Ο τομέας της τεχνολογίας, η συνεισφορά του στην οικονομία και πώς θα αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική

Ο ολοένα αυξανόμενος αντίκτυπος και συνεισφορά του τομέα του ICT στην κυπριακή οικονομία, βρέθηκε στο επίκεντρο του TechIsland Summit που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Λεμεσό.

Σήμερα, η συνεισφορά του τομέα στην κυπριακή οικονομία προσεγγίζει τα 4 δισ. και αναμένεται ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο Χριστόφορος Αναγιωτός, μέλος του Δ.Σ. της KPMG Κύπρου, παρουσίασε την έκθεση “ICT sector’s impact on Cyprus” και στη συνέχεια συντόνισε το πάνελ με τίτλο “The Tech Effect: Transforming Cyprus’s Economic Landscape”.

Στο πάνελ συμμετείχαν οι: Alexey Gubarev, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TechIsland, συνιδρυτής και μέλος του διοικητικού δυμβουλίου της Palta, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Elena Grigorian, διευθύνουσα σύμβουλος της MY.GAMES και ο Μάριος Ταννούσης, διευθύνων σύμβουλος του Invest Cyprus.

Μεταξύ άλλων, οι συμμετέχοντες στο πάνελ συζήτησαν και αξιολόγησαν το σημερινό τοπίο, εντόπισαν τις βασικές προκλήσεις και πρότειναν τις δικές τους εισηγήσεις σε σημεία που χρήζουν βελτίωσης.

Αρχικά, ο κ. Ταννούσης σημείωσε ότι, τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχαν εισαγάγει κίνητρα που αποδείχθηκαν πολύ επιτυχημένα για τις υφιστάμενες και νέες εταιρείες τεχνολογίας να εγκατασταθούν στην Κύπρο.

Διευκρίνισε ότι τα κίνητρα αυτά δεν αφορούσαν μόνο τις φορολογικές πολιτικές και απευθύνονταν σε εταιρείες αλλά και σε ιδιώτες.

«Έχουμε ένα πακέτο ως Κύπρος, βοηθώντας τις ξένες εταιρείες τεχνολογίας να βρίσκουν εύκολη την εγκατάσταση και την επέκταση», ανέφερε ο κ. Ταννούσης.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η συνεισφορά του τομέα του ICT στο ΑΕΠ της Κύπρου σύμφωνα με τα στοιχεία του Invest Cyprus, εκτιμάται στο 15%, προσθέτοντας: «Οι εταιρείες τα πάνε πολύ καλά, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε αυτή τη δυναμική και να τα πάμε καλύτερα, για να είμαστε ανταγωνιστικοί».

Από την πλευρά της, η Elena Grigorian υπέδειξε ότι ενώ το κράτος έχει κάνει πολλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, η απλοποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης θα αυξήσει την άφιξη ταλαντούχων και υψηλά καταρτισμένων εργαζομένων.

«Αυτό θα ωφελήσει όχι μόνο τον τεχνολογικό τομέα, αλλά και την οικονομία γενικότερα», υπογράμμισε.

Ο Alexey Gubarev επεσήμανε ότι παράλληλα με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, εκτιμάται ότι το 80% των μισθών των εργαζομένων υψηλής ειδίκευσης από το εξωτερικό παρέμεινε στην Κύπρο.

Κατά την γνώμη του, η εκτίμηση ότι συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου είναι στο 15%, είναι μια συντηρητική εκτίμηση, καθώς υποστήριξε ότι «αυτή είναι μόνο η αρχή, μπορούμε να φτάσουμε στο 20-25%».

Κατά την δική της παρέμβαση, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές βασίζονταν μέχρι τώρα κυρίως στο μεταναστευτικό και στο φορολογικό καθεστώς, υπογραμμίζοντας ότι για διάφορους λόγους ο τομέας πρέπει να ενισχυθεί.

«Είναι καιρός να ευθυγραμμιστούν οι στόχοι και η ταχύτητα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας», προειδοποίησε επίσης η κ. Ερωτοκρίτου.

Σχετικά με αυτό, ο κ. Ταννούσης πρότεινε ότι η ιδανική λύση θα ήταν μια ενιαία υπηρεσία, αλλά μέχρι τότε, η Μονάδα Διευκόλυνσης Εταιρειών (BFU), η οποία όπως είπε κάνει εξαιρετική δουλειά, αποτελεί μια καλή οδό για τις εταιρείες.

Εμπόδιο η έλλειψη σχολείων

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση, αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν στην Κύπρο για την επιτάχυνση της αδειοδότησης, καθώς και άλλα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η δημιουργία σχολείων, η φορολογική μεταρρύθμιση κ.α.

Επίσης, κάτι άλλο που ειπώθηκε για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, είναι το ενδεχόμενο για μια startup visa για τους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης, με μεγάλη ωστόσο προσοχή για το πού θα δοθεί.

Ειδικότερα, η εκπαίδευση και η έλλειψη σχολείων, θίχτηκε επίσης σε ένα άλλο πάνελ κατά τη διάρκεια του TechIsland Summit.

Η Elena Grigorian υπογράμμισε: «Όλοι μας υποφέρουμε από την έλλειψη διεθνών σχολείων στο νησί. Πρέπει να λύσουμε αυτό το ζήτημα το συντομότερο δυνατό».

Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια και να συμβάλουν σημαντικά στα μαθήματα πληροφορικής.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αλλά ο τομέας της πληροφορικής από μόνος του δεν μπορεί να λύσει την έλλειψη σχολείων», διευκρίνισε.

Από την άλλη ο κ. Gubarev σημείωσε ότι η επένδυση σε σχολεία δεν ήταν τόσο κερδοφόρα όσο η επένδυση σε γραφεία ή διαμερίσματα.

«Για τους επενδυτές, πρέπει να υπάρχουν μεγάλα οικονομικά οφέλη», είπε, ενώ συνέχισε σημειώνοντας ότι η δαπάνη για να φοιτήσει ένα παιδί σε κρατικό σχολείο ήταν πιο ακριβή για το κράτος από το να πληρώνει για να πάει ένα παιδί σε ιδιωτικό σχολείο.

«Έτσι, περισσότερα ιδιωτικά σχολεία θα μείωναν το βάρος για την κυβέρνηση. Πρέπει να αναζητήσουμε κίνητρα για να κτίσουμε σχολεία σε όλη την Κύπρο», ανέφερε.

Η πρόοδος στη φορολογική μεταρρύθμιση

Σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση η βουλευτής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέλυσε την πρόοδο που σημειώνει η Κύπρος.

Ανέφερε ότι το ισχύον φορολογικό σύστημα είναι σχετικά δίκαιο και χαρακτήρισε τη δημιουργία ενός νέου φορολογικού καθεστώτος ως κάτι που απαιτεί λεπτές ισορροπίες.

«Θέλουμε η Κύπρος να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Θέλουμε η Κύπρος να είναι νούμερο ένα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να έρθουν αλλαγές προς το μέρος μας, αλλά και να μην έχει κανείς δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία», είπε, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Gubarev επεσήμανε ότι οι μισθοί έχουν αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας το παράδειγμα ότι ένας Junior Administrator αμειβόταν με 850 ευρώ πριν από 10 χρόνια, ενώ σήμερα με 1.500 έως 1.700 σήμερα.

«Οι μέσοι μισθοί αυξάνονται πολύ γρήγορα στον τομέα της τεχνολογίας», δήλωσε.

Τέλος, η κ. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι θεωρεί τον τομέα του ICT ως το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και κάλεσε τον δημόσιο τομέα να επιταχύνει τις διαδικασίες για να βοηθήσει να παραμείνει το νησί ελκυστική επιλογή για τις εταιρείες.

Δειτε Επισης

Kaspersky για RedNote και Lemon8: Πόσο ασφαλείς είναι οι εναλλακτικές του TikTok
Η υιοθέτηση του 5G στην Ευρώπη θα εκτοξευθεί στο 80% έως το 2030, ενισχύοντας την οικονομία κατά 164 δισ. ευρώ
Αναβάθμιση συνεργασίας με Ισραήλ σε καινοτομία, startups και κυβερνοασφάλεια-Επίσκεψη Δημήτρη Σκουρίδη
Η Bang & Olufsen παρουσιάζει τα Beoplay Eleven: Tα Ultimate ακουστικά ακύρωσης θορύβου
Powersoft-ΙδΕΚ: Συμφωνία χρηματοδότησης €150.000 για ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού AI plug-in για Data Analytics
Η G.A. Stamatis & CO. LTD επιλέγει το SOFTONE Cloud ERP Series 6 για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της
Οδοιπορικό... Στη «Silicon Valley» της Ταϊβάν, εκεί όπου χτίζεται το μέλλον της τεχνολογίας παγκοσμίως
Το cloud ERP εξασφαλίζει το μέλλον σας
Το «The Kyndryl Institute» εγκαινιάζεται ως φορέας ιδεών και γνώσεων
Σύνδεση 5G με δορυφόρο ανακοίνωσαν ESA και Telesat-Νέο εφάλαιο στην κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας