Με την εμπειρογνωμοσύνη ΕΤΕΚ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για κτήριο ΤΚΑ

Με γνώμονα ότι τα δημόσια έργα θα πρέπει να λειτουργούν ως πρότυπο για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται, να αποτελούν τη κληρονομιά του αύριο και να προβάλλουν την αρχιτεκτονική ποιότητα με υποδειγματικές πρακτικές, το ΕΤΕΚ προχώρησε στην ετοιμασία των εγγράφων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την αναδιαμόρφωση και επέκταση του διατηρητέου κτηρίου του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατόπιν ανάθεσης από τα Υπουργεία Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί ιδεών αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο για την προώθηση της καινοτομίας, τη βελτίωση της ποιότητας των έργων και την ενίσχυση της συμμετοχής και της δημιουργικότητας στην αρχιτεκτονική κοινότητα.

Μέσω της διαδικασίας του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών επιδιώκεται η διασφάλιση της καλύτερης δυνατής επιλογής σε επίπεδο αρχιτεκτονικής σύλληψης, όσον αφορά την αναδιαμόρφωση και επέκταση του κτηρίου των κοινωνικών ασφαλίσεων. Στόχος είναι να καταστεί ως πρότυπο σύγχρονης προσέγγισης στην συντήρηση, αναδιαμόρφωση και επέκταση κτηρίου της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με έμφαση στις αρχιτεκτονικές, αισθητικές, πολιτισμικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, ενεργειακές, οικονομικές, λειτουργικές και κατασκευαστικές πτυχές.

Ειδικότερα, ο διαγωνισμός στοχεύει:

  1. Στην προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών αξιών του κτηρίου, σε ένα σύγχρονο πλαίσιο αρχών και καλών πρακτικών για την επανάχρηση και επέκταση κτηρίων της μοντέρνας αρχιτεκτονικής κληρονομιάς με έμφαση στην χρήση τους και στη σχέση τους με τον αστικό ιστό.
  2. Στη δημιουργία ενός σύγχρονου πρότυπου εργασιακού περιβάλλοντος για τον δημόσιο τομέα, με αναφορά στις χωρικές και πολιτιστικές αξίες του διατηρητέου κτηρίου και στην ανάδειξη της ιστορικότητάς του, αλλά και σε νέες προσεγγίσεις για τους χώρους εργασίας και τον πράσινο σχεδιασμό που θα χαρακτηρίζουν την προτεινόμενη προσθήκη.
  3. Στη βέλτιστη χωροδιάταξη του δομημένου όγκου, των χρήσεων και λειτουργιών, καθώς και των ανοικτών χώρων, ώστε να μεγιστοποιείται το όφελος προς την πόλη.

Εκ μέρους του ΕΤΕΚ συντονιστές είναι οι Αντρέας Παπαλλάς και Άλκης Δίκαιος, αρχιτέκτονες και μέλη του Γενικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.

Μιλώντας σε κοινή διάσκεψη Τύπου των Υπουργείων Μεταφορών και Εργασίας ο κ. Παπαλλάς, εξήρε τα πλεονεκτήματα του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών, συγχαίροντας τους δύο Υπουργούς για την επιλογή αυτής της μεθόδου.

«Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών διασφαλίζει την αρχιτεκτονική ποιότητα, τη δημιουργικότητα, την καινοτομία, τη συμμετοχικότητα, τη διαφάνεια στον σχεδιασμό κτηρίων και δημόσιου χώρου», είπε. Πρόσθεσε ταυτόχρονα πως είναι σύντομης χρονικής διάρκειας αναφέροντας ότι τα αποτελέσματα αναμένονται εντός Οκτωβρίου.

Ο κ. Παπαλλάς ευχαρίστησε εκ μέρους του ΕΤΕΚ τον τομέα διατήρησης του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως καθώς και τη διευθύντρια και λειτουργούς των Υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την εμπιστοσύνη που επέδειξαν στο Επιμελητήριο καθώς και για την εξαίρετη συνεργασία.

Κάλεσε τέλος τους μελετητές να αγκαλιάσουν την διαδικασία, εκφράζοντας βεβαιότητα για τις εφευρετικές, καινοτόμες και δημιουργικές ιδέες που θα υποβληθούν.

Τα έγγραφα του διαγωνισμού είναι διαθέσιμα στο:

https://www.eprocurement.gov.cy/epps/cft/prepareViewCfTWS.do?resourceId=6932046

Δειτε Επισης

Υπουργείο Εσωτερικών: Ηλεκτρονικά η διαδικασία αιτήσεων για άδειες οικοδομής από 1η Ιουλίου
Έπεσαν υπογραφές για ανέγερση νέας υδατοδεξαμενής ΣΥΛ στην Αγία Φύλα
Cyfield: Αποκτήστε τη δική σας κατοικία με 5% ΦΠΑ
Με την εμπειρογνωμοσύνη ΕΤΕΚ ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για κτήριο ΤΚΑ
Ένα κτίριο πολλαπλών συμβολισμών σε τροχιά αναδιαμόρφωσης-Το πάλαι ποτέ Υπ. Εργασίας ξαναγεννάται(pics&vid)
Amathus Residences: Το νέο μεγαλεπήβολο έργο της Muskita Hotels, αναπόσπαστο κομμάτι του Amathus Beach Hotel(pics)
London Gin Night από την Consulco για τους συνεργάτες της
Οι 10 ακριβότερες πωλήσεις ακινήτων τον Μάιο-Πού έγινε και σε τι αφορούσε η ακριβότερη
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Ελκυστικά και περιζήτητα διαμερίσματα στην ευρύτερη Λευκωσία, ένα μπορεί να είναι αυτό που ψάχνεις