Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Μάριος Αδάμου 06:30 - 30 Ιουνίου 2024
Περί τα μέσα του 2025, όπως όλα δείχνουν, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ, η οποία ξεκίνησε ουσιαστικά πριν δύο χρόνια με την επιλογή εμπειρογνωμόνων που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο αυτό εγχείρημα.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο InBusinessNews, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ, Μαρίνος Χριστοδουλίδης, «η νομοθεσία για την αποκρατικοποίηση του Χρηματιστηρίου έχει ολοκληρωθεί κατόπιν και σχετικής διαβούλευσης που προηγήθηκε με τους ενδιαφερόμενους φορείς και βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο».
Από πλευράς μας, πρόσθεσε, «αναμένουμε να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος, προκειμένου το νομοσχέδιο να κατατεθεί στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση το συντομότερο δυνατόν».
Παράλληλα, υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, «συνεχίζονται εντατικά οι διεργασίες και οι συναντήσεις σε υπηρεσιακό επίπεδο με τους εμπειρογνώμονες που έχουν επιλεγεί, ούτως ώστε μόλις εγκριθεί η νομοθεσία από τη Βουλή να προχωρήσουμε με τις υπόλοιπες διαδικασίες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ».
Ερωτηθείς πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος του νομοσχεδίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΧΑΚ, υπέδειξε ότι αυτό εξαρτάται από την Νομική Υπηρεσία.
«Η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί το Σεπτέμβριο», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας πως «εξαρτάται από τη Νομική Υπηρεσία πότε θα ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος».
Κληθείς να πει εάν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για ολοκλήρωση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως «το χρονοδιάγραμμα δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως, αλλά στόχος μας είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο μέχρι το τέλος του χρόνου και άμεσα να προωθηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες που απομένουν για την αποκρατικοποίηση».
«Εκτιμούμε, όμως, κι ευελπιστούμε ότι αυτό θα καταστεί εφικτό, πως όλες οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιουνίου του 2025».
Συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης και εμπλουτισμού του ΧΑΚ
Πάντως και μέχρι την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών που απαιτούνται για την αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ, το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου συνεχίζει τις προσπάθειες αναβάθμισης και εμπλουτισμού των αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών του.
Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπογράφηκε στο Προεδρικό Μέγαρο Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ΕΧΕ).
Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλός του ΕΧΕ, Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, «το ΕΧΕ σκοπό έχει να υποστηρίξει με τα μέσα που διαθέτει την κυπριακή αγορά στους στόχους που αφορούν στην πράσινη μετάβαση».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, «το Μνημόνιο Συναντίληψης αφορά στην αγορά διαπραγμάτευσης πιστοποιητικών εγγύησης προέλευσης, καθώς και στο πως μπορεί να υπάρξει καλύτερη συνεργασία «για να οργανώσουμε και να διαχειριστούμε μαζί αυτές τις αγορές».
Παράλληλη εισαγωγή EMTNs στο ΧΑΚ
Σημειώνεται πως, της υπογραφής του Μνημονίου Συναντίληψης με το ΕΧΕ, είχε προηγηθεί η παράλληλη εισαγωγή στο ΧΑΚ των Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων της Κυπριακής Δημοκρατίας (EMTNs).
Για να γίνει εφικτή η παράλληλη αυτή εισαγωγή, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνομολόγησε με το Χρηματιστήριο – Κεντρικό Αποθετήριο SIX SIS σχετική συνεργασία διασύνδεσης (link), ώστε να διευρύνονται οι διασυνοριακές μεταβιβάσεις των Ομολόγων αυτών, μέσω των αποθετηρίων, ώστε να διευκολύνεται στο εξής ταυτόχρονα και η απόκτηση τέτοιων τίτλων από Κύπριους επενδυτές.
Τονίζεται πως, η εξέλιξη αυτή αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντική για το ΧΑΚ, εφόσον αυτή διευρύνει σημαντικά την κεφαλαιοποίηση της Αγοράς του Χρηματιστηρίου όσον αφορά στη συνολική αξία των εισηγμένων Ομολόγων (με προσθήκη ενός ποσού κεφαλαιοποίησης άνω των 11,5 δις ευρώ στην αγορά ομολόγων του ΧΑΚ), προσφέροντας ταυτόχρονα επιπρόσθετες επιλογές για τους επενδυτές που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή αγορά για να συναλλάσσονται και στις διεθνείς εκδόσεις ομολόγων της Δημοκρατίας μας.
Κυβερνητικά ομόλογα
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως, αναφορικά με τα Κυβερνητικά Ομόλογα, το ΧΑΚ υπέβαλε εντός του 2023 και μία πρόσθετη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να προχωρήσει το Υπουργείο με την έκδοση μέρους του δημοσίου χρέους σε εγχώρια βάση και ακολούθως με την εισαγωγή τους στο ΧΑΚ, κάτι που εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αναπτύξει περαιτέρω δευτερογενώς την αγορά των Κρατικών Ομολόγων και θα δώσει περαιτέρω επιλογές στις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, κάτι τέτοιο αναμένεται χρονικά να προωθηθεί από το Υπουργείο εντός του 2024 και η υλοποίηση του, θα συνιστά ακόμη ένα ουσιαστικό κρίκο στην προσπάθεια που καταβάλλεται, για να ενδυναμωθεί η δευτερογενής αγορά των κρατικών ομολόγων, μέσω του ΧΑΚ.
«Εταιρείες και μεγάλα έργα υποδομών από αριθμό τομέων της Κυπριακής οικονομίας, θα μπορούσαν κατά την άποψη μου μέσω της εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο και της έκδοσης αξιών τους, να προσελκύσουν σημαντικές εγχώριες και ξένες επενδύσεις, τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές», τόνισε.
Όπως εξήγησε, τέτοιοι τομείς αφορούν ενδεικτικά μεγάλες και αξιόλογες επιχειρήσεις στο ναυτιλιακό τομέα, καθώς και εταιρείες πλοιοδιαχείρισης, σημαντικές βιομηχανικές εταιρείες, όπως π.χ. φαρμακευτικές εταιρείες, εταιρείες μεταποίησης, εταιρείες που προωθούν έργα μεγάλης κλίμακας, όπως για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και των υποδομών και για την ενέργεια και τον ηλεκτρισμό, περιλαμβανομένων έργων που αφορούν σε σημαντικές νέες υποδομές, όπως μαρίνες, μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα, το καζίνο, κ.ά.
«Το κυπριακό επιχειρείν θα πρέπει συνεπώς να εντάξει ως προτεραιότητα, κατά τη γνώμη μου, στην ατζέντα του και την επιλογή του Χρηματιστηρίου, τόσο για εισαγωγές νέων εταιρειών, όσο και για την άντληση νέων κεφαλαίων, καθώς και για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Οι επενδύσεις μέσω του ΧΑΚ προσδίδουν αυξημένη αξιοπιστία και διαφάνεια», υπογράμμισε.
«Οι επενδύσεις ελκύονται και διαχέονται διαχρονικά κυρίως μέσω των Αγορών και κατά αντιστοιχία και το ΧΑΚ πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα, ώστε να συνιστά βασικό μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων», συνέχισε.
Συμπερασματικά, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι «λόγω της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το Χρηματιστήριο στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων και της οικονομίας, θα πρέπει να στηριχθεί από την πολιτεία για να αναπτυχθεί περαιτέρω».
«Το Χρηματιστήριο υπέβαλε στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωσης φορολογικής μεταρρύθμισης εισηγήσεις του για να δοθούν κίνητρα στις εταιρείες και επενδυτές για να αναπτυχθεί περαιτέρω η χρηματιστηριακή και να εισαχθούν νέες εταιρείες και συνεπώς θα πρέπει να στηριχθεί στην προσπάθεια του αυτή», κατέληξε.