Powered by

Υποχωρούν οι αποδόσεις ομολόγων ενόψει της ανεμενόμενης μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ

Υποχώρησαν την Τρίτη (4/6) οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, δύο ημέρες πριν προχωρήσει η ΕΚΤ - σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις - στην πρώτη μείωση των επιτοκίων.

Τόσο οι αναλυτές όσο και οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα ξεκινήσει από αύριο Πέμπτη (6/6) τη μείωση των επιτοκίων, κατά 0,25%, με αποτέλεσμα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφωθεί στο 3,75% από το 4% που είναι σήμερα.

Η απόφαση της ΕΚΤ - η πρώτη μετά το 2019 - θεωρείται αποτέλεσμα τόσο της πορείας αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει ο πληθωρισμός, όσο και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

Υπενθυμίζεται ότι, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους μόνο κατά 0,3%, ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε οριακά στο 2,6% τον Μάιο από 2,4% τον Απρίλιο.

Ωστόσο, με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ για την πορεία του πληθωρισμού και του ΑΕΠ που θα δημοσιοποιηθούν μαζί με τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Πάντως, οι αγορές παραμένουν συγκρατημένες εκτιμώντας πλέον ότι συνολικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει μόνο σε τρείς μικρές μειώσεις των επιτοκίων της.

Συγκεκριμένα, ορόσημα αποτελούν οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, τον Ιούνιο, το Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) της Τραπέζης της Ελλάδος, καταγράφηκαν συναλλαγές 91 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 53 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 3,60% από το 3,70 που έκλεισε τη Δευτέρα (3/6), έναντι 2,52% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,08%.

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα να διαπραγματεύεται στα 1,087 δολάρια από το επίπεδο των 1,0800 δολαρίων, στο οποίο άνοιξε η αγορά.

Δειτε Επισης

Θέλουν το λεβ και όχι το ευρώ... Διαμαρτυρία κατά της υιοθέτησης του ενιαίου νομίσματος από την Βουλγαρία
ΗΠΑ: Αυξάνει τους δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα στο 50% για να υπερασπίσει την εθνική παραγωγή ο Τραμπ
Τουρκία: Επιβράδυνση στο 1% για την οικονομία παρά τις μειώσεις επιτοκίων
Σ. Μπέσεντ: Σε αδιέξοδο οι εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας
Γκούλσμπι (Fed): Αν φύγουν οι δασμοί υπάρχουν πιθανότητες για μείωση επιτοκίων
Πώς το brain drain των ΗΠΑ εξελίσσεται σε ευκαιρία για την Ευρώπη και τα πανεπιστήμιά της
Αναλυτές: Καλύτερος για τις αγορές ένας καθολικός οριστικός δασμός παρά η αβεβαιότητα
ΗΠΑ: Εφετείο «παγώνει» την ακύρωση των δασμών Τραμπ-Επανέρχονται προσωρινά
Δασμοί Τραμπ: Τι σημαίνει η απόφαση του εμπορικού δικαστηρίου για τις αγορές και τι ακολουθεί
Ρεκόρ $9 δις στις εισροές ETF Bitcoin-Χάνουν έδαφος τα ETF χρυσού