Θέλει να εξαλείψει κάθε περιθώριο λάθους για την ηλεκτρική διασύνδεση η Κ.Δ., παρακολουθεί στενά το επιχειρείν

Την αντίστροφη μέτρηση για την λήψη της τελικής απόφασης της Κυβέρνησης ως προς την μετοχική συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, Great Sea Interconnector, με πόσο ύψους 100 εκατ. ευρώ, σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους που διενήργησε η Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ.

Την μελέτη είχε ζητήσει από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή τον ΑΔΜΗΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία, προκειμένου ακριβώς να καταλήξει στις τελικές της αποφάσεις ως προς την μετοχική συμμετοχή της, υπό το πρίσμα και της περί τούτου κατ' αρχήν απόφασης που έλαβε προ μερικών μηνών το Υπουργικό Συμβούλιο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την περασμένη Τρίτη στον υπουργό Ενεργείας Γιώργο Παπαναστασίου, με την κυβέρνηση-θέλοντας να διασφαλίσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ορθότητα της όποιας επιλογής στην οποία θα καταλήξει- να αναθέτει την αξιολόγησή της σε συμβουλευτικό οίκο.

Στο πλαίσιο αυτό, το αρμόδιο Υπουργείο ξεκίνησε ήδη τη διαδικασία επιλογής του οίκου ο οποίος θα προβεί στην αξιολόγηση και στην βάση των σχολίων του οποίου η Κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.

Η Λευκωσία, παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ που δέχθηκε το τελευταίο διάστημα από τον ΑΔΜΗΕ ώστε να επισπεύσει την απόφασή της και συγκεκριμένα να μπει με μετοχικό κεφάλαιο στον Great Sea Interconnector, δηλώνει και εμφανίζεται και αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε περιθώριο και να εκμηδενίσει στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό να συμβεί, το όποιο περιθώριο λάθους.

Και τούτο, καθότι όπως επανειλημμένα τονίζεται από πλευράς Λευκωσίας, πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση με πολλές προεκτάσεις, που παρά τα οφέλη τα οποία αναγνωρίζεται πως θα επιφέρει, εμπεριέχει εκ των πραγμάτων ρίσκα, όχι μόνο οικονομικά, αλλά και γεωπολιτικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως προ περίπου δεκαπενθημέρου, ανακοινώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η πρόθεση του αμερικανικού κρατικού fund DFC για επενδυτική συμμετοχή στο έργο, γεγονός σύμφωνα με τον φορέα υλοποίησης δημιουργεί αισιοδοξία ότι δεν θα εμφανιστεί, ακριβώς, γεωπολιτικό ρίσκο.

Την ίδια ώρα πάντως, σημείο τριβής αποτελεί το ζήτημα της επιβάρυνσης του καταναλωτή ηλεκτρισμού για το έργο, με το Υπουργείο Ενέργειας να θέτει ως κόκκινη γραμμή την θέση πως δεν πρέπει να υπάρξει επιβάρυνση πριν από την λειτουργία του καλωδίου, ενώ από την άλλη, απαίτηση του φορέα υλοποίησης αποτελεί η γρήγορη ανάκτηση των εσόδων.

Από κοντά και η επιχειρηματική κοινότητα

Τις εξελίξεις και τα επόμενα βήματα γύρω από την ηλεκτρική διασύνδεση παρακολουθεί στενά και η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας, με το ΚΕΒΕ και την ΟΕΒ να ενημερώνονται από τον ΑΔΜΗΕ αναφορικά με τα αποτελέσματα της επικαιροποιημένης μελέτης κόστους-οφέλους και να στέλνουν σαφή μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ειδικότερα, αυτό που από πλευράς ΟΕΒ τονίστηκε κατά τη συνάντηση με τον ΑΔΜΗΕ είναι ότι το έργο πρέπει να οδηγεί με βεβαιότητα στη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού, ενισχύοντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές εγχώριες ενεργειακές επενδύσεις, αφού μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί ταυτόχρονα ο στόχος της πράσινης μετάβασης.

Με γνώμονα, δε, τη σημασία του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για την οικονομία και την ανταγωνιστικότητα της Κύπρου, αλλά και της κοινωνίας γενικότερα, η ΟΕΒ θεωρεί ζωτικής σημασίας η τελική μελέτη κόστους-οφέλους να τύχει αξιολόγησης από ανεξάρτητο οίκο, αλλά και από κρατικές αρχές, ώστε να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου.

Από πλευράς ΚΕΒΕ, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σταύρου ζήτησε από τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ να γίνει λεπτομερής παρουσίαση της μελέτης στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ, προκειμένου το Επιμελητήριο να μπορεί να πάρει τις τελικές του αποφάσεις στη βάση πλήρους και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης.

Τι έδειξε η μελέτη

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η επικαιροποιημένη μελέτη που εκπόνησε η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, κατέδειξε ότι η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου «Great Sea Interconnector», το 2030, θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές κατά την παρουσίαση της μελέτης, το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση (8 δισ. ευρώ) είναι πολλαπλάσιο του κόστους κατασκευής του (1,9 δισ. ευρώ), το οποίο σημαίνει ότι το καθαρό κοινωνικό όφελος που προκύπτει από τη διασύνδεση ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται πως, η μελέτη εξέτασε δύο σενάρια:

Το πρώτο σενάριο αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, εντάσσοντας το τελευταίο μη διασυνδεδεμένο κράτος της ΕΕ στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και με περιορισμένη εγκατάσταση μπαταριών.

Το δεύτερο σενάριο αφορά την απομονωμένη ανάπτυξη του συστήματος ηλεκτρισμού της Κύπρου μέσω της εγκατάστασης μεγάλων μονάδων μπαταριών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μελέτη έδειξε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί όχι μόνο το πιο βιώσιμο σενάριο σε οικονομικούς και περιβαλλοντικούς όρους, αλλά και το πλέον συμφέρον για τους Κύπριους καταναλωτές, τόσο τους οικιακούς όσο και τους εταιρικούς.

Δειτε Επισης

Στην ΡΑΕΚ ο τελικός λόγος για κεντρική αποθήκευση ενέργειας-Τι προβλέπει εναρμονιστικό νομοσχέδιο
Με το «Χάλκινο Μετάλλιο Περιβάλλοντος για Περιβαλλοντικές Πολιτικές και Δράσεις» βραβεύθηκε o Όμιλος Green Energy
Στέλιος Γαβριήλ: Στόχος ένα γρήγορο και αποδοτικό σύστημα αδειοδότησης αναπτύξεων
Στον χορό των εξαγορών προς ισχυροποίηση της θέσης της στον ασφαλιστικό τομέα η Τράπεζα Κύπρου
ΑΔΜΗΕ: Αίτημα ένταξης της νέας διασύνδεσης Ελλάδας–Ιταλίας στον 2ο κατάλογο Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος Ε.Ε.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα Κυπριακά Βραβεία Αρχιτεκτονικής, Αρχιτεκτονικής Εσωτερικού Χώρου & Ανάπτυξης Γης 2024
ΚΕΔΙΠΕΣ: Συνεχίζεται η επιδότηση τόκων για αναδιαρθρωμένες πιστωτικές διευκολύνσεις-Αφορά συνεπείς δανειολήπτες
Αναβάθμιση ορόσημο… Στην επενδυτική βαθμίδα και από Fitch η Τράπεζα Κύπρου
Μίλτος Μιχαηλάς: Κίνηση-ορόσημο για την Alpha Bank Κύπρου η εξαγορά της AstroBank...Η στρατηγική για το μέλλον
Επιστράτευση ιδιωτικού τομέα για μελέτες ως προς το μελλοντικό εμβληματικό κτίριο του Υφυπουργείου Ναυτιλίας