Ν. Τρεππίδης: Το εγχείρημα του «Nine Athens Hotel», το επενδυτικό τοπίο και η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου

Ως εγχείρημα που αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας για στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας χαρακτηρίζει το νέο της έργο, Nine Athens Hotel, ο ιδρυτής της Treppides Investments & Holdings, καθώς και της Moneygate, Νικόλας Τρεππίδης.

Το Nine Athens Hotel άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του στην ελληνική πρωτεύουσα και όπως αναφέρει ο κ. Τρεππίδης, η επιλογή της Αθήνας έγινε λόγω της απίστευτης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, αναπτυξιακής δυναμικής της, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος-κατά τον ίδιο-αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό τοπίο στην Κύπρο, ο Νικόλας Τρεππίδης κάνει λόγο για απίστευτη δυναμική που το χαρακτηρίζει, για να συμφωνήσει με την εκτίμηση ότι παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και την περιφερειακή γεωπολιτική αναταραχή, η αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Υποδεικνύει, πάντως, παράλληλα ότι από την πλευρά του δημόσιου τομέα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επιτάχυνση και βελτίωση της διαχείρισης των άμεσων ξένων επενδύσεων και την ικανοποίηση των αναγκών των ανώτερων στελεχών που αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο.

Το επενδυτικό τοπίο στην Κύπρο

Ποια είναι η άποψή σας για το επενδυτικό τοπίο στην Κύπρο; Ποιοι τομείς πιστεύετε ότι έχουν τις περισσότερες δυνατότητες για επενδύσεις στην Κύπρο αυτή τη στιγμή;

Το επενδυτικό τοπίο στην Κύπρο χαρακτηρίζεται σήμερα από απίστευτη δυναμική, η οποία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες. Ειδικότερα, μετά την πανδημία COVID-19, παρατηρήσαμε μια σημαντική εισροή μεγάλων διεθνών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Κύπρο, ιδίως όσων σχετίζονται με την τεχνολογία.

Η εισροή αυτή έχει καταλύσει τη δημιουργία ενός νέου οικοσυστήματος, καθώς η μετεγκατάσταση των εταιρειών αυτών συνοδεύτηκε από τη μετακίνηση των υπαλλήλων τους και των οικογενειών τους στην Κύπρο.

Αυτό, με τη σειρά του, προκάλεσε αυξημένη ζήτηση για ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και υποδομών, συμπεριλαμβανομένης της στέγασης, της ποιοτικής εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας.

Στην περίπτωση της Moneygate, ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας προέρχεται από τον τομέα της τεχνολογίας, πιθανότατα επειδή έχουμε και εμείς ένα υπόβαθρο στην τεχνολογία, οπότε υπάρχει μια φυσική συγγένεια και κατανόηση.

Παρά τις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις και την περιφερειακή γεωπολιτική αναταραχή, συμφωνώ με τους τοπικούς και διεθνείς εμπειρογνώμονες ότι η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.

Επιπλέον, η Κύπρος προσφέρει ένα πολύ ελκυστικό φορολογικό καθεστώς για μη κατοίκους και στοχευμένα φορολογικά κίνητρα για εταιρείες τεχνολογίας.

Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον για νέες και στοχευμένες επενδύσεις, με κινητήρια δύναμη κυρίως τους τομείς της τεχνολογίας και του fintech, καθώς οι τομείς αυτοί είναι στενά συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Τι περισσότερο μπορεί να γίνει, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, για να βελτιωθεί η ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού;

Από την πλευρά του δημόσιου τομέα, υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επιτάχυνση και βελτίωση της διαχείρισης των άμεσων ξένων επενδύσεων και την ικανοποίηση των αναγκών των ανώτερων στελεχών που αποφασίζουν να μετεγκατασταθούν στην Κύπρο.

Η μείωση των γραφειοκρατικών εμποδίων είναι επιβεβλημένη και θα πρέπει να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για την προσέλκυση και διατήρηση του πνευματικού κεφαλαίου, μετατρέποντας την Κύπρο σε προτιμώμενο κόμβο για στελέχη υψηλού επιπέδου (C-level executives).

Επιπλέον, είναι απαραίτητη η βελτίωση των υποδομών, ιδιαίτερα στα κέντρα πόλεων όπως η Λεμεσός, τα οποία έχουν δεχθεί αυξημένη πίεση από την πρόσφατη εισροή εταιρειών και των υπαλλήλων τους.

Ο δημόσιος τομέας πρέπει επίσης να διευκολύνει την ταχύτερη αδειοδότηση έργων, ιδίως εκείνων με κοινωνικές επιπτώσεις, όπως η ανάγκη για περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα για την εξυπηρέτηση του αυξανόμενου αριθμού ξένων ειδικών και των οικογενειών τους.

Επιπλέον, η ενίσχυση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της χώρας είναι απαραίτητη. Όσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, η συνεχής επένδυση σε τεχνολογικές αναβαθμίσεις είναι απαραίτητη για να ευθυγραμμιστεί με τα διεθνή πρότυπα και να καταστεί η Κύπρος ελκυστικός προορισμός για τα παγκόσμια ταλέντα.

Οι τομείς δραστηριοποίησης

Δραστηριοποιείστε σε διάφορους τομείς, από το ηλεκτρονικό χρήμα (EMI) μέσω της Moneygate έως τις επενδύσεις σε ακίνητα, τον κλάδο της υγείας και άλλα μέσω της Treppides Investments & Holdings Ltd. Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για τους τομείς που σας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα και μερικούς από τους λόγους για τους οποίους πιστεύετε ότι είναι τόσο προσοδοφόροι;

Δεν περιορίζουμε τα ενδιαφέροντά μας σε συγκεκριμένους τομείς, μάλλον, προτιμούμε να επενδύουμε σε τομείς στους οποίους έχουμε ισχυρή κατανόηση των πιθανών κινδύνων και οφελών.

Η αναγνώριση των τρεχουσών και μελλοντικών συνθηκών της αγοράς αποτελεί επίσης κρίσιμη παράμετρο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Συγκεκριμένα, στον τομέα των ακινήτων, η επενδυτική μας προσέγγιση είναι ευκαιριακή και δεν περιορίζεται από ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Επενδύουμε σε έργα όταν πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης κεφαλαίου και μακροπρόθεσμα οφέλη. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι επενδύσεις μας ευθυγραμμίζονται πρωτίστως με την κοινωνική μας ευθύνη.

Όσον αφορά τη Moneygate, δεδομένου του ιστορικού μου στον επιχειρηματικό κλάδο και στον κλάδο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο όραμα που ακολουθούμε, το οποίο μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί επιτυχημένο.

Ποια είναι μερικά από τα έργα που αναπτύσσει επί του παρόντος η Treppides Investments και τα οποία θεωρείτε αξιοσημείωτα;

Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι εγκαινιάσαμε πολύ πρόσφατα ένα νέο boutique ξενοδοχείο, το Nine Athens Hotel, στην καρδιά της Αθήνας.

Επιλέξαμε την Αθήνα λόγω της απίστευτης αναπτυξιακής δυναμικής της, ιδίως σε σχέση με τον τομέα του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη ευκαιρία.

Το εγχείρημα αυτό αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια δέσμευση της εταιρείας μας για στοχευμένες επενδύσεις στον τομέα της φιλοξενίας.

Με την πάροδο των ετών, έχουμε αναπτύξει και αποεπενδύσει με επιτυχία παρόμοια έργα, όπως το Oniro City, το Oniro Suites, το Asomaton και το Oniro Mykonos, αποδεικνύοντας την σωστή διαχείριση των ευκαιριών σε αυτόν τον δυναμικό κλάδο.

Πέραν αυτού, η εστίασή μας επικεντρώνεται στη βελτιστοποίηση και την επέκταση της ανάπτυξης και της αξίας των υφιστάμενων έργων μας. Ο προσωπικός μου χρόνος και η προσοχή μου για το προσεχές μέλλον κατευθύνονται κυρίως προς την πρόοδο εντός της Moneygate.

Ηλεκτρονικό χρήμα και παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες

Όσον αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα και τα EMIs, είναι γεγονός ότι η τεχνολογία έχει μεταμορφώσει τον τραπεζικό τομέα. Ποιοι είναι μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους τα EMIs, όπως η Moneygate, χρησιμοποιούν την τεχνολογία προς όφελος των πελατών τους; Επίσης, προβλέπετε μια εποχή που οι παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες θα αποτελούν παρελθόν;

Η τεχνολογία είναι απαραίτητη στον τραπεζικό τομέα, χρησιμεύοντας ως βασικό στοιχείο και όχι απλώς ως πρόσθετο όφελος ή τάση.

Τα EMI όπως η Moneygate εστιάζουν σε μεγάλο βαθμό στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών και των χρηστών.

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα των ΕΜΙ όπως το δικό μας είναι η ευελιξία τους να προσαρμόζονται και να ανταποκρίνονται στις πολύπλοκες λειτουργικές ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων, ιδίως όσον αφορά τις λύσεις πληρωμών.

Όσον αφορά την παραδοσιακή τραπεζική, ενώ τα EMI βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης τεχνολογικών εξελίξεων, οι παραδοσιακές τράπεζες τείνουν να έχουν πιο πολύπλοκες δομές και πιο αργές διαδικασίες προσαρμογής, γεγονός που μπορεί να τις καταστήσει λιγότερο ανταγωνιστικές με την πάροδο του χρόνου.

Στη Moneygate, προσαρμόζουμε τις προσφορές των προϊόντων μας, ώστε να ανταποκρίνονται στις μοναδικές ανάγκες του κάθε πελάτη μέσω κλιμακούμενων συστημάτων που υποστηρίζουν τα πάντα, από αναφορές μέχρι εργαλεία διαχείρισης και ενσωματώσεις API.

Στόχος μας είναι να θεωρούμαστε αναπόσπαστο μέρος των εργασιών των πελατών μας, ένας ρόλος που οι παραδοσιακές τράπεζες δυσκολεύονται να εκπληρώσουν.

Επιπλέον, διασφαλίζουμε την αυστηρή συμμόρφωση με όλους τους κανονισμούς, χρησιμοποιώντας εξελιγμένα εργαλεία συμμόρφωσης και AML για να ανταποκρινόμαστε στα αυστηρά πρότυπα που θέτει η ρυθμιστική μας αρχή, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Τα πλάνα και τα επόμενα βήματα

Να περιμένουμε κάτι νέο από την Treppides Investments & Holdings Ltd και την Moneygate;

Για την Treppides Investments, εκτός από το ξενοδοχείο Nine Athens Hotel που ανέφερα προηγουμένως, εξετάζουμε επί του παρόντος ορισμένα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας οικιστικής ανάπτυξης και μιας εμπορικής ανάπτυξης, και τα δύο στην Κύπρο.

Πέραν αυτού, εστιάζουμε πάντα στη μεγιστοποίηση της αξίας των υφιστάμενων έργων μας.

Όσον αφορά τη Moneygate, η εστίασή μας παραμένει στη συνέχιση της ανάπτυξης των υφιστάμενων προϊόντων μας και της συνολικής τεχνολογίας που χρησιμοποιούμε, με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς μας.

Προετοιμαζόμαστε επίσης να παρουσιάσουμε καινοτόμα προϊόντα και διερευνούμε ευκαιρίες για την αξιοποίηση νέων αναπτυσσόμενων αγορών με δομημένο και οργανωμένο τρόπο.

Δειτε Επισης

Ανεβάζουν χειρόφρενο οι εργαζόμενοι της «Larnaca Public Transport»-Προχωρούν σε 24ωρη απεργία
Ένατος αγώνας δρόμου ΑΛΦΑΜΕΓΑ RUN AS ONE στις 20 Οκτωβρίου και με στόχο να σπάσει ένα ακόμα ρεκόρ συμμετοχών
Η διαδραστική ενέργεια της Anytime για στήριξη της ασφαλούς οδήγησης-«Εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Νέα εκστρατεία ΕΚΚ για την αυξανόμενη επίδραση των ΜΚΔ και των finfluencers στις χρηματοοικονομικές αγορές
Επίσημος destination partner του Inspire Festival 2024 η ΕΤΑΠ Λευκωσίας
Χ. Προύντζος: Το μεγαλύτερο γεγονός επιχειρηματικότητας που έγινε ποτέ στη Λευκωσία το Inspire 2024 (video)
ΚΝΕ: Μηνιαία συνάντηση των μελών του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας
GrantXpert Consulting: Επιτυχημένο σεμινάριο για ανάπτυξη ανθεκτικών ηγετικών στελεχών σε Λάρνακα και Λευκωσία
DiscoverEU: Ευκαιρία σε νέους και νέες 18 ετών να εξερευνήσουν την πλούσια ποικιλομορφία της Ευρώπης μέσω ταξιδιών
Οι 19 επιχειρηματίες που πριν από 64 χρόνια οραματίστηκαν και ίδρυσαν την ΟΕΒ-Η πορεία μέσα στον χρόνο