Powered by

Ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο 2024, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2024.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η άνοδος του ΔΟΣ ήταν αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του καταναλωτικού κλίματος και, σε μικρότερο βαθμό, της καλυτέρευσης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες. 

Το Κέντρο αναφέρει ότι η περιορισμένη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου ήταν πιο απαισιόδοξες τον Ιούνιο.

Στις κατασκευές, το κλίμα αποδυναμώθηκε περαιτέρω λόγω των αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και της προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση. Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση τον Ιούνιο δεν κατέγραψε αξιοσημείωτη μεταβολή συγκριτικά με τον Μάιο. 

Εξάλλου, τον Ιούνιο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε άνοδο καθώς οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές ενδυναμώθηκαν. Επιπλέον, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον Ιούνιο.

Παρά ταύτα, σημειώνεται, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αντιμετώπισαν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας τον Ιούνιο απ’ ό,τι τον Μάιο στην πρόβλεψη της μελλοντικής οικονομικής τους κατάστασης, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση της αβεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε αύξηση, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. 

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δειτε Επισης

Κυριάκος Κακουρής: Συζητήσεις με ΑΗΚ για δάνειο προς αναβάθμιση του δικτύου της-Η θέση ΕΤΕπ για GSI και τερματικό
ΑΤΑ, κατώτατος, συμβάσεις και απεργίες-Τα καυτά εργασιακά θέματα της χρονιάς που πέρασε και ο κομβικός ρόλος της ΟΕΒ
Scope Ratings: Σταθερές προοπτικές για κυπριακή οικονομία-Ευάλωτη στην κλιμάκωση παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Μικρή άνοδος την Παρασκευή στο ΧΑΚ
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
Μισθολογικές αυξήσεις και βελτίωση ωφελημάτων διεκδικούν οι ωρομίσθιοι-Το μήνυμα προς την Κυβέρνηση
Υλοποιούνται με επικαιροποιημένους στόχους μέτρα για πράσινη κινητικότητα-Η διαβεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών
Οι κατώτατοι μισθοί στην Ε.Ε.-Σε ποια θέση βρίσκεται η Κύπρος