Powered by

Οι επιπτώσεις της πτώχευσης του FTI στον κυπριακό τουρισμό-Μεγάλο πλήγμα για ξενοδοχεία

Αρνητικό αντίκτυπο και στον τουρισμό της Κύπρου αφήνει πίσω της η πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου ταξιδιωτικού παρόχου της Ευρώπης FTI, με αρκετά ξενοδοχεία που συνεργάζονταν με τον όμιλο να δέχονται μεγάλο πλήγμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε το InBusinessNews από φορείς του τουρισμού, μέσω της FTI έφθαναν στην Κύπρο γύρω στις 30.000 τουρίστες κυρίως από τη Γερμανία και άλλες γερμανόφωνες αγορές, όπως η η Αυστρία, η Πολωνία, Ολλανδία, Ελβετία, κ.ά.

Μάλιστα, από την πτώχευση της FTI επηρεάστηκαν και γύρω στους 800 τουρίστες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην Κύπρο για διακοπές ή για επαγγελματικούς λόγους και καταβάλλονται προσπάθειες για επιστρέψουν στις χώρες τους το συντομότερο δυνατόν.

Ο αντίκτυπος

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, εξέφρασε την άποψη πως ο αντίκτυπος από την πτώχευση του γερμανικού τουριστικού ομίλου είναι διαχειρίσιμος.

Όπως εξήγησε, «ο κόσμος που θα ταξίδευε στο μέλλον στην Κύπρο μέσω της FTI, θα αποζημιωθεί για όσες προκαταβολές έχει πληρώσει από συγκεκριμένο ταμείο στη Γερμανία που υπάρχει για αυτούς τους σκοπούς».

«Όταν πάρουν τα λεφτά τους πίσω, κι ενδεχομένως ακόμη και πιο πριν, θα ξανακάνουν τις διευθετήσεις τους μέσω κάποιου άλλου διοργανωτή ταξιδίων», πρόσθεσε εκτιμώντας την ίδια ώρα πως «εκεί ένα μέρος της δουλειάς θα χαθεί, υπό την έννοια ότι κάποιοι μπορεί να αποφασίσουν να μην ταξιδέψουν τελικά στην Κύπρο».

Διαβάστε εδώ: Κ. Κουμής: Αρνητική εξέλιξη για τον τουρισμό η πτώχευση FTΙ-Απώλεια για ξενοδοχεία που είχαν συνεργασία

«Θεωρώ, όμως, ότι η πλειοψηφία θα επιλέξει να κάνει αντίστοιχες κρατήσεις και να ταξιδέψει στην Κύπρο. Συνεπώς, θεωρώ ότι η επίπτωση από την πτώχευση του FTI για την Κύπρο θα είναι μικρή», τόνισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε πως «ο κόσμος που είναι στην Κύπρο σήμερα θα πρέπει να καλύψει από σήμερα και μέχρι την ολοκλήρωση της διαμονής του το κόστος απευθείας με το ξενοδοχείο στο οποίο διαμένει και να τα διεκδικήσει στην συνέχεια από το ταμείο στη Γερμανία».

Ερωτηθείς πόσο θα επηρεαστούν οι αφίξεις τουριστών από την πτώχευση του FTI, ο Πρόεδρος του ACTTA είπε ότι «θα χαθεί κάποια δουλειά, αλλά εκτιμώ ότι θα είναι περιορισμένης κλίμακας», υπογραμμίζοντας ότι «η μεγαλύτερη ζημιά θα είναι σε κάποιους ξενοδόχους και σε άλλους συνεργάτες όπως εταιρείες μεταφορών ή άλλα τουριστικά γραφεία που είχαν συνεργασία με τον όμιλο».

Διαβάστε εδώ: Η πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Γερμανίας και οι επιπτώσεις στην Κύπρο

«Έμειναν εκτεθειμένοι ξενοδόχοι...»

Από πλευράς ξενοδόχων, ο Γενικός Διευθυντής ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, μιλώντας στο InBusinessNews τόνισε πως η πτώχευση του FTI θα επηρεάσει αρκετά την Κύπρο, αφού κάθε χρόνο μετέφερε στην Κύπρο γύρω στις 30.000 τουρίστες και είχε αναπτύξει συνεργασία με 160 ξενοδοχεία στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον κ. Ρουσουνίδη, «δυστυχώς, έχει ξενοδόχους οι οποίοι έμειναν εκτεθειμένοι και μάλιστα έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά», υποδεικνύοντας ότι «σίγουρα μιλάμε για ένα πολύ σημαντικό πλήγμα, όχι μόνο αριθμητικά, αλλά και βάσει των προοπτικών που είχε η συγκεκριμένη εταιρεία τόσο για την γερμανική αγορά όσο και για τις γερμανόφωνες χώρες όπως η Αυστρία, η Πολωνία, Ολλανδία, Ελβετία, κ.ά.».

«Αυτή η εξέλιξη δυσκολεύει την κατάσταση, γιατί υπάρχει στόχευση στη γερμανική αγορά και στρατηγικό πλάνο για να την μεγαλώσουμε και για να επενδύσουμε», συμπλήρωσε ο κ. Ρουσουνίδης σημειώνοντας ότι η πτώχευση της FTI έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από πολλές προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο φετινός τουρισμός.

Όπως εξήγησε, «εάν προσθέσουμε αυτό το πλήγμα και στα άλλα όλα, όπως η οικονομική ύφεση και οι εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία, ο πόλεμος στο Ισραήλ, το πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, αντιλαμβάνεστε ότι η χρονιά που διανύουμε είναι άλλη μία χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας θα δοκιμαστεί και πάλι η τουριστική βιομηχανία της χώρας».

«Ευελπιστούμε και θα κάνουμε ό,τι καλύτερο για να μειώσουμε την έκθεση σε όλες αυτές τις προκλήσεις και να φθάσουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά στα περσινά επίπεδα, που έτσι κι αλλιώς ήταν ο πρώτιστος στόχος που θέσαμε από την αρχή της χρονιάς», κατέληξε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ.

Δειτε Επισης

Τουρισμός: Ποσό ρεκόρ από την ταξιδιωτική βιομηχανία στο παγκόσμιο ΑΕΠ το 2024
Παναγιώτης Σάββα: Καινοτομία στον τομέα του ποτού με κυπριακή παράδοση (video)
SKY express: Διευρύνει το δίκτυο συνεργασιών με την ITA Airways-Περισσότερες επιλογές στους επιβάτες από Ελλάδα και Κύπρο
Ευριπίδης Λοϊζίδης: Ολόχρονος τουριστικός προορισμός τα επόμενα χρόνια η Πάφος-«Υπάρχουν τα περιθώρια»
Επένδυση €25 εκ. της Aegean στη Volotea-Από τους κορυφαίους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους στην Ευρώπη
Π. Κωνσταντίνου: Προς ολική ανακαίνιση και αναβάθμιση το Pernera Beach Hotel-Τα σχέδια για το ξενοδοχείο
Θετική διάθεση και νέος εντατικός κύκλος διαβουλεύσεων για την συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Ανέλαβε δράση ο Παναγιώτου-Συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη για τη συλλογική σύμβαση στα ξενοδοχεία
Αναβαθμίζεται η Ακτή Ολυμπίων στη Λεμεσό-Μια χρήσιμη υποδομή για ιδιοκτήτες σκαφών
Αντ. Πισσαρίδης: Ανακαινίσεις και ποιοτικές αναβαθμίσεις στο «Ρόδον»-Οι αλλαγές που έρχονται στο ξενοδοχείο