Σκιαγράφηση του τομέα των ακινήτων στην Κύπρο-Κινητήρια δύναμη τα διαμερίσματα

Ο τομέας της ανάπτυξης γης και ακινήτων ανέκαθεν ήταν ζωτικής σημασίας για την κυπριακή οικονομία και σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να αποδείξει την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του, καθώς πόλεμοι, πανδημία, αλλά και η κατάργηση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος, αποδείχθηκε πως δεν επηρέασαν την αγορά.

Έκθεση της Danos International Property Consultants & Valuers σκιαγραφεί τον τομέα των ακινήτων στην Κύπρο, με στοιχεία που αφορούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

Σημαντικό σημείο, ότι τα διαμερίσματα αποτελούν την κινητήρια δύναμη της αγοράς, καθώς εντός του 2023 οι αγοροπωλησίες αυξήθηκαν σημαντικά. Επίσης, η Λευκωσία και η Αμμόχωστος σημείωσαν αύξηση στις αξίες των ακινήτων, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επαρχίες.

Οικιστικά ακίνητα

Όσον αφορά τα οικιστικά ακίνητα, η αγορά κατοικίας στην Κύπρο συνεχίζει να αναπτύσσεται εν μέσω της αύξησης των πωλήσεων ακινήτων λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης, σε συνδυασμό με την επιστροφή ξένων επενδυτών.

Από την άλλη, στην επαρχία Λεμεσού σημειώθηκε σημαντική μείωση. Συγκεκριμένα, η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν στη Λεμεσό μειώθηκε κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, αντανακλώντας τη σημαντική μείωση του όγκου των πωλήσεων.

Όσον αφορά τις επαρχίες Πάφου και Λάρνακας, σημειώθηκε πτώση στην αγορά ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η Πάφος παρουσίασε την πιο σημαντική μείωση, τόσο στην αξία όσο και στον όγκο των πωλήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ στη Λάρνακα ο όγκος των συναλλαγών αυξήθηκε με την αξία τους να ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Αναμφίβολα, όπως δείχνουν οι αριθμοί και η έκθεση της Danos, η κινητήρια δύναμη της αγοράς είναι τα διαμερίσματα, καθώς κατά τη διάρκεια του έτους πραγματοποιήθηκαν 9.000 συναλλαγές, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 29%.

Η ζήτηση αυτή εμφανίζεται λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των ξένων εταιρειών για μετεγκατάσταση στην Κύπρο, τόσο των δραστηριοτήτων τους όσο και του προσωπικού τους, κυρίως στις παραθαλάσσιες πόλεις.

Εμπορικά ακίνητα και γραφειακοί χώροι

Η αγορά εμπορικών ακινήτων για σκοπούς επένδυσης στην Κύπρο είναι ελκυστική.

Πολλές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων παγκόσμιων κολοσσών, επιλέγουν να εγκαταστήσουν τα γραφεία τους στην Κύπρο για διάφορους λόγους, κυρίως για τον τρόπο ζωής στην χώρα μας, την στρατηγική θέση και τα πλεονεκτήματα του φορολογικού συστήματος.

Ωστόσο, πολλά εμπορικά κτίρια στο νησί είναι απαρχαιωμένα και η κάθοδος των εταιρειών απαιτεί νέα σύγχρονα κτίρια.

Μεγάλο πλεονέκτημα για επένδυση σε εμπορικούς και γραφειακούς χώρους είναι ότι η αξία αυτών των ακινήτων αυξάνεται ταχύτερα σε σύγκριση με τα οικιστικά.

Η ακρίβεια της Λεμεσού και η συνεχιζόμενη αύξηση στις τιμές όλων των ειδών ακινήτων (οι τιμές των διαμερισμάτων πέρσι σημείωσαν αύξηση 8%), έχει στρέψει τους επενδυτές σε μικρότερες πόλεις.

Ωστόσο, αδιαμφησβήτητα διατηρεί το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ξένους επενδυτές, καθώς αποτελεί ναυτιλιακό κέντρο.

Η Λάρνακα ως το νέο ανερχόμενο επενδυτικό κέντρο της Κύπρου, γνώρισε μεγάλες αναπτύξεις το τελευταίο διάστημα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού κέντρου, αλλά και άλλων αναπτύξεων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Η Λευκωσία, ως η πρωτεύουσα της Κύπρου, είναι γνωστή περισσότερο για επενδύσεις σε εμπορικά ακίνητα λόγω του εργασιακού τρόπου ζωής της, ενώ προβλέπεται ότι η ζήτηση για γραφεία θα αυξηθεί.

Δειτε Επισης

Προσιτή στέγη: Επαναβεβαίωσαν συνεργασία ο Δήμος Λεμεσού και ο ΚΟΑΓ-Στόχος η υλοποίηση ώριμων έργων
Κατοικίες και διαμερίσματα αυτή την βδομάδα από την Altamira Real Estate
Κωνσταντίνος Ιωάννου: Προσπάθεια εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης για εγλωβισμένους αγοραστές
ΚΕΒΕ: Χαιρετίζει τα κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών
Αισιοδοξία Παναγιώτου για ανανέωση συλλογικής σύμβασης στις οικοδομές-Καταλυτική η μεσολαβητική πρόταση
Στέλιος Γαβριήλ: Έτοιμη να υπογράψει τη συλλογική σύμβαση η ΟΣΕΟΚ, παράλογη η αντίδραση των συντεχνιών
Λιμάνι Λεμεσού και περιμετρικός Λευκωσίας στα 134 έργα μεταφορών στην Ε.Ε. που θα μοιραστούν 7 δις ευρώ
Πολεοδομικά κίνητρα για κατεδάφιση παλαιών και επικίνδυνων οικοδομών-Ενέκρινε σχέδιο το Υπουργικό
Η επερχόμενη δημοπρασία της BidX1 προσφέρει εξαιρετικές ευκαιρίες σε ακίνητα σε όλη την Κύπρο
Απορρίπτουν τη μεσολαβητική Παναγιώτου και ετοιμάζονται να παραλύσουν την οικοδομική βιομηχανία οι συντεχνίες