Ε.Ε.: Ολοένα και πιο κοντά σε συμφωνία για ενοποιημένη τραπεζική αγορά

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλησιάζει σε μία συμφωνία για τη θέσπιση μέτρων που θα διευκολύνουν την εκκαθάριση μικρότερων δανειστών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Οι κυβερνήσεις ενδέχεται να καταλήξουν σε συμφωνία για το πλαίσιο διαχείρισης κρίσεων και ασφάλισης καταθέσεων τον επόμενο μήνα. Οι συνομιλίες για τη δημιουργία ενός λεπτομερούς πλάνου μεταξύ των ευρωπαϊκών αρχών θα συνεχιστούν πιθανότατα μέχρι το επόμενο έτος.

Μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε βασικό βήμα για την ανάκτηση της δυναμικής των συνομιλιών για τη δημιουργία στενότερων τραπεζικών δεσμών στην περιοχή και την εν τέλει διευκόλυνση των διασυνοριακών τραπεζικών συγχωνεύσεων.

Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα διασπάστηκε μετά την πιστωτική κρίση του 2008 και οι προσπάθειες για τη δημιουργία μιας δομής που απαιτείται για μια πραγματικά ενοποιημένη αγορά εξαντλήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Η δέσμη μέτρων στην οποία πρόκειται να συμφωνήσουν οι κυβερνήσεις θεωρείται κοινώς ως ένα βασικό βήμα προς βαθύτερες και ακόμη πιο ακανθώδεις μεταρρυθμίσεις, όπως ένα σύστημα κοινής ασφάλισης καταθέσεων παρόμοιο με αυτό που υπάρχει στις ΗΠΑ.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν πρόσφατα να επαναφέρουν επί τάπητος το θέμα των τραπεζικών δεσμών. Οι ηγέτες των δύο χωρών – Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς – συζητούν το θέμα κατά τη διάρκεια συνάντησής τους αυτή την εβδομάδα.

Πέρυσι, η Κομισιόν πρότεινε την αξιοποίηση των εθνικών ταμείων προστασίας των καταθέσεων για τη γεφύρωση των κενών στις χρεοκοπημένες τράπεζες που δεν διαθέτουν επαρκή δικά τους αποθεματικά.

Η πλειοψηφία των μικρότερων αποταμιευτικών και συνεταιριστικών τραπεζών της Γερμανίας αντιτάχθηκε στο σχέδιο, λέγοντας ότι θα υπονομεύσει τα συστήματα που διαθέτουν για την προστασία των Γερμανών πελατών τους.

Η Γερμανία εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική όσον αφορά τη χρήση τέτοιων ταμείων, επειδή θα μπορούσε να αποδυναμώσει τους κανόνες για την επιβολή ζημιών στους επενδυτές μιας χρεοκοπημένης τράπεζας, δήλωσε πηγή του πρακτορείου.

Παρ’ όλα αυτά, μια συμφωνία είναι πιθανή, επειδή οι διαπραγματευτές πρόκειται να συμφωνήσουν σε αυστηρούς όρους για το πότε μια τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα πρέπει να προχωρήσει σε εξυγίανση, αντί να εκκαθαρίζεται βάσει των εθνικών νόμων περί αφερεγγυότητας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ενώ οι συνομιλίες αποδεικνύονται δύσκολες, οι διαπραγματεύσεις για τη δημιουργία κοινού πλαισίου ασφάλισης των καταθέσεων είναι πιθανό να αποδειχθούν ακόμα δυσκολότερες. Ένα σχετικό σχέδιο που εγκρίθηκε τον Απρίλιο προκάλεσε την ταχεία κριτική των Γερμανών τραπεζικών λόμπι.

Οι Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η τραπεζική ένωση δεν αφορά μόνο την ασφάλιση των καταθέσεων και ότι χρειάζεται δουλειά και σε άλλους τομείς, όπως οι κανόνες που θα αντιμετωπίζουν τις μεγάλες συμμετοχές των τραπεζών σε ομόλογα που εκδίδονται από κυβερνήσεις στις εγχώριες αγορές τους.

«Οι τραπεζικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι λανθασμένες και το μπλοκ χρειάζεται επανεκκίνηση για να διευκολύνει τις τράπεζες να λειτουργούν διασυνοριακά, ανέφερε ο Γερμανός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φλόριαν Τονκάρ.

«Στην τραπεζική ένωση, συζητάμε τα λάθος θέματα – το πώς μπορούμε να κάνουμε κάτι για την ασφάλιση των καταθέσεων, η οποία έχει σημασία μόνο για τις μικρές τράπεζες, αλλά όχι για εκείνες που παραμένουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο», συμπλήρωσε.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν οι κυβερνήσεις μπορούν να είναι «αρκετά θαρραλέες» αλλάζοντας τους κανόνες ώστε να επιτρέψουν στις τράπεζες να μεταφέρουν χρήματα πιο ελεύθερα μεταξύ των χωρών, τόνισε.

Αυτό αποτελεί βασικό εμπόδιο για τις διασυνοριακές συγχωνεύσεις στην Ευρωζώνη, επειδή οι μεγάλες τράπεζες περιορίζονται σημαντικά όσον αφορά την ικανότητά τους να χρησιμοποιούν το πλεονάζον κεφάλαιο ή τη ρευστότητα σε μια αγορά για να στηρίξουν τον δανεισμό σε μια άλλη.

«Τους επιτρέπουμε να χρησιμοποιούν το κεφάλαιο εκεί όπου είναι πιο αποτελεσματικό ή μήπως περιφράσσουμε κάθε δικαιοδοσία; Τότε έχουμε μια κατακερματισμένη τραπεζική αγορά και επομένως χάνουμε οικονομικές ευκαιρίες», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ακολούθησε τη γραμμή του ΥΠΟΙΚ Κρίστιαν Λίντνερ, αναφερόμενος επίσης στα σφάλματα των κεφαλαιαγορών της περιοχής.

«Στην Ευρώπη, έχουμε έναν κατακερματισμό, δεν έχουμε ακόμη επαρκή ενοποίηση και ολοκλήρωση. Ως εκ τούτου έχουμε υψηλό κόστος και δεν μπορούμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες των κεφαλαιαγορών για την οικονομία μας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Δειτε Επισης

Αξιολογεί τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών η ΚΤΚ-Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής αυξημένων κεφαλαίων
Αυτά είναι τα στοχευμένα μέτρα της Ελληνικής για στήριξη της κοινωνίας, των νοικοκυριών και των ευάλωτων ομάδων
Αναδιοργάνωση ΚΤΚ με ρόλο στους εκτελεστικούς συμβούλους-Οι αρμοδιότητες Καρατζιά και Χριστοδούλου
Αυτά είναι τα μέτρα της Τράπεζας Κύπρου για στήριξη της κυπριακής οικονομίας και των πελατών της
Το CONTACT PAY της Ελληνικής Τράπεζας κάνει την αποστολή χρημάτων παιχνίδι
Οι τρεις βασικοί άξονες της στρατηγικής της ΚΤΚ για EMI’s και PI’s-Σε διάφορα στάδια της διαδικασίας η εξέταση των νέων αιτήσεων
Εστιασμένα σε τρεις άξονες...Τα μέτρα που επεξεργάζονται Τραπέζα Κύπρου και Ελληνική
Η πορεία προς το Net Zero: Τεράστια επιτυχία για το 8ο Business Leaders Summit-Δείτε τα higlights του συνεδρίου(vid)
Πώς εξελίσσεται το Σχέδιο «Ενοίκιο έναντι Δόσης»-Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν και οι συμβάσεις που υπογράφηκαν
ΚΕΔΙΠΕΣ: Κατέβαλε άλλα €70 εκ., στο €1,47 δις η συνολική αποπληρωμή προς το κράτος