Έξι συστάσεις Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου για άμεσες ξένες επενδύσεις
InBusinessNews 13:45 - 26 Ιουνίου 2024
Έξι συστάσεις για επικέντρωση μελλοντικών πολιτικών όσον αφορά τις άμεσες ξένες επενδύσεις δίνει το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου στην 3η έκθεση ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, την οποία παρουσίασε σήμερα.
Συγκεκριμένα, διαπιστώνοντας ως «αδυναμίες» της Κύπρου σε σχέση με τις άμεσες ξένες επενδύσεις την χαμηλή ποιότητα ρυθμιστικού πλαισίου, την απόδοση κάτω του μέσου όρου σε σχέση με την προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας, τον περιορισμό της διαφθοράς και την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού, καθώς και ως «δυνατά σημεία» της Κύπρου την ανταγωνιστική και αποτελεσματική αγορά προϊόντων πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου προβαίνει στις εξής πιο κάτω συστάσεις:
- Επικέντρωση στην προσέλκυση επενδύσεων με γνώμονα την αύξηση της παραγωγικότητας και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας θέσεων εργασίας.
- Στόχευση στο επιχειρηματικό ταλέντο παρά στους εύπορους ιδιώτες.
- Ενίσχυση της εικόνας της Κύπρου ως ενός ελκυστικού προορισμού επιχειρηματικής δραστηριότητας.
- Ενίσχυση του ρυθμιστικού ελέγχου θεσμών και δραστηριοτήτων που επηρεάζουν την εικόνα της Κύπρου.
- Βελτίωση παροχής υπηρεσιών και υποδομών με γνώμονα την ενίσχυση της ποιότητας ζωής (σχολεία, υπηρεσίες υγείας, περιβάλλον).
- Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση δικαστικού συστήματος.
Διαφοροποίηση της οικονομίας
Αναφορικά με την προσπάθεια διαφοροποίησης της οικονομίας, το Συμβούλιο καταγράφει ως «αδυναμίες»:
- Την μικρή και ανοικτή οικονομία, ευάλωτη σε εξωγενείς παράγοντες.
- Την επικέντρωση σε μικρό αριθμό οικονομικών τομέων.
- Την επικέντρωση οικονομικών σχέσεων σε μικρό αριθμό χωρών.
- Την επικέντρωση τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε φοιτητές από την Ελλάδα.
- Τον τουρισμό κυρίως από Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία.
Στα «δυνατά σημεία» παραθέτει το γεγονός ότι μέσα από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας η Κύπρος μπορεί να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της και συστήνει όπως:
Πρώτο: Η Κύπρος αναπτύξει νέους τομείς της οικονομίας, οι οποίοι θα είναι συμπληρωματικοί προς τις υφιστάμενες οικονομικές δραστηριότητες (υγεία, τριτοβάθμια εκπαίδευση, εξειδικευμένοι, ελαφριά βιομηχανία και αγροτεχνολογία).
Δεύτερο: Η Κύπρος χρειάζεται να αυξήσει τη διαφοροποίηση και την ανθεκτικότητα των υφιστάμενων βασικών τομέων της οικονομίας μέσω της διεύρυνσης και ποιοτικής διαφοροποίησης των εξωτερικών αγορών.
Διαπιστώσεις /Συμπεράσματα Έκθεσης
Οι βασικές διαπιστώσεις/συμπεράσματα της έκθεσης του Συμβουλίου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου είναι οι εξής:
- Μετά την επιτυχή έξοδο από την οικονομική κρίση, η Κύπρος επλήγη από μια σειρά αρνητικών γεγονότων: Brexit, κατάρρευση του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος (CIP), πανδημία του κορονοϊού (COVID-19), πόλεμος στην Ουκρανία και εισαγόμενο πληθωρισμό.
- Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών ενέργειας και των τροφίμων και αποτέλεσε σοβαρή απειλή για την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου.
- Εν τούτοις, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει το γεγονός αυτό, αντικαθιστώντας το μεγαλύτερο μέρος του χαμένου τουρισμού με επισκέπτες από άλλες χώρες. Ίσως μάλιστα να επωφελήθηκε χάρη στη μετεγκατάσταση ρωσικών και ουκρανικών επιχειρήσεων στην Κύπρο.
- Εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προσέλκυση νέων επενδύσεων και διαφοροποίηση της οικονομίας, αλλά απαιτείται έμφαση στην αποτελεσματική υλοποίηση τους.
- Η Κύπρος αποδίδει αρκετά καλά σε διεθνείς κατατάξεις ανταγωνιστικότητας, χωρίς να είναι στις κορυφαίες θέσεις.
- Γενικά καλό επίπεδο θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου και συνθηκών αγοράς.
- Εν τούτοις, προκλήσεις σε σειρά επί μέρους τομέων που παρουσιάζουν αδυναμίες οι οποίες επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Εισηγήσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας
Υπό το πρίσμα των πιο πάνω διαπιστώσεων, το Συμβούλιο εισηγείται:
- Προώθηση της επιχειρηματικότητας και ενίσχυση της δυναμικής ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
- Ενδυνάμωση επιχειρηματικών διασυνδέσεων και συνεργειών.
- Ενίσχυση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών.
- Βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση.
- Καλύτερη αξιοποίηση ανθρώπινου κεφαλαίου.
- Προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
- Διαφοροποίηση της οικονομίας.