Powered by

Η πτώχευση του τρίτου μεγαλύτερου tour operator της Γερμανίας και οι επιπτώσεις στην Κύπρο

Του Μιχάλη Καράσαββα*

Ο τρίτος μεγαλύτερος τουριστικός όμιλος στην Ευρώπη, ο γερμανικός FTI ανακοίνωσε το τέλος της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους ξενοδόχους συνεργάτες του, οι κρατήσεις του FTI θα ακυρωθούν άμεσα. Η πτώχευση του εν λόγω τουριστικού πράκτορα μπορεί να έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο.

Βρισκόμαστε στην αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου τελειώνοντας τον προγραμματισμό και τις προβλέψεις της νέας τουριστικής χρονιάς 2025.

Ο τουρισμός στην Κύπρο, μιας κατεξοχήν τουριστικής χώρας παρουσιάζει μία στασιμότητα με την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη του να αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μεγάλη αβεβαιότητα προκαλούν οι εξελίξεις στον τομέα σε σχέση με τον συγκεκριμένο τουριστικό πράκτορα με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις. Όπως είναι γνωστό η εξάρτηση του κυπριακού τουρισμού στους ξένους τουριστικούς πράκτορες είναι μεγάλη και δεν μπορούμε να τους αποφύγουμε.

Η κάθε κατάρρευση απ’ αυτούς ισοδυναμεί με μεγάλη απώλεια τουριστών και εισοδημάτων με καταστροφικό πλήγμα στον τουρισμό μας.

Οι συνέπειες είναι αρνητικές και οι επιπτώσεις αλυσιδωτές, αφού οι ξενοδόχοι έχουν υπογράψει μεγάλα και αποκλειστικά συμβόλαια μαζί του. Τα ξενοδοχεία που συνεργάζονταν στενά με τον τουριστικό πράκτορα θα πρέπει να βρουν νέους συνεργάτες, κάτι που μπορεί να πάρει χρόνο και να είναι δαπανηρό για αντισταθμίσει την απώλεια και να προσελκύσει νέους τουρίστες.

Ο εν λόγω πράκτορας διακινεί και τροφοδοτεί τα κυπριακά ξενοδοχεία με μεγάλους αριθμούς τουριστών ο οποίος αδυνατεί πλέον.

Η ξενοδοχειακή βιομηχανία της Κύπρου είναι πολύ σημαντικός τομέας για την οικονομία της χώρας μα και ελπίζουμε να καλυφθεί το κενό και να μην υπάρχουν απώλειες από αυτήν την κατάσταση αφού τα έσοδα είναι ήδη μειωμένα και η γερμανική αγορά είναι πολύ σημαντική.

Δυστυχώς όμως επιλέξαμε πρόσφατα ως χώρα να απομακρύνουμε 800.000 Ρώσους και τώρα δεν νομίζω να μας απασχολεί ένας μικρός αριθμός Γερμανών…

*Αναλυτής

Δειτε Επισης

Gloria Jean’s Coffees: Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και πλήρως ανανεωμένο Gloria Jean’s Kiosk προσεχώς στο Μall of Cyprus
McDonald’s: Πώς οι ψηφιακές παραγγελίες αλλάζουν το τοπίο των fast food
Η νέα τοποθεσία του Ariston στην Έγκωμη μετά το τέλος εποχής από το κέντρο
Ψάχνουν την χρυσή τομή για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στην ξενοδοχειακή βιομηχανία
Μετρά ακόμη πληγές από την απώλεια της ρωσικής αγοράς η Περνέρα-Κλειστά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Υφ. Τουρισμού: Εκπαιδευτικά προγράμματα με αγορά υπηρεσιών-Οι οργανισμοί που κέρδισαν τον διαγωνισμό
ΕΤΑΠ Πάφου: Καλεί πολιτεία και Hermes να τα βρουν για την δεύτερη φάση των έργων υποδομής στα αεροδρόμια
Emirates: Απογειώθηκε το πρώτο αναβαθμισμένο Boeing 777 με πλήρως ανακαινισμένο εσωτερικό καμπίνας
O διάσημος σεφ Florian Berger στο Cap St Georges Hotel & Resort
Τίτλοι τέλους για τα Debbie's Cookies, 22 χρόνια μετά-Το αποχαιρετιστήριο μήνυμα