Μουδιασμένοι με τις κρατήσεις οι ξενοδόχοι-Μείωση κοντά στο 10%, ποντάρουν σε αυτές της τελευταίας στιγμής
Μάριος Αδάμου 06:40 - 07 Ιουνίου 2024
Σημαντική μείωση που αγγίζει το 10%, παρουσιάζουν οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία σε σχέση με την περσινή χρονιά, με τους ξενοδόχους να επενδύουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής για αναστροφή της κατάστασης.
Σε δηλώσεις του στην μηνιαία (σ.σ. Μαΐου) ηλεκτρονική έκδοση του «Ξενοδόχου», ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, προέβη σε ανασκόπηση του πρώτου τετραμήνου σε ό,τι αφορά τις αφίξεις τουριστών και τις πληρότητες στα ξενοδοχεία, ενώ αναφέρθηκε και στις ενδείξεις για το πώς θα κυλήσει η καλοκαιρινή σεζόν, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ειδικότερα, ερωτηθείς εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαφοροποίηση σε σχέση με τις ενδείξεις για το πώς θα εξελιχθεί η καλοκαιρινή σεζόν, ο κ. Ρουσουνίδης είπε πως «φωτογραφίζοντας την επιβράδυνση που παρατηρείται αυτό το διάστημα στις κρατήσεις, οι διανυκτερεύσεις φαίνεται να είναι πιο κάτω από τις περσινές».
Την ίδια ώρα, συμπλήρωσε, φαίνεται ότι έχει επέλθει και μια συρρίκνωση πέριξ του 10%.
«Αυτό το στοιχείο, ωστόσο, μπορεί να αλλάξει, είτε προς το θετικό είτε προς το αρνητικό, αναλόγως και το πώς θα κινηθούν οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες και αυτές θα επηρεαστούν από μια σειρά από αστάθμητους παράγοντες», τόνισε.
Κληθείς να αναφερθεί σε αυτούς τους παράγοντες, ο γενικός διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ ανέφερε ότι «αυτή την ώρα οι βασικοί αστάθμητοι παράγοντες είναι η γεωπολιτική κατάσταση στην γύρω περιοχή, η οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία και στην Κεντρική Ευρώπη, καθώς επίσης το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στη Γαλλία».
Η πτώχευση του FTI
Εξάλλου, μιλώντας στο InBusinessNews και ερωτηθείς αναφορικά τις επιπτώσεις από την πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης FTI, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης υπέδειξε πως πρόκειται για εξέλιξη που θα επηρεάσει αρκετά την Κύπρο, αφού κάθε χρόνο μετέφερε στην χώρα μας γύρω στις 30.000 τουρίστες και είχε αναπτύξει συνεργασία με 160 ξενοδοχεία στην Κύπρο.
«Δυστυχώς, έχει ξενοδόχους οι οποίοι έμειναν εκτεθειμένοι και μάλιστα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πλήγμα, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και βάσει των προοπτικών που είχε η συγκεκριμένη εταιρεία, τόσο για την γερμανική αγορά όσο και για τις γερμανόφωνες χώρες, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, Ολλανδία, Ελβετία, κ.α.
«Αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει την κατάσταση, γιατί υπάρχει στόχευση στη γερμανική αγορά και στρατηγικό πλάνο για να την μεγαλώσουμε και για να επενδύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσουνίδης, σημειώνοντας ότι η πτώχευση της FTI έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από πολλές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο φετινός τουρισμός.
Η ανασκόπηση του πρώτου τετραμήνου
Όσον αφορά πάντως το πρώτο τετράμηνο του έτους, ο Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης είπε ότι σε ό,τι αφορά τις αφίξεις φαίνεται πως κινήθηκε περίπου στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.
Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, οι αφίξεις δεν αντανακλώνται ακριβώς και σε διανυκτερεύσεις, αφού, όπως εξήγησε, «οι περισσότερες αφίξεις ήταν για επαγγελματικούς ή και άλλους λόγους, και όχι τόσο τουριστικούς».
Επίσης, συμπλήρωσε, «κατά την πρώτη τετραμηνία διαφάνηκε ότι υπάρχει διαρροή προς την κατεχόμενη Κύπρο, καθώς και διαμονή σε μη αδειούχα τουριστικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, τα λεγόμενα Airbnb».
Όλα αυτά, τόνισε ο κ. Ρουσουνίδης, «σίγουρα δημιουργούν ένα προβληματικό τοπίο όσον αφορά τις πληρότητες και τις διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία μας», υπογραμμίζοντας πως «παράλληλα, αυτή τη στιγμή παρατηρείται και επιβράδυνση στις κρατήσεις για τους επόμενους μήνες».