Βραβείο Καινοτομίας «Digital Water Award 2024» στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος»

Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ανάμεσα στους νικητές των Βραβείων Καινοτομίας 2024 του Οργανισμού Water Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας το «Digital Water Award» για την έρευνα, την ανάπτυξη και την επίδειξη σε ασκήσεις πεδίου του καινοτόμου λογισμικού εργαλείου «PathoINVEST», το οποίο διερευνά περιστατικά μόλυνσης νερού από παθογόνα σε υδάτινα περιβάλλοντα.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΚ, το εργαλείο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο KWR Water Research Institute (Ολλανδία) και τη μικρομεσαία επιχείρηση PHOEBE Innovations Ltd, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 «Pathogen Contamination Emergency Response Technologies» (www.pathocert.eu).

Το εργαλείο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε άσκηση μεγάλης κλίμακας που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Πολιτική Άμυνα Κύπρου σε συνεργασία με την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Το «PathoINVEST» αναπτύχθηκε για να ενισχύσει τις δυνατότητες των Ομάδων Άμεσης Ανταπόκρισης και των οργανισμών συντήρησης, επιτήρησης και διανομής νερού να διαχειριστούν αποτελεσματικά διάφορα περιστατικά μολύνσεων νερού από παθογόνα.

Επίσης, προσφέρει δυνατότητες μοντελοποίησης της μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twin Technologies), καθιστώντας αποτελεσματική την ανταπόκριση, τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια περιστατικών μόλυνσης νερού.

Τέλος, η δυνατότητα που έχει το εργαλείο για να παρέχει γρήγορα διάφορες σχετικές πληροφορίες, επιτρέπει στους οργανισμούς νερού να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά προληπτικά, υποστηρίζοντας το συντονισμό με τους Πρώτους Ανταποκριτές και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού σε θέματα ασφάλειας νερού.

Η τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2024, στις Βρυξέλλες, παρουσία περισσοτέρων από 260 επαγγελματιών στον τομέα του νερού και αξιωματούχων της ΕΕ.

Εκ μέρους του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», ο Ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Δημήτριος Ηλιάδης, παρέλαβε το βραβείο, λέγοντας ότι «με το εργαλείο PathoINVEST, δείξαμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πώς η επιστημονική μας έρευνα σε θέματα ασφάλειας στα έξυπνα δίκτυα νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πραγματικών περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο ανταπόκρισης και υποστηρίζοντας τους Πρώτους Ανταποκριτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Δειτε Επισης

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία έρχεται και στην Κύπρο: Η πρώτη Κοινωνική Επιχείρηση υπό τη διαχείριση ατόμων με αυτισμό
Συνεχίζεται η υποβολή υποψηφιοτήτων για τα CBN Young Dragon Awards
«The Furry Book Club»: Μια αλλιώτικη λέσχη ανάγνωσης με πολυεπίπεδα οφέλη
H Anytime έστειλε ηχηρό κοινωνικό μήνυμα με την ενέργεια «εδώ δεν παίζουμε με την οδήγηση»
Το Global Entrepreneur Stage σε περιμένει για ένα masterclass επιχειρηματικότητας
Πώς η ατμόσφαιρα της γης προστατεύει από κοσμικές καταστροφές
ΙΚυ: Πείραμα στο CERN για κοσμικές ακτίνες και επιπτώσεις τους σε μοντέλο Γης
Παρουσίαση σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών στα μέλη του ΣΙΠΕΚ από την ΟΕΒ
Αρετή Βασιλαρά: H επένδυση της IPH Iakovos Photiades Group of Companies στο ανθρώπινο δυναμικό της
ECM και Metric Capital πωλούν το πλειοψηφικό ποσοστό της FAMAR στη MidEuropa