Ελαφρά βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούνιο

Τον Ιούνιο 2024, το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε ελαφρώς, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 0,6 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2024.

Σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η άνοδος του ΔΟΣ ήταν αποτέλεσμα της ενδυνάμωσης του καταναλωτικού κλίματος και, σε μικρότερο βαθμό, της καλυτέρευσης του επιχειρηματικού κλίματος στις υπηρεσίες. 

Το Κέντρο αναφέρει ότι η περιορισμένη βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από θετικότερες αξιολογήσεις της τρέχουσας κατάστασης των επιχειρήσεων. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου ήταν πιο απαισιόδοξες τον Ιούνιο.

Στις κατασκευές, το κλίμα αποδυναμώθηκε περαιτέρω λόγω των αρνητικότερων απαντήσεων για τα υπό εξέλιξη έργα και της προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για την απασχόληση. Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στη μεταποίηση τον Ιούνιο δεν κατέγραψε αξιοσημείωτη μεταβολή συγκριτικά με τον Μάιο. 

Εξάλλου, τον Ιούνιο το καταναλωτικό κλίμα σημείωσε άνοδο καθώς οι προθέσεις των καταναλωτών να προβούν σε δαπάνες για μεγάλες αγορές ενδυναμώθηκαν. Επιπλέον, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους και της χώρας αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω τον Ιούνιο.

Παρά ταύτα, σημειώνεται, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στις υπηρεσίες αντιμετώπισαν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας τον Ιούνιο απ’ ό,τι τον Μάιο στην πρόβλεψη της μελλοντικής οικονομικής τους κατάστασης, κάτι που ισοδυναμεί με αύξηση της αβεβαιότητας.

Ως εκ τούτου, ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας σημείωσε αύξηση, αν και παραμένει κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024. 

Η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Δειτε Επισης

Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Θέτει προ των ευθυνών τους τις συντεχνίες το Υπ. Οικονομικών-«Οι απεργίες δεν πρέπει να αποτελούν την λύση»
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Απώλειες 1,45% εντός Ιουνίου για το ΧΑΚ
Ετήσια αύξηση 5,7% στις μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές υπαλλήλων το πρώτο τρίμηνο
Στο Κάιρο για το Επενδυτικό Συνέδριο Αιγύπτου-Ε.Ε. ο Γιώργος Παπαναστασίου
Ανησυχία ΕΔΥ για ενδεχόμενη παραβίαση της αρχής της ισότητας σε προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων
Μειώθηκαν 2,5% σε ετήσια βάση οι τιμές στην βιομηχανία τον Μάιο