Το κυπριακό C-SpaRC ανακηρύχθηκε «Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας Διαστήματος COSPAR»

Ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) εγκαινίασε την Τετάρτη (26/6) το Κυπριακό Κέντρο Διαστημικής Έρευνας και Καινοτομίας (C-SpaRC), στη Λευκωσία που τελεί υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Επιτροπής Διαστημικής Έρευνας (COSPAR), του κορυφαίου οργανισμού διαστημικής έρευνας στον κόσμο.

Ανακοίνωση από τον CSEO αναφέρει ότι αυτό το επίτευγμα αποτελεί ορόσημο για τον τόπο μας και εγκαινιάστηκε από τον Αναπληρωτή Διευθυντή της COSPAR Aaron Janofsky, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο COSPAR έθεσε το C-SpaRC υπό την αιγίδα του, ως Κέντρο Αριστείας COSPAR και το όρισε ως «Διεθνές Κέντρο Καινοτομίας Διαστήματος της COSPAR», το οποίο είναι έτοιμο να αποτελέσει κόμβο για πρωτοποριακή έρευνα, τεχνολογική ανάπτυξη και, κυρίως, διεθνή συνεργασία στη διαστημική επιστήμη.

Το C-SpaRC, είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με συνεισφορές από τη NASA. Φιλοδοξεί να φέρει επανάσταση στην κατανόησή μας για το διάστημα και τον αντίκτυπό του στην ανθρωπότητα, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κέντρο θα επικεντρωθεί σε κρίσιμους ερευνητικούς τομείς όπως ο καιρός στο διάστημα, οι ανθρώπινες διαστημικές πτήσεις και η ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών, διαδραματίζοντας ζωτικό ρόλο στην υποστήριξη του προγράμματος Artemis της NASA, το οποίο έχει ως στόχο την επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη και τη δημιουργία βιώσιμης παρουσίας εκεί.

Αναφέρεται ότι το C-SpaRC, ευθυγραμμισμένο με την Κυπριακή Διαστημική Στρατηγική (2022-2027), είναι έτοιμο να γίνει μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία για την χώρα.

«Χάρη στο στρατηγικό όραμα του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας η Κύπρος επενδύει σε στρατηγικές υποδομές για να ξεκλειδώσει τις τεράστιες δυνατότητές της στον διαστημικό τομέα. Το C-SpaRC, ένα πρώτο στο είδος του έργο για την Κύπρο και μια σημαντική επένδυση σε αυτή τη στρατηγική υποδομή, θα ξεκινήσει ένα φιλόδοξο ταξίδι για την προώθηση της καινοτομίας, την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και την τοποθέτηση της Κύπρου ως βασικό παράγοντα στην παγκόσμια διαστημική βιομηχανία», προσθέτει.

Το έργο C-SpaRC βασίζεται σε τρία κεφάλαια.

Το πρώτο αφορά στην υποδομή, με τη δημιουργία μιας υπερσύγχρονης διαστημικής ερευνητικής υποδομής, προσβάσιμης τόσο στο εγχώριο όσο και στο περιφερειακό διαστημικό οικοσύστημα, ενισχύοντας την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία στις διαστημικές τεχνολογίες.

Το δεύτερο στοιχείο είναι η Έρευνα, με τη διεξαγωγή έρευνας αιχμής σε συνεργασία με ξένους και εγχώριους εταίρους, εστιάζοντας στον διαστημικό καιρό, τον αντίκτυπό του στην ανθρώπινη υγεία και την ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών.

Το τρίτο στοιχείο είναι η Καινοτομία, με την προώθηση της καινοτομίας στο εγχώριο διαστημικό οικοσύστημα και στις ευρύτερες κοινότητες υψηλής τεχνολογίας και startup, ενισχύοντας μια κουλτούρα επιχειρηματικότητας και τεχνολογικής προόδου.

«Τα εγκαίνια του C-SpaRC είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για την Κύπρο», δήλωσε ο Γιώργος Δανός, Πρόεδρος του CSEO, προσθέτοντας ότι «αυτή είναι η κορύφωση χρόνων αφοσίωσης και συνεργασίας με διεθνείς εταίρους και σηματοδοτεί την ακλόνητη δέσμευση της Κύπρου να σπρώξει τα όρια της εξερεύνησης και της έρευνας του διαστήματος».

«Να βλέπουμε το Κέντρο μας να γίνεται το πρώτο διεθνές κέντρο διαστημικής καινοτομίας στον κόσμο που ιδρύθηκε υπό την αιγίδα του κορυφαίου οργανισμού διαστημικής έρευνας στον κόσμο, COSPAR, για να γεφυρώσει τη διεθνή συνεργασία στο διάστημα είναι μια πολύ περήφανη και συγκινητική στιγμή για όλους μας», είπε ο κ. Δανός.

Τα εγκαίνια έγιναν υπό την αιγίδα του Δημήτρη Σκουρίδη, Επικεφαλής Επιστήμονα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος είπε ότι το έργο C-SpaRC που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας αλλάζει τον χάρτη για την Κύπρο, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για το νησί μας να γίνει παγκόσμιος κόμβος για την έρευνα, την καινοτομία και την τεχνολογία.

Αυτή η στρατηγική υποδομή θα χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για τη συνεργασία μεταξύ κυπριακών ερευνητικών οργανισμών και παγκόσμιων ερευνητικών οργανισμών δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για Κύπριους ερευνητές και επιστήμονες που θα εργάζονται στο εξής μαζί με ειδικούς από τη NASA, την ESA, την COSPAR και άλλους οργανισμούς, πρόσθεσε ο κ. Σκουρίδης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι σε λιγότερο από 112 εβδομάδες, αναμένουμε να έχουμε τον πρώτο μικρο-δορυφόρο κατασκευής Κύπρου έτοιμο να εκτοξευθεί σε τροχιά.

Στην τελετή παρευρέθηκαν πολλοί καλεσμένοι, ενώ οι τρεις διεθνείς στρατηγικοί εταίροι του Κέντρου παρουσίασαν τις σημαντικές ερευνητικές πτυχές του C-SpaRC.

Επιπλέον, υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του CSEO και του χρηματοδοτούμενου από τη NASA Translational Research Institute for Space Health (TRISH). Αυτή η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην έρευνα των προκλήσεων υγείας της ανθρώπινης εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα, διασφαλίζοντας την ασφάλεια και την ευημερία των αστροναυτών σε μελλοντικές αποστολές της NASA στη Σελήνη και τον Άρη.

Τέλος, η COSPAR ανακοίνωσε ότι το επόμενο Διαστημικό της Συμπόσιο θα φιλοξενηθεί στην Κύπρο από τον CSEO τον Νοέμβριο του 2025 και αναμένεται ότι η διεθνής διαστημική κοινότητα θα φθάσει στο νησί μας.

Δειτε Επισης

Μ. Χριστοδουλίδης: Μέσα 2025 η αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ-Οι δράσεις αναβάθμισης και εμπλουτισμού του
Ξεκαθαρίζει ο Κεραυνός για ΔΝΤ και κρατικό μισθολόγιο-«Δεν υπάρχει θέμα για αποκοπές υφιστάμενων μισθών»
Θέτει προ των ευθυνών τους τις συντεχνίες το Υπ. Οικονομικών-«Οι απεργίες δεν πρέπει να αποτελούν την λύση»
Πρόσκληση υποβολής προτάσεων για σχέδιο κυκλικής οικονομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Νέος πολυχώρος στην παλιά Λευκωσία σε ένα νεοκλασικό κτήριο του 1896
St Raphael Resort & Marina: Η μοναδική εμπειρία διαμονής σε ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Λεμεσού
Ανακαινίσεις, κεφαλαιουχικές επενδύσεις και αναδιοργάνωση στα ξενοδοχεία της Lordos
Πρώτη επιλογή των τουριστών στην Κύπρο το 2023 η Πάφος-Αύξηση σε αφίξεις και έσοδα
DBRS: Αναβάθμισε τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κύπρου-Στο 2,7% το 2024, στο 2,5% το 2025
Απώλειες 1,45% εντός Ιουνίου για το ΧΑΚ