Powered by

ΔΝΤ για κρατικό μισθολόγιο: Εισηγείται περικοπές μισθών, κατάργηση ΑΤΑ και προσαυξήσεις κάθε δύο χρόνια

Άτυπη συνάντηση με μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών είχε σήμερα (28/6) το κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο επισκέπτεται την Κύπρο στο πλαίσιο τεχνικής βοήθειας που ζήτησε το Υπουργείο Οικονομικών για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου.

Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ έχουν ετοιμάσει την μελέτη και την παρέδωσαν στο Υπουργείο Οικονομικών.

Με βάση τις ίδιες πηγές, κεντρικό εύρημα των τεχνοκρατών του Ταμείου είναι ότι πρέπει να μειωθεί το ύψος του κρατικού μισθολογίου.

Σημείωσαν ότι, στη βάση της όποιας κατηγορίας σύγκρισης, είτε μεταξύ των χωρών της ΕΕ, είτε αναπτυσσόμενων χωρών και αναπτυγμένων χωρών η Κύπρος βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο όσον αφορά το ύψος του κρατικού μισθολογίου.

Είπαν ακόμη ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά τη διαφορά μεταξύ των απολαβών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Ως προσφερόμενες επιλογές, οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ εισηγούνται μέτρα όπως περικοπές, την κατάργηση της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ) και την καταβολή προσαυξήσεων κάθε δύο χρόνια αντί σε ετήσια βάση.

Πάντως αναγνώρισαν τις πολιτικές δυσκολίες για την προώθηση τέτοιων δραστικών μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός κατά την ομιλία του για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024, είχε εξαγγείλει ότι το Υπουργειο Οικονομικών θα αποταθεί στο ΔΝΤ για τεχνική βοήθεια για τον εξορθολογισμό του κρατικού μισθολογίου. Το θέμα αυτό βρισκόταν και στις προτεραιότητες που είχε εξαγγείλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης για το 2024.

Στο πλαίσιο αυτό κλιμάκιο του ΔΝΤ βρίσκεται στην Κύπρο από τις 18 Ιουνίου και ολοκληρώνει την επίσκεψή του την 1η Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία έκθεσή του για την Κύπρο, το ΔΝΤ επεσήμανε ότι το κρατικό μισθολόγιο και η απασχόληση στον δημόσιο τομέα είναι «πολύ ψηλά» σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ η αύξηση της ΑΤΑ ενισχύει τη διασύνδεση των μισθών στο δημόσιο τομέα με τον πληθωρισμό.

Οι προσαρμογές των μισθών θα πρέπει να βασίζονται στις μακροοικονομικές εξελίξεις και την παραγωγικότητα, σημείωνε το ΔΝΤ.

Δειτε Επισης

Μάκης Κετώνης: Το ταξίδι στην αειφορία και το επόμενο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής επαγγελματικής διαδρομής
Νίκος Χριστοδουλίδης: Βελτιώνεται η φήμη και η αξιοπιστία της Κύπρου, προσελκύουμε ποιοτικές επενδύσεις
Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Εννέα κορυφαίες εταιρείες με έδρα την Κύπρο που υιοθέτησαν εργαλεία AI
Η ενεργειακή μετάβαση της Κύπρου και ο δρόμος για ένα ανθεκτικό και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης
Familychef: Πλάνα...διατροφής και μια εταιρεία που έχει ως στόχο οι πελάτες της να μάθουν να τρώνε σωστά
Έτσι θα διαμορφωθεί ο χώρος που δεσπόζει το ιστορικό εργοστάσιο της ΚΕΑΝ στη Λεμεσό (photos)
Αλ. Ιωσηφίδης: Ευεργετική για την κυπριακή ναυτιλία η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν-Επιπρόσθετο κίνητρο στη φαρέτρα μας
Απώλειες κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου την Πέμπτη
Κατέβασε εκ νέου τα επιτόκια της, αλλά δεν δεσμεύεται για την πορεία που θα ακολουθήσουν στο μέλλον η ΕΚΤ
Νέα μείωση επιτοκίου από την Τράπεζα Κύπρου με αντίκτυπο σε 12.000 δανειολήπτες-Στο 2,40% από 2,65%