Υπ. Οικονομικών: Έδαφος για περαιτέρω αναβαθμίσεις στο εγγύς μέλλον-Η εξίσωση της απόφασης του Fitch

Υπάρχει έδαφος για περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εγγύς μέλλον αν η δημοσιονομική και μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, δηλώνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σε ανακοίνωσή του, σχολιάζοντας τη χθεσινή αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Fitch Ratings, το Υπουργείο σημειώνει πως αυτό υποδεικνύει η διατήρηση της θετικής προοπτικής (positive outlook) ακόμη και μετά την αναβάθμιση.

Ο Οίκος προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+  διατηρώντας ταυτόχρονα την θετική προοπτική (positive outlook).

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ, γενικά ο οίκος Fitch βλέπει εξαιρετικά θετικά την πορεία και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον με μεγάλες προκλήσεις και αναμένει πως η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον οίκο Fitch βασίζεται σε πέντε παράγοντες.

Πρώτο, στη γενική βελτίωση των χαρακτηριστικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δανειζόμενου, όπως η μείωση της έκθεσης σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα σε διεθνείς αναταράξεις, οι θετικές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις και η δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία.   

Δεύτερο, στους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους και κυρίως τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τρίτο, στη μείωση του ιδιωτικού χρέους που αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

Τέταρτο, στην εξαιρετική δημοσιονομική πορεία των τελευταίων ετών, και πέμπτο, στην σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Όπως σημειώνεται, ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της Δημοκρατίας είτε θετικά είτε αρνητικά ο οίκος Fitch θεωρεί, πρώτο, την πορεία των δημόσιων οικονομικών, δεύτερο, το μακροοικονομικό περιβάλλον, και τρίτο, τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και άλλες εξωτερικές στατιστικές.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών:

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings κατά την 7η Ιουνίου 2024 εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας προχώρησε σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από ΒΒΒ σε ΒΒΒ+ διατηρώντας ταυτόχρονα την θετική προοπτική (positive outlook).

Η απόφαση αυτή σύμφωνα με τον οίκο Fitch βασίζεται στους πιο κάτω κύριους παράγοντες:

α) Τη γενική βελτίωση των χαρακτηριστικών της Κυπριακής Δημοκρατίας ως δανειζόμενου, όπως η μείωση της έκθεσης σε χρηματοοικονομικούς κινδύνους, η αποδεδειγμένη ανθεκτικότητα σε διεθνείς αναταράξεις, οι θετικές μεσοπρόθεσμες δημοσιονομικές τάσεις και η δέσμευση στην δημοσιονομική πειθαρχία.

β) Τους μειωμένους τραπεζικούς κινδύνους και κυρίως τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

γ) Την μείωση του ιδιωτικού χρέους που αποδίδεται κυρίως στην συνεχιζόμενη αύξηση του ΑΕΠ.

δ) Την εξαιρετική δημοσιονομική πορεία των τελευταίων ετών, και

ε) Την σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους.

Ως κύριους παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της αξιολόγησης της Δημοκρατίας είτε θετικά είτε αρνητικά ο οίκος Fitch θεωρεί:

α) Την πορεία των δημόσιων οικονομικών,

β) Το μακροοικονομικό περιβάλλον, και

γ) Τις εξελίξεις στο ισοζύγιο πληρωμών και άλλες εξωτερικές στατιστικές.

Γενικά ο οίκος Fitch βλέπει εξαιρετικά θετικά την πορεία και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά τα τελευταία χρόνια, σε ένα πολύ δύσκολο διεθνές περιβάλλον με μεγάλες προκλήσεις και αναμένει πως η θετική αυτή πορεία θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η διατήρηση της θετικής προοπτικής (positive outlook) ακόμη και μετά την αναβάθμιση υποδεικνύει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω αναβαθμίσεις στο εγγύς μέλλον αν η δημοσιονομική και μακροοικονομική εικόνα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς.

Δειτε Επισης

Κέρδη κατέγραψε το ΧΑΚ την Τρίτη
Καταβολή €5 εκατ. από ΚΟΑΠ για βιολογική φυτική παραγωγή
Εγκρίθηκε το αίτημα της Κύπρου για στοχευμένη αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης
ΣΟΑΚ: Έμφαση στην ενθάρρυνση των εξαγορών και των συγχωνεύσεων-Οι εισηγήσεις του Συμβουλίου
Σημαντική μείωση στα έσοδα του κράτους το πεντάμηνο-Πού αποδίδεται
Η γραμμή πλεύσης που πρέπει να ακολουθηθεί για το κρατικό μισθολόγιο-Μονόδρομος ο εξορθολογισμός του
Ικανοποίηση ΟΕΒ για το Σχέδιο χορηγιών κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Δημοσιονομικό πλεόνασμα ύψους €591 εκ. το πρώτο πεντάμηνο του 2024
Με παρέμβαση Χριστοδουλίδη ανεστάλη η απεργία των γιατρών του δημοσίου-Τι συμφωνήθηκε
Η κατάσταση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ) στην Κύπρο-Η νέα έκθεση του SDSN