Reuters: Η Κίνα προειδοποιεί για πιθανό «εμπορικό πόλεμο» με την Ε.Ε.

Το Πεκίνο προειδοποίησε την Παρασκευή (21/6) ότι η κλιμάκωση των εντάσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούσε να προκαλέσει εμπορικό πόλεμο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας έφτασε στην κινεζική πρωτεύουσα με τους προτεινόμενους δασμούς ψηλά στην ατζέντα του.

Το τριήμερο ταξίδι του Ρόμπερτ Χάμπεκ στην Κίνα είναι το πρώτο υψηλόβαθμου Ευρωπαίου αξιωματούχου από τότε που οι Βρυξέλλες πρότειναν υψηλούς δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κινεζικής κατασκευής για την καταπολέμηση των υπερβολικών επιδοτήσεων. Αυτό έχει εξαπολύσει αντίμετρα από την Κίνα και σκληρή κριτική από τους Κινέζους ηγέτες, μεταδίδει το Reuters.

Oι κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες προέτρεψαν το Πεκίνο να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα και η κυβέρνηση ξεκίνησε έρευνα ντάμπινγκ στις εισαγωγές χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. ως αντίποινα για την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στην πλευρά της Ε.Ε.», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας.

«Στην έρευνά της για τους αντισταθμιστικούς δασμούς, η ευρωπαϊκή πλευρά εκφοβίζει και εξαναγκάζει τις κινεζικές επιχειρήσεις, απείλησε να εφαρμόσει τιμωρητικούς υψηλούς δασμολογικούς συντελεστές και ζήτησε υπερβολικά ευρεία πληροφόρηση», πρόσθεσε.

Η επίσκεψη του Χάμπεκ θεωρείται ως ευκαιρία για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, να εξηγήσει στους Κινέζους αξιωματούχους την πρόσφατη ανακοίνωση δασμών, ενώ αμβλύνει τον κίνδυνο αντιποίνων από την Κίνα που θα μπορούσαν να βλάψουν τις γερμανικές επιχειρήσεις.

Η φωνή της Γερμανίας έχει ιδιαίτερο βάρος και οι κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων της έχουν εναντιωθεί σθεναρά στους δασμούς της Ε.Ε.. Το Βερολίνο προέτρεψε τον διάλογο, ενώ αναμένει επίσης από την Κίνα να συμβιβαστεί, αναφέρει το Reuters.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας θα ήταν οι πιο εκτεθειμένες σε τυχόν αντίστροφες κινήσεις από την Κίνα, καθώς σχεδόν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους προήλθε από την οικονομία των 18,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Δειτε Επισης

Βελτιώθηκε η διαδικασία για εργαζόμενους από τρίτες χώρες, ανάσανε σε ανθρώπινο δυναμικό η τουριστική βιομηχανία
Το πιο στιλάτο σετ της Ferrari έρχεται στα πρατήρια Shell
Οι δέκα προτάσεις του ΕΤΕΚ για αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού-Τα μέτρα που προτείνει το Επιμελητήριο
Το MFUSION του Four Seasons... Η ιστορία ενός ιαπωνο-περουβιανού γάμου που πέτυχε
Πληθαίνουν οι κενές θέσεις εργασίας-Σε ποιους κλάδους καταγράφονται οι περισσότερες
Οριακή μείωση στις συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών τον Μάιο
Cali Resort & Spa: Άνοιξε τις πόρτες του το νέο πεντάστερο της Louis Hotels για ενήλικες
Σταθερά υψηλό κόστος για σέρβις, επισκευή και εξαρτήματα οχημάτων-Ηπιότερη άνοδος στο χονδρεμπόριο
Η τεράστια δυναμική του ICT, η προσέλκυση ταλέντων και η ακτινογραφία των FIC εταιρειών στην Κύπρο
Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Κύπρου στην ανταγωνιστικότητα-Οι συστάσεις του Συμβουλίου Οικονομίας