟ, η οποία θα ξεπεράσει σε κόστος τα €3 εκατ. και θα καλύψει ανάγκες των ορεινών κοινοτήτων που εντάσσονται στην Εθνική Στρατηγική για την Ανάπτυξη των Ορεινών Κοινοτήτων, καθώς και των κοινοτήτων της περιοχής Τηλλυρίας.
Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται οικονομική ενίσχυση για περισσότερες από 200 νέες οικογένειες στις συγκεκριμένες περιοχές, καθώς και δωρεάν πρόγευμα για 660 παιδιά που φοιτούν σε δημόσια νηπιαγωγεία των ορεινών περιοχών.
Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στην ευρύτερη πρωτοβουλία «Πρωινό για όλους», η οποία ξεκίνησε πιλοτικά με τη στήριξη της Allwyn για 3.600 παιδιά σε δημόσια νηπιαγωγεία της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, με στόχο τη σταδιακή επέκτασή της σε παγκύπρια βάση.
Παράλληλα, συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά η δράση «Ζεστή Αγκαλιά» της ΕΚΟ, μέσω της οποίας καλύπτονται οι ανάγκες θέρμανσης 17 ιδρυμάτων στις ορεινές κοινότητες.
Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας του κράτους με τον ιδιωτικό τομέα, σημειώνοντας ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις δράσεις της Πολιτείας και να συμβάλει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
«Η οικονομική δυνατότητα επιτρέπει την επιστροφή της ανάπτυξης στην κοινωνία»
Ο Πρόεδρος συνέδεσε τις κοινωνικές και στεγαστικές πολιτικές με τη δημοσιονομική κατάσταση του κράτους, υποστηρίζοντας ότι η δυνατότητα υλοποίησης των συγκεκριμένων δράσεων προκύπτει από την υπεύθυνη οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
«Όλα αυτά που υλοποιούμε το κάνουμε χάρη στην οικονομική δυνατότητα του κράτους, χάρη στην υπεύθυνη οικονομική μας πολιτική που μας επιτρέπει να επιστρέφουμε την ανάπτυξη πίσω στην κοινωνία», ανέφερε, προσδιορίζοντας ως βασικές προτεραιότητες την Παιδεία, την Υγεία και το κράτος πρόνοιας.
Παράλληλα, προανήγγειλε νέες ανακοινώσεις προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του κράτους πρόνοιας, σημειώνοντας ότι και ο ιδιωτικός τομέας επιδεικνύει διάθεση να στηρίξει την προσπάθεια.
Κλείνοντας, ο Πρόεδρος εξέφρασε την προσδοκία ότι οι νέοι των ορεινών κοινοτήτων θα επιστρέψουν στις περιοχές τους μετά τις σπουδές και την επαγγελματική τους πορεία, υπογραμμίζοντας ότι στόχος της Πολιτείας είναι να δημιουργήσει τις υποδομές και τις προϋποθέσεις ώστε να μπορούν να επιστρέψουν, να δημιουργήσουν οικογένειες και να παραμείνουν στον τόπο τους.
«Πραγματική επιτυχία» της πολιτικής, όπως ανέφερε, δεν είναι απλώς η διατήρηση των ορεινών κοινοτήτων ζωντανών, αλλά η ανάπτυξή τους με τη νέα γενιά να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.







