Καθολική ικανοποίηση εργοδοτών για την εργοδότηση Αιγυπτίων στην Κύπρο

Ικανοποίηση για την υπογραφή Μνημονίου για εργοδότηση Αιγυπτίων στην Κύπρο, εκφράζουν οι εργοδοτικές οργανώσεις, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η εξέλιξη αυτή θα βελτιώση την αγορά εργασίας.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) σε ανακοίνωσή της εκφράζει την ικανοποίηση της για την περαιτέρω βελτίωση των δεδομένων στην αγορά εργασίας, με την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του ποσοστού ανεργίας.

Όπως σημειώνει, «οι συντονισμένες προσπάθειες των κοινωνικών εταίρων και η δίψα των εργοδοτών για εργατικό δυναμικό σε συνδυασμό με τους αποτελεσματικούς χειρισμούς του Υπουργού Εργασίας, οδήγησαν σε πρόσθετη συρρίκνωση του ποσοστού ανεργίας που ήταν ήδη πολύ χαμηλό και κατά συνέπεια πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μειωθεί έτι περαιτέρω».

Έχοντας εξασφαλίσει συνθήκες πλήρους απασχόλησης, τονίζει, «η Πολιτεία ορθά υλοποιεί τον σχεδιασμό της για συντεταγμένη πρόσβαση σε αγορές τρίτων χωρών που μπορούν να προμηθεύσουν τις Κυπριακές επιχειρήσεις με κατάλληλο εργατικό δυναμικό για κάλυψη των όποιων αναγκών».

«Η σχετική διακρατική συμφωνία Κύπρου - Αιγύπτου είναι μια πολύ θετική εξέλιξη και είμαστε βέβαιοι ότι ανάλογες συμφωνίες θα επιδιωχθούν και με άλλες συμβατές με τις ανάγκες της χώρας μας αγορές», υπογραμμίζει.

Η ΟΕΒ προσβλέπει σε διαρκή τροφοδότηση των επιχειρήσεων μας με το αναγκαίο στελεχιακό δυναμικό, με αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στους συμπατριώτες μας όπου προσφέρονται κατάλληλα προσοντούχοι και διαθέσιμοι για απασχόληση Κύπριοι πολίτες και με απλοποιημένη και ταχεία απασχόληση αλλοδαπών όπου οι Κύπριοι δεν επαρκούν, όπως εξόφθαλμα ισχύει για την περίπτωση των νοσηλευτών.

ΚΕΒΕ: Να επισπευθούν οι διαδικασίες για ξένο προσωπικό

Εξάλλου, στη δική του ανακοίνωση, το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τόσο τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας όσο και την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο για εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών στην Κύπρο

Το ΚΕΒΕ χαιρετίζει τη δήλωση του Υπουργού Εργασίας για τη μείωση του ποσοστού ανεργίας από 6.8% σε 6% ως μια θετική εξέλιξη για την Κυπριακή Οικονομία λέγοντας ότι η μείωση αυτή καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις οι οποίες υποφέρουν άμεσα από έλλειψη εργατικού δυναμικού απορροφούν κατά προτεραιότητά το διαθέσιμό ντόπιο εργατικό δυναμικό.

Όμως, προσθέτει, οι ανάγκες των επιχειρήσεων είναι πολύ περισσότερες και θα πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν και ως εκ τούτου το ΚΕΒΕ καλεί τον Υπουργό Εργασίας όπως επισπεύσει τις διαδικασίες για παραχώρηση ξένου εργατικού δυναμικού έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν απρόσκοπτα.

Επιπρόσθετα το ΚΕΒΕ χαιρετίζει την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου που έχει στόχο τη διευκόλυνση και ρύθμιση της εισόδου διαμονής Αιγυπτίων εργαζομένων που έρχονται στην Κύπρο για απασχόληση σε διάφορους τομείς.

Η συμφωνία αυτή θα αμβλύνει το πρόβλημα για εργοδότηση ξένου εργατικού δυναμικού, καταλήγει το ΚΕΒΕ.

ΠΑΣΥΞΕ: Θετική εξέλιξη

Τέλος, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) με ανακοίνωσή του χαιρετίζει και εκφράζει την ικανοποίηση του για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, για την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών στην Κύπρο.

Η έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Κύπρο, αναφέρει, που εξακολουθεί να ταλανίζει τις επιχειρήσεις, δημιούργησε την ανάγκη για τη σύναψη αυτού του Μνημονίου, γεγονός που αποτελεί μια θετική εξέλιξη για άμβλυνση του προβλήματος.

Ως εκ τούτου, προσθέτει, η απόφαση αυτή είναι προς την ορθή κατεύθυνση αλλά ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη να γίνουν άμεσες ενέργειες ώστε να επωφεληθεί από φέτος η τουριστική μας βιομηχανία από την εργοδότηση Αιγύπτιων πολιτών.

«Η οικονομία του τόπου και ιδιαίτερα ο τουρισμός - εκτός από την έλλειψη εργατικού δυναμικού - εξακολουθούν να δέχονται νέες προκλήσεις όπως ο πόλεμος του Ισραήλ και η χθεσινή πτώχευση του Διοργανωτή Ταξιδίων FTI. Ενόψει τούτου η αβεβαιότητα συνεχίζεται, αυξάνοντας τον βαθμό δυσκολίας στην προσπάθεια για φθάσουμε τα περσινά αποτελέσματα σε αφίξεις και έσοδα».

Δειτε Επισης

ΚΦΙΚΒ: Νέα κριτήρια για δάνεια για οικιακές συσκευές και ενεργειακή αναβάθμιση-Μέγιστο ποσό τα €10.000
Συγκατάθεση Κ.Δ. στους κανόνες ασφαλούς λιμένα του ΟΟΣΑ για τον Πυλώνα 2
Νέες πράσινες θέσεις εργασίας από εφαρμογή κανονισμών αποβλήτων πλαστικών στη γεωργία
Πρόσβαση για περισσότερους πρόσφυγες σε σχέδια χρηματοδότησης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Δάνειο από ΕΤΕπ ύψους μέχρι 108 εκατ. εύρω για 703 φοιτητικές εστίες σε Λεμεσό και Πάφο-Βάζει άλλα 53 εκατ. το κράτος
Δ.Σ. ημικρατικών: Επαγγελματικό ασυμβίβαστο για δύο, αντικαθίστανται το συντομότερο
Ειρήνη Πική: Το 67% των δράσεων της Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε ή είναι σε πορεία υλοποίησης (vid)
Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο την Τρίτη
Ενώπιον του Υπουργικού τα νέα κριτήρια εξέτασης αιτήσεων για τα σχέδια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών
Αντάλλαξαν απόψεις για τα εργασιακά ζητήματα ΣΕΚ και ΔΗΚΟ-Τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο