Βραβείο Καινοτομίας «Digital Water Award 2024» στο Κέντρο Αριστείας «Κοίος»

Το Κέντρο Αριστείας για Έρευνα και Καινοτομία «Κοίος» του Πανεπιστημίου Κύπρου είναι ανάμεσα στους νικητές των Βραβείων Καινοτομίας 2024 του Οργανισμού Water Europe με έδρα στις Βρυξέλλες, λαμβάνοντας το «Digital Water Award» για την έρευνα, την ανάπτυξη και την επίδειξη σε ασκήσεις πεδίου του καινοτόμου λογισμικού εργαλείου «PathoINVEST», το οποίο διερευνά περιστατικά μόλυνσης νερού από παθογόνα σε υδάτινα περιβάλλοντα.

Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΠΚ, το εργαλείο αναπτύχθηκε από το Κέντρο Αριστείας «Κοίος» σε συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο KWR Water Research Institute (Ολλανδία) και τη μικρομεσαία επιχείρηση PHOEBE Innovations Ltd, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου H2020 «Pathogen Contamination Emergency Response Technologies» (www.pathocert.eu).

Το εργαλείο δοκιμάστηκε με επιτυχία σε άσκηση μεγάλης κλίμακας που διοργανώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Πολιτική Άμυνα Κύπρου σε συνεργασία με την Υδατοπρομήθεια Λεμεσού και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Το «PathoINVEST» αναπτύχθηκε για να ενισχύσει τις δυνατότητες των Ομάδων Άμεσης Ανταπόκρισης και των οργανισμών συντήρησης, επιτήρησης και διανομής νερού να διαχειριστούν αποτελεσματικά διάφορα περιστατικά μολύνσεων νερού από παθογόνα.

Επίσης, προσφέρει δυνατότητες μοντελοποίησης της μόλυνσης σε πραγματικό χρόνο, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες Ψηφιακών Διδύμων (Digital Twin Technologies), καθιστώντας αποτελεσματική την ανταπόκριση, τη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων κατά τη διάρκεια περιστατικών μόλυνσης νερού.

Τέλος, η δυνατότητα που έχει το εργαλείο για να παρέχει γρήγορα διάφορες σχετικές πληροφορίες, επιτρέπει στους οργανισμούς νερού να διαχειρίζονται αυτά τα περιστατικά προληπτικά, υποστηρίζοντας το συντονισμό με τους Πρώτους Ανταποκριτές και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του κοινού σε θέματα ασφάλειας νερού.

Η τελετή απονομής των Βραβείων πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2024, στις Βρυξέλλες, παρουσία περισσοτέρων από 260 επαγγελματιών στον τομέα του νερού και αξιωματούχων της ΕΕ.

Εκ μέρους του Κέντρου Αριστείας «Κοίος», ο Ερευνητής Επίκουρος Καθηγητής, Δρ. Δημήτριος Ηλιάδης, παρέλαβε το βραβείο, λέγοντας ότι «με το εργαλείο PathoINVEST, δείξαμε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πώς η επιστημονική μας έρευνα σε θέματα ασφάλειας στα έξυπνα δίκτυα νερού μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια πραγματικών περιστατικών έκτακτης ανάγκης, μειώνοντας αποτελεσματικά τον χρόνο ανταπόκρισης και υποστηρίζοντας τους Πρώτους Ανταποκριτές στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές».

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η Ακαδημία της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων «Professional Skills Academy»
Ανοίγει ξανά μετά από δέκα χρόνια τις πύλες του το Δασικό Κολλέγιο... Το πρόγραμμα που θα προσφέρει
Finvasia: Υγειονομική περίθαλψη με... γιατρικό την καινοτομία-Πώς ένας ινδικός όμιλος στην Κύπρο αλλάζει τον τομέα της υγείας
Εικονικός Μαραθώνιος Πάφου: Τα έργα Πολιτικής Συνοχής όπως δεν τα έχετε ξαναδεί
5η Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης 2023: Η Philip Morris International επιδεικνύει σαφή πρόοδο προς την επίτευξη του σκοπού της
Universal Life: Στηρίζει τη νέα γενιά επιστημόνων και επιβραβεύει την αριστεία
Ετήσια αύξηση κύκλου εργασιών στις υπηρεσίες, μείωση στις μεταφορές το πρώτο τρίμηνο
Η Purpose Communications γιορτάζει την «Παγκόσμια Ημέρα Δημοσίων Σχέσεων 2024»
Το AUB Mediterraneo δέχεται φοιτητές με απολυτήριο των Δημοσίων Λυκείων της Κύπρου
Πετρολίνα: Προσφορά ζωής μέσω αιμοδοσίας εις μνήμη Δημήτρη Λευκαρίτη