Powered by

Κόβει την φόρα για ανεξέλεγκτες δαπάνες ο Μάκης Κεραυνός-«Μην υπερβείτε τις οροφές, αλλιώς...»

Αυστηρό μήνυμα σε υπουργεία, υφυπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες, για πιστή τήρηση των οροφών δαπανών ενόψει του κρατικού προϋπολογισμού για το 2025, στέλνει εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, Μάκη Κεραυνού, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Γιώργος Παντελή.

Ειδικότερα στην εγκύκλιο του τονίζει πως «είναι πολύ σημαντικό να γίνει ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, σύμφωνα με τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής για υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων και ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου προύπολογισμού και Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για καλύτερο προγραμματισμό, καθώς και μεγαλύτερη υλοποίησή του».

«Στην περίπτωση που υποβληθούν προτάσεις που υπερβαίνουν τις οροφές που έχουν τεθεί, ο υπουργός Οικονομικών δύναται να επιστρέψει την πρόταση προϋπολογισμού ή να την αναπροσαρμόσει, έτσι ώστε να συνάδει με το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής και την εγκύκλιο του προϋπολογισμού», προειδοποιεί.

Παράλληλα ο κ. Παντελή απευθύνει, εκ μέρους του Υπουργού Οικονομικών, θερμή παράκληση στα Υπουργεία/Υφυπουργεία και τις Ανεξάρτητες Υπηρεσίες όπως κατά την ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2025 και την ετοιμασία του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2025-2027, «υπάρξει συμμόρφωση με τις πρόνοιες της εγκυκλίου και τήρηση των ανώτατων οροφών δαπανών, όπως έχουν καθοριστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού».

Το αβέβαιο γεωπολιτικό περιβάλλον με το οποίο η Κύπρος γειτνιάζει, επισημαίνει ο κ. Παντελή, «επιβάλλει συνετή και υπεύθυνη δημοσινομική πολιτική, ώστε η χώρα να είναι και να αναγνωρίζεται ως χώρα σταθερότητας, προόδου και ανάπτυξης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας και προόδου στην πατρίδα μας».

«Ευελπιστώ στη συνεργασία όλων, για τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, με σκοπό την έγκαιρη ολοκλήρωση της αναγκαίας διαδικασίας και κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή στις 30 Σεπτεμβρίου, όπως ορίζει το Σύνταγμα», αναφέρει.

Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής

Σύμφωνα, πάντως, με την εγκύκλιο του κ. Παντελή, το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρία του την περασμένη Τετάρτη (29/5), ενέκρινε το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την τετραετία 2025-2029, μέσω του οποίου καθορίζονται οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης για την επόμενη τριετία και αποτελεί τη βάση για την ετοιμασία του προϋπολογισμού για το 2025 και του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου 2025-2027.

Το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής για την τετραετία 2025-2028, εξηγεί, έχει καταρτιστεί λαμβανομένων υπόψη των γεωπολιτικών εξελίξεων και των επιπτώσεων τους στην παγκόσμια οικονομία.

«Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση έχει αυξήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική αβεβαιότητα διεθνώς και παράλληλα οδήγησε τον πληθωρισμό σε ψηλά επίπεδα, με συνεπακόλουθο, μεταξύ άλλων, τη σημαντική άνοδο των επιτοκίων», προσθέτει σημειώνοντας ότι «η έκβαση των γεωπολιτικών εξελίξεων αποτελεί σημαντική παράμετρο για τις οικονομικές εξελίξεις τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, το Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής αποτελείται από τρεις Δηλώσεις-Κεφάλαια:

  • Κεφάλαιο 1-Δήλωση Κυβερνητικής Στρατηγικής: Αναλύει το ευρύτερο πλαίσιο της κυβερνητικής αναπτυξιακής πολιτικής.
    Κύρια προτεραιότητα της οικονομικής πολιτικής σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αποτελεί ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη σημαντική αύξηση των τιμών, καθώς και τομεακές επιπτώσεις, όπως στον τομέα του τουρισμού.
    Παράλληλα, η οικονομική πολιτική του εστιάζεται στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
  • Κεφάλαιο 2-Δήλωση Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Παρουσιάζονται οι πρόσφατες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, καθώς και οι μακροοικονομικές προβλέψεις με τελικό στόχο τον καθορισμό των ανώτατων οροφών δαπανών για τις Συνταγματικές/Ανεξάρτητες Υπηρεσίες και για κάθε υπουργείο/υφυπουργείο, με βάση τις οποίες θα ετοιμαστεί ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2025 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2027.
    Στόχος της δημοσιονομικής στρατηγικής είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού που επηρεάζονται περισσότερο από τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του πολέμου στη Μέση Ανατολή, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, την επίτευξη των προτεραιοτήτων πολιτικής σύμφωνα με τη Δήλωση Κυβερνητικής Στρατηγικής και τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσίων οικονομικών, μέσω της ανακατανομής των δημοσίων δαπανών προς τομείς με ψηλή προστιθέμενη αξία.
  • Κεφάλαιο 3-Δήλωση Πολιτικής Απασχόλησης: Περιγράφονται οι πολιτικές για την αποτελεσματική χρήση των ανθρώπινων πόρων, τη βελτίωση της παραγωγικότητας της δημόσιας υπηρεσίας, με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, τη μείωση της γραφειοκρατίας και του διοικητικού φόρτου, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού.

Προβλέψεις για έσοδα και έξοδα

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή, με βάση τις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών, τα έσοδα της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται την επόμενη τετραετία να αυξηθούν και να φθάσουν τα 9,477 δις ευρώ το 2025, τα 9,832 δις ευρώ το 2026, τα 10,185 δις ευρώ το 2027 και τα 10,551 δις ευρώ το 2028.

Λαμβάνοντας, δε, υπόψη τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών για τα έσοδα, καθώς και τους δημοσιονομικούς στόχους, το συνολικό ανώτατο όριο δαπανών, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλής η οποία ετοιμάζει ξεχωριστό προϋπολογισμό, για την κεντρική κυβέρνηση καθορίζεται στα 10,114 δις ευρώ, 10,271 δις ευρώ, 10,016 δις ευρώ και 10,517 δις ευρώ για τα έτη 2025-2028.

Με βάση και το νέο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, συνεχίζει, οι οροφές δαπανών που έχουν εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, στα πλαίσια του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2025-2028, αφορούν την τετραετία 2025-2028.

Επισημαίνεται ότι, οι οροφές δαπανών για το 2028 είναι ενδεικτικές και έχουν υπολογιστεί στη βάση των αντίστοιχων οροφών του 2027, περιλαμβανομένης αύξησης της τάξεως του 5%, ενώ ο προϋπολογισμό στο παρόν στάδιο παραμένει σε τριετή βάση (Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2025-2027).

Ως εκ τούτου, τα ανώτατα όρια δαπανών, χωρίς τις αποπληρωμές δανείων, τόκων και χρηματοδοτικών εξόδων, παρουσιάζονται στον πίνακα που ακολουθεί.

ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ1

ΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΩΝ2

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός κάθε Υπουργείου/Υφυπουργείου και Ανεξάρτητης Αρχής, θα πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο Οικονομικών, μαζί με τα αναγκαία υποστηρικτικά έγγραφα, το αργότερο μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Δειτε Επισης

Η παγκόσμια οικονομία το 2024 και οι προοπτικές για το 2025-Η μάχη με τον πληθωρισμό και οι πιθανοί κίνδυνοι
Συνεχίζει σε αυξητικό μοτίβο ο ΣΠΟΔ... Τι αντικατοπτρίζει η θετική του πορεία
Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Ομόφωνα αποδεκτή από την Επιτροπή Θεσμών η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά